Przepis
na szybkie ciasto na tartę Aurélie
przypadł mi sowicie do gustu i obecnie jest moim No.1!
Pozwoliłam
sobie tym razem odrobinkę go przerobić, może nie sam przepis, a
metodę przygotowania, co pozwoliło na uzyskanie cieniutkiego i
kruchutkiego spodu do tarty.
Czerwiec
– miesiąc truskawek dobiegł końca, ukoronowałam więc królową
owoców bezową czapą, która cudnie się prezentowała przed suszeniem,skrywając truskawkowo - marcepanowe wnętrze.
Tarta
bardzo słodka, z kwaskowatymi porzeczkami mogłaby chyba nawet być
jeszcze lepsza, ale mimo to niczego sobie, a przy tym jak fajnie się
prezentuje :). dla fanów truskawek, bezy i marcepanu takich jak ja
będzie w sam raz ;).
trata |
składniki na spód do tarty Ø 22 cm:
-
125g masła,
-
250g mąki pszennej tortowej,
-
60g drobnego cukru,
-
40g mąki migdałowej,
-
1 jajo od szczęśliwej kury biegającej beztrosko po obejściu,
-
1 laska wanilii,
-
szczypta soli
nadzienie:
-
200g truskawek odszypułkowanych,
-
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
-
150g marcepanu,
bezowa czapa:
-
2 duże białka (L),
-
szczypta soli,
-
125g cukru pudru,
-
1 łyżeczka soku z cytryny,
Zanim
zabierzecie się za przygotowanie tarty z tego przepisu, a także
jakiegokolwiek innego ciasta, deseru z użyciem jajek upewnijcie się,
czy jajka są wystarczają czyste. Jeżeli macie możliwość, to
zawsze używajcie jajek od kur z bezpiecznych źródeł, czyli od
ludzi, którym możecie zaufać.
My
budujemy świat wokół siebie, dając sobie prawo do szczęścia nie
odbierajmy go innym, kurki biegające radośnie po obejściu składają
lepsze jajka, z których wychodzą lepsze, pyszniejsze, piękniejsze
wypieki ;).
sposób przygotowania ciasta na spód do tarty:
Mąkę
pszenną, migdałową, cukier, ziarenka z wanilii jak i sól
wymieszać.
W
mieszance zrobić wgłębienie, do którego należy włożyć
posiekane masło oraz jajko.
Ze
składników zagnieść jednolite ciasto, które należy spłaszczyć
między dwoma płatami papieru do pieczenia i schłodzić przez 4
godziny w lodówce
Nagrzać
piekarnik do 180°C.
Formę
do tarty wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Ciasto
rozwałkować na lekko oprószonym mąką blacie.
Ciasto
delikatnie przełożyć za pomocą wałka do przygotowanej formy.
Formę
szczelnie wyłożyć ciastem lekko dociskając, nadmiar odciąć
ostrym nożem.
Ponakłuwać
kilkanaście razy widelcem.
Przykryć
płatem papieru do pieczenia i obciążyć (kulkami ceramicznymi,
grochem, fasolą, ryżem, czy co tam stosujecie…)
Wstawić
do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut na ślepo.
Po
10 minutach usunąć papier do pieczenia z obciążeniem i wstawić
ponownie na 10 minut do piekarnika.
Upieczony
spód do tarty odłożyć do wystudzenia.
nadzienie:
Umyte
i odszypułkowane truskawki przekroić na połówki.
Truskawki
oprószyć mąką ziemniaczaną i delikatnie w niej obtoczyć.
Poukładać
owoce na spodzie do tarty.
Marcepan
rozwałkować na oprószonym cukrem pudrem papierze do pieczenia.
Przykryć
marcepanem truskawki poukładane na spodzie od tarty.
Sposób
przygotowania bezowej czapy:
Piekarnik
nastawić na termoobieg poniżej 100°C.
Białka
umieścić w suchej, idealnie czystej misce i wraz ze szczyptą soli
rozpocząć powolne ubijanie.
Gdy
zaczną pojawiać się pierwsze pęcherzyki powietrza zwiększyć
tempo ubijania do maksimum.
Gdy
piana stanie się jednolita i zwarta rozpocząć stopniowe dodawanie
przesianego cukru pudru, malutkimi porcjami (Łyżkami).
Ubijać
aż do uzyskania gęstej, białej, sztywnej bezy.
Pod
koniec ubijania dodać sok z cytryny i jeszcze chwilę ubić.
Masa
bezowa powinna być zwarta, gładka, biała i lśniąca.
Przełożyć
masę do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie otwartej
gwiazdy.
Wyciskać
na kołderkę marcepanową małe porcje masy bezowej.
Z
pozostałej masy bezowej można zrobić np. beziki, doskonałe
beziki!
Wystarczy
wyciskać porcyjki masy w sporych odstępach od siebie na płat
papieru do pieczenia.
Tartę
wsunąć na środkowy poziom piekarnika i suszyć około 3 godzin od
czasu do czasu uchylając drzwiczki po 1,5h.
Jeżeli
wolicie piankę bezową wystarczy suszyć krócej.
Przechowywać w suchym miejscu.
|
tratra z owocami |
Jest przepiękna! Jak tu być na diecie ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję NATALIE! :)
UsuńNajlepiej na diecie być dożywotniej z wyjątkami na małe słodkości ;>