Geneza
tortu sięga 1435 roku, w którym to roku został wszczęty proces
przeciw Agnes Bernauer (ur. 1411) posądzanej o praktykowanie czarnej
magii. Została skazana na utopienie w Dunaju. Jej tragiczna śmierć
pozostawiła swoje piętno w rysie historycznym Bawarskiego
miasteczka Straubing, gdzie na jej cześć powstał w cukierni
Krönner tort migdałowo-bezowy.
Tort
do dziś jest produkowany w tej samej cukierni, a obecnie nawet można
sobie go zamówić przez internet i cieszyć się jego przyjemnym
smakiem, czyż to nie cudowne?!!? ;D
Sam
tort składa się z pięciu warstw płatów migdałowo- bezowych
przełożonych kremem maślanym z dodatkiem surowych żółtek oraz
ekstraktem kawowym.
Torcik
wyjątkowy, dla mnie bardzo wyjątkowy ze względu na wspomnienia
oraz pochodzenie. Jako dziecko miałam przyjemność skosztowania
małego kawałeczka i do dnia dzisiejszego z utęsknieniem
wspominałam jego łączące się w gładką wstęgę nuty smakowe.
Nie jest to wypiek „WOW”, po którym nic już nie będzie takie
jak niegdyś. Nie, przypomina raczej coś dobrze znanego i
odświętnego, coś do czego warto wrócić by poczuć się
wyjątkowo.
Ze
względu na dodatek surowych żółtek nie jest wskazany do
spożywania przez osoby o obniżonej odporności, w tym dzieci oraz
kobiety w ciąży. Przy używaniu surowych jajek należy bardzo
uważać na higienę pracy.
Przepis
pochodzi ze strony:”spezialitaetenland-bayern.de” kontrolowanej
przez alp bayern, jest więc jak najbardziej autentyczny i
regionalny, znajdziecie tam również inne ciekawe propozycje, które
są jak najbardziej autentyczne i do wypróbowania we własnej
kuchni.
Nic
skomplikowanego, a jaki smak! Nawet mężowi bardzo smakował, który
bezy teoretycznie nie lubi.
tort Agnes Bernauer |
składniki na blaty:
-
7 białek,
-
220 g cukru,
-
20 g cukru pudru,
-
1 opakowanie cukru waniliowego,
-
40 g mąki pszennej,
-
200 g mielonych migdałów (uprzednio podprażonych i ostudzonych)
-
szczypta kakao,
-
szczypta cynamonu,
-
½ szklanki płatków migdałowych,
składniki na krem:
-
250 g masła,
-
160 g cukru pudru,
-
4 żółtka,
-
4 Łyżki ekstraktu kawowego,
oraz:
-
około 2 szklanki migdałów w płatkach,
-
cukier puder do oprószenia
sposób przygotowania blatów:
Na
papierze do pieczenia odrysować 5 okręgów o średnicy 23 cm (warto
posłużyć się tortownicą).
Okręgi
nie mogą się dotykać, powinno zostać przynajmniej 3 cm między
nimi.
Płaty
papieru ułożyć na blaszkach i odłożyć na bok.
Piekarnik
nagrzać do 170°C.
Umieścić
w misie miksera białka i ubić na sztywno.
Wymieszać
oba cukry i stopniowo dodawać je do ubijających się białek.
Wymieszać
w malakserze pulsacyjnie pozostałe składniki z wyjątkiem płatków
migdałowych. Tylko chwilkę, aby się dobrze wymieszały i lekko
napowietrzyły.
Mix
migdałowy wmieszać w 3 turach do piany z białek, delikatnie
mieszać szpatułką.
Gotową
masę podzielić na 5 części i każdą z nich rozsmarować na
narysowanym okręgu. Można wykonać tę czynność bardziej
precyzyjnie, wyciskając masę za pomocą rękawa cukierniczego na
papier.
Każdy
okrąg posypać migdałami w płatkach.
Blaszki
z masą wstawić na 20 minut do piekarnika i upieczone pozostawić
przy otwartych drzwiczkach do całkowitego ostudzenia.
sposób przygotowania kremu:
Przesiać
cukier puder.
Masło
utrzeć na biały krem i cały czas ucierając dodawać naprzemiennie
żółtka i porcje cukru pudru, na sam koniec stopniowo dodać
ekstrakt.
składanie:
Na
suchej patelni podprażyć płatki migdałów i ostudzić.
Przełożyć
jeden blat ostrożnie na paterę i rozsmarować na nim 1/6 kremu,
przykryć kolejnym blatem i powtórzyć czynność aż do
wykorzystania wszystkich 5 blatów.
Pozostałym
kremem pokryć wierzch oraz boki.
Posypać
wierzch oraz boki ostudzonymi płatkami migdałów i oprószyć
cukrem pudrem.
Wstawić
na noc do lodówki.
Wyjąć
z lodówki chwilę przed podaniem, aby krem mógł zmięknąć.
Spożyć
w ciągu max 2 dni.
GUTEN APPETIT!
|
|
Tym ciastem na pewno byłby zachwycony mój tato! To są jego smaki :)
OdpowiedzUsuńnie pierwszy raz dochodzę do wniosku, że Twój Tato wie co dobre :)
Usuńuroczy torcik migdałowy!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńOj zjadłoby się :D
OdpowiedzUsuńa zjadło się i się utyło nieco ;D
UsuńPrawdziwe dzieło sztuki <3
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :)
Usuń