Tarta
nie dla każdego, ale dla każdego miłośnika masła orzechowego. Mi
bardzo smakowała, ponieważ przepadam za połączeniem smaku
czekolady z orzechami i solą. Jeśli lubicie słone paluszki oblane
czekoladą, to ta tarta będzie prawdopodobnie również Wam
smakowała.
Wykonanie
jest proste i jeśli użyjecie gotowego masła orzechowego, to
znacznie skróci czas wykonywania. Masło orzechowe można również
wykonać samemu poprzez zmielenie na jednolitą masę podprażonych
orzeszków ziemnych z solą morską (tylko tyle!).
...a jeśli podobają Wam się cottonowe lampki w tle, to odsyłam Was do”
bez-metki ", które to przysłało mi jeszcze w Grudniu tą ciekawą
dekorację.
![]() |
tarta z masłem orzechowym |
składniki na ciasto Ø 23 cm:
-
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
-
½ szklanki cukru pudru,
-
¼ łyżeczki drobnej soli,
-
9 Łyżek zimnego masła,
-
1 żółtko,
-
ewentualnie 3-5 Łyżek lodowatej wody,
składniki na nadzienie:
-
2 pełne garście orzeszków ziemnych,
-
75 g masła,
-
250 g masła orzechowego „crunch”,
-
2 Łyżki dulce de leche,
-
0,5 łyżeczki miałkiej soli,
oraz:
-
200g ulubionej polewy czekoladowej,
przygotowanie tarty:
Przesiać
mąkę z cukrem pudrem oraz solą.
Zrobić
wgłębienie i umieścić w nim bardzo zimne masło oraz żółtko.
Składniki
posiekać szerokim nożem, a następnie szybko zagnieść kruche
ciasto, jeśli będzie zbyt sypkie można dodać po Łyżce lodowatej
wody (stopniowo).
Ciasto
przełożyć na folię spożywczą i szybko uformować z niego dysk.
Zawinąć w folię i umieścić na min. 4h w lodówce.
Nagrzać
piekarnik do 180°C.
Formę
do tarty z wyjmowanym dnem wysmarować cienko lecz dokładnie masłem
i oprószyć mąką, nadmiar strzepnąć.
Wstawić
wysmarowaną formę do lodówki.
Schłodzone
ciasto rozwałkować między dwoma płatami papieru do pieczenia,
delikatnie podsypać mąką w razie konieczności, gdyby zbyt mocno
się kleiło.
Rozwałkowany
płat ciasta na grubość około 0,75 cm nawinąć delikatnie na
wałek i rozwinąć nad formową do tarty wypełniając ją tym
samym.
Formę
delikatnie wygnieść ciastem.
Ciasto
wielokrotnie nakłuć widelcem.
Wyłożyć
zgniecionym, a następnie rozprostowanym płatem papieru do pieczenia
i obciążyć kulkami ceramicznymi (możecie zastąpić suchym
grochem lub fasolą).
Obciążone
ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec na ślepo przez
około 12minut.
Po
12 minutach ostrożnie zdjąć papier z obciążeniem i wstawić
tartę ponownie do piekarnika.
Zmniejszyć
temperaturę do 160 °C i
piec przez kolejne 10 minut, do lekkiego zarumienienia brzegów.
Upieczone
ciasto wyjąć i odstawić do całkowitego ostudzenia.
przygotowanie
nadzienia:
Orzeszki
ziemne podprażyć na suchej patelni i odłożyć do ostudzenia.
Masło
zmiksować z solą, dodać dulce de leche, na końcu masło orzechowe
i ponownie zmiksować.
Wmieszać
ostudzone, przestudzone orzeszki do masy i wyłożyć na wystudzoną
tartę, wyrównać i wstawić do lodówki.
Rozpuścić
polewę w kąpieli wodnej i wylać na schłodzoną masę.
Całość
wstawić ponownie do lodówki.
Tuż
przed podaniem zdjąć obręcz zewnętrzną.
Przechowywać
pod przykryciem do 4 dni.
Najlepiej
kroić ciepłym ostrym nożem.
![]() |
tarta z masłem orzechowym |
Chyba zaraz pożrę ekran - bajeczna :)
OdpowiedzUsuńdziękuję Natalie, ale nie pożeraj proszę ekranu, masz takie pyszne batoniki na blogu ;).
UsuńJak to bajecznie wygląda. *,*
OdpowiedzUsuńI jak tu się nie skusić? Uwielbiam PB.
skusić się, a potem troszkę pobiegać po okolicy :)
UsuńMoje smaki, zdecydowanie :D
OdpowiedzUsuńdobry masz smak :)
UsuńCudowna tarta, uwielbiam takie smaki :-)
OdpowiedzUsuńi TY RÓWNIEŻ WIESZ CO DOBRE ;)
Usuń