sobota, 9 lipca 2016

babeczki kakaowe z kremem i truskawkami


Zwlekałam trochę z tym przepisem, przepraszam, jeśli ktoś na niego czekał, ale czasem tak jest gdy do kilku minut doda się kilka minut i raptem mija cała doba, kolejna doba i kolejna.
Babeczki z poniższego przepisu smakują jak małe „murzynki”, są kakaowe i wilgotne, krem zupełnie naturalny i niezmącony smakami, czysta śmietanka, truskawki koronują całość i nadają wyrazistości.
Ja lubię, mam nadzieję, że Wy również :).

babeczki z truskawkami
babeczki z truskawkami


składniki na 12 babeczek:

  • 65 g masła,
  • 2 jajka,
  • 120 g mąki pszennej 405,
  • 30 g mączki migdałowej,
  • 160 g cukru,
  • 125 ml mleka,
  • 30 g marmolady morelowej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 Łyżki kakao niesłodzonego,
  • szczypta soli

składniki na krem (muszą być schłodzone):
  • 250 g mascarpone,
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 1 Łyżka przesianego cukru pudru

dodatkowo 18 małych szpiczastych truskawek
lub 12 łyżeczek dżemu truskawkowego



sposób przygotowania :

W garnuszku rozpuścić masło, dodać cukier, kakao oraz marmoladę morelową, podgrzewać do rozpuszczenia cukru oraz połączenia składników.
Odstawić do ostudzenia.

Wyłożyć blaszkę do muffinek papilotkami, chyba, że używacie takich jak na zdjęciu, one same w sobie są wystarczająco sztywne i już nie potrzebują formy.

Nagrzać piekarnik do 170 Stopni.

Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i odłożyć.

Jajka rozdzielić na białka i żółtka.

Białka ubić na sztywno wraz ze szczyptą soli.

Ostudzoną masę wymieszać delikatnie z mieszanką mąki.

Do ubitych białek dodać po jednym żółtku i zmiksować.
Masę jajeczną delikatnie w 3 turach wmieszać do masy kakaowej.

Gotową masę rozdzielić pomiędzy papilotki i wsytawić do nagrzanego piekarnika.

Piec 20- 25 minut (do suchego patyczka).

Upieczone babeczki odłożyć do całkowitego ostudzenia.

W każdej ostudzonej babeczce zrobić otworek za pomocą takiego małego urządzenia do tego stworzonego (leży obok rękawa cukierniczego) lub za pomocą dwóch łyżeczek.

Do każdego wgłębienia włożyć truskawkę lub dżem lub jedno i drugie.

Do misy miksera włożyć mascarpone oraz kremówkę i zmiksować do jednolitej konsystencji, gdy mieszanka zacznie gęstnieć dodać przesiany cukier puder i ubijać do momentu, aż mieszadła będą pozostawiały wyraźne ślady w kremie.
Nie ubijać na zapas, gdyż krem może się zważyć.

Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną tylką i wyciskać porcje na babeczki.
(Krem najlepiej wyciskać od środka okrężnym ruchem do zewnątrz i w górę---> jeszcze jedno kółko, kończymy w centralnym punkcie na górze.)

Na czubku każdego „kremowego wierzchołka” umieścić po połówce truskawki.

Podawać natychmiast a niezjedzone przechowywać do 2 dni w lodówce.


babeczki z truskawkami
babeczki z truskawkami

babeczki z truskawkami
babeczki z truskawkami

babeczki z truskawkami
babeczki z truskawkami


babeczki z truskawkami
babeczki z truskawka


babeczki z truskawkami
babeczki z truskawkami

6 komentarzy:

Podziel się swoim pomysłem :)

DRUKUJ PRZEPIS