Przy szarlotkach i plackach ze śliwkami nie może zabraknąć jesienią wypieków z dynią.
W tym roku nie mogłam się już doczekać smaku tradycyjnego pumpkin paj, gdy jednak byłam w trakcie łączenia poszczególnych składników nadzienia, uświadomiłam sobie, że zapomniałam kupić słodzone mleczko skondensowane. Czym prędzej poprosiłam córkę, aby wyskoczyła je kupić, pozostało 15 minut do zamknięcia sklepu. Jako dobre dziecko, które również chętnie by zjadło kawałek dyniowego placka pobiegła do sklepu.
Wróciła dumnie niosąc przed sobą puszkę...kajmaku :/.
Nie było już szans na wymianę, sklepy zamknięte, dynia zaczyna ciemnieć, no nic- trzeba eksperymentować.
Swoją drogą, przecież kajmak robi się przez długie gotowanie mleczka skondensowanego, więc smak nie jest wcale tak odległy.
ciasto z dynią i kajmakiem |
- 200 g mąki,
- 100 g masła,
- 50 g cukru pudru,
- szczypta soli,
- 1 żółtko
składniki na nadzienie:
- 300 g purée z dyni*,
- 2 jajka od zdrowych i szczęśliwych kur z wolnego wybiegu,
- 140 g cukru,
- 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru,
- 0,25 łyżeczki mielonych drobno goździków,
- szczypta mielonego kardamonu,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 1 puszka kajmaku (380 g),
kremowa czapeczka:
- 400 ml śmietany kremówki,
- 1 Łyżka cukru pudru,
- 50 g mascarpone
szczypta cynamonu na wierzch
* przepis TUTAJ
sposób przygotowania ciasta:
Mąkę przesiać z cukrem pudrem i solą.
Dorzucić posiekane w kostkę masło i żółtko.
Składniki szybko posiekać razem, a następnie wygnieść spójne ciasto.
Nie wygniatać zbyt długo, tylko tak długo, aby składniki się połączyły.
Spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce, aby ciasto mogło się schłodzić.
Ciasto powinno się chłodzić przynajmniej 3 godziny.
W tym czasie można zająć się przygotowaniem nadzienia.
Potrzebne w przepisie purée z dyni można przygotować samodzielnie zgodnie z instrukcją, którą sporządziłam dla Was w zeszłym roku, dostępną TUTAJ, lub użyć kupnego purée z puszki.
Aby powstało takie jak u mnie nadzienie, wystarczy wszystkie składniki razem zmiksować.
Nadzienie na chwilę odstawić.
Po odpoczynku wyjąć ciasto z lodówki i odłożyć na 5 minut na blat.
Nagrzać piekarnik do 180°C.
Formę z karbowanym brzegiem i wyciąganym dnem natłuścić i oprószyć mąką.
Ciasto rozwałkować na oprószonej lekko folii spożywczej tak, aby powstał nieco większy od formy placek.
Przenieść ciasto przy pomocy folii spożywczej do formy i lekko docisnąć do brzegów.
Ciasto powinno wystawać około 1-2 cm ponad brzeg formy.
Nadmiar uciąć ostrym nożem, zgnieść i np. przerobić na ciasteczko do kawy.
Wyłożyć dno formy wygniecionym papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi bądź suchym ryżem, kaszą, grochem… jak wolicie.
Obciążone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec na ślepo przez 10- 15 minut. Do lekkiego zarumienienia brzegów.
Podpieczony spód wyjąc, pozbawić ostrożnie obciążenia oraz papieru i odstawić.
Przelać do podpieczonego spodu nadzienie i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Obniżyć temperaturę pieczenia do 160°C i pozostawić w piekarniku przez 40-50 minut.
Patyczek włożony w warstwę nadzienia znajdującą się przy brzegu powinien być po wyjęciu relatywnie suchy.
Upieczony pumpkin paj wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia.
Całkowicie ostudzony paj wyjąć ostrożnie z formy poprzez wypchnięcie od spodu dna foremki.
By przygotować kremową czapę wystarczy umieścić w schłodzonej misce śmietanę kremówkę, mascarpone i uruchomić ubijanie poczynając od niskich obrotów stopniowo je zwiększać.
Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Ubity krem wyłożyć na schłodzoną tartę i oprószyć szczyptą cynamonu.
Przechowywać w lodówce.
Mąkę przesiać z cukrem pudrem i solą.
Dorzucić posiekane w kostkę masło i żółtko.
Składniki szybko posiekać razem, a następnie wygnieść spójne ciasto.
Nie wygniatać zbyt długo, tylko tak długo, aby składniki się połączyły.
Spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce, aby ciasto mogło się schłodzić.
Ciasto powinno się chłodzić przynajmniej 3 godziny.
W tym czasie można zająć się przygotowaniem nadzienia.
Potrzebne w przepisie purée z dyni można przygotować samodzielnie zgodnie z instrukcją, którą sporządziłam dla Was w zeszłym roku, dostępną TUTAJ, lub użyć kupnego purée z puszki.
Aby powstało takie jak u mnie nadzienie, wystarczy wszystkie składniki razem zmiksować.
Nadzienie na chwilę odstawić.
Po odpoczynku wyjąć ciasto z lodówki i odłożyć na 5 minut na blat.
Nagrzać piekarnik do 180°C.
Formę z karbowanym brzegiem i wyciąganym dnem natłuścić i oprószyć mąką.
Ciasto rozwałkować na oprószonej lekko folii spożywczej tak, aby powstał nieco większy od formy placek.
Przenieść ciasto przy pomocy folii spożywczej do formy i lekko docisnąć do brzegów.
Ciasto powinno wystawać około 1-2 cm ponad brzeg formy.
Nadmiar uciąć ostrym nożem, zgnieść i np. przerobić na ciasteczko do kawy.
Wyłożyć dno formy wygniecionym papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi bądź suchym ryżem, kaszą, grochem… jak wolicie.
Obciążone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec na ślepo przez 10- 15 minut. Do lekkiego zarumienienia brzegów.
Podpieczony spód wyjąc, pozbawić ostrożnie obciążenia oraz papieru i odstawić.
Przelać do podpieczonego spodu nadzienie i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Obniżyć temperaturę pieczenia do 160°C i pozostawić w piekarniku przez 40-50 minut.
Patyczek włożony w warstwę nadzienia znajdującą się przy brzegu powinien być po wyjęciu relatywnie suchy.
Upieczony pumpkin paj wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia.
Całkowicie ostudzony paj wyjąć ostrożnie z formy poprzez wypchnięcie od spodu dna foremki.
By przygotować kremową czapę wystarczy umieścić w schłodzonej misce śmietanę kremówkę, mascarpone i uruchomić ubijanie poczynając od niskich obrotów stopniowo je zwiększać.
Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Ubity krem wyłożyć na schłodzoną tartę i oprószyć szczyptą cynamonu.
Przechowywać w lodówce.
Wow, ale boskie! Kocham dynię i myślę, że byłabym zachwycona :)
OdpowiedzUsuńWobec powższego mam podstawy by sądzić, że faktycznie ciacho mogłoby Ci smakować NATALIE :) Polecam wykonać w domowym zaciszu, Twój Tata mógłby być zachwycony posmakiem kajmaku ;).
Usuńjejciu jaki smaczny blog, wszystkie przepisy są świetne :)
OdpowiedzUsuńbardzo mi miło :)
Usuń