Miało dziś nie być posta, a jednak jest.
Krem niewyjściowo pokrył babeczki i miałam duże obiekcje, czy upubliczniać niniejszy przepis.
Postanowiłam go jednak umieścić na blogu, gdyż przepis sam w sobie jest w porządku, jedynie mój warsztat zawiódł (upał dopomógł tragedii), jednak pewna jestem, że wasze pirueciki z kremu będą idealne!
Przepis jak najbardziej aktualny właśnie teraz, gdy gałązki się uginają pod ciężarem tych niezwykle aromatycznych i bardzo zdrowych owoców.
Babeczki nie są przesłodzone w smaku, wykonanie proste i szybkie, do zrobienia nawet teraz.
Podstawa przepisu wielokrotnie już pojawiała się na blogu z różnymi dodatkami. Proporcje sprawdzone i dla mnie idealne, mogę tylko polecić go kolejny raz również Wam.
![]() |
babeczki z porzeczkami |
a |
składniki
na 12 babeczek:
składniki na krem:
- 50 g porzeczek czarnych
- 30 g cukru,
- 125 g mascarpone
- 250 g kremówki
- 2 Łyżki cukru pudru
składniki na babeczki:
- 0,5 szklanki umytych osuszonych czarnych porzeczek
- 125 g miękkiego masła
- 125 g cukru
- 2 jaja od kur z wolnego wybiegu
- 130 g maki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
oraz:
- porzeczki do dekoracji
a |
sposób przygotowania:
Umieścić w garnuszku 50 gram. porzeczek i zasypać 30 g cukru.
Podgrzewać aż porzeczki puszczą sok i cukier się rozpuści (około 30 minut).
Ostudzić i przecedzić.
Otrzymany syrop po ostygnięciu powinien być bardzo gesty.
Odstawić do lodówki, będzie potrzebny w ostatnim etapie przygotowania.
przygotowanie babeczek:
Formę wyłożyć papilotkami.
Nagrzać piekarnik do 175°C.
W misie miksera umieścić masło, sól oraz cukier i utrzeć na jasną puszystą masę.
Do masy dodawać kolejno jajka w temperaturze pokojowej.
Przesiać w osobnej miseczce mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do utartej masy maślano- jajecznej.
Wszystko razem szybciutko wymieszać.
Dodać osuszone porzeczki i wmieszać je delikatnie w ciasto.
Ciasto rozłożyć między papilotki i wstawić do piekarnika.
Piec 25 minut na środkowej szynie.
Upieczone babeczki wyjąć i odstawić do ostudzenia.
przygotowanie kremu:
Umieścić w misie mikser mascarpone i krótko utrzeć (kilka sekund).
Do utartego mascarpone dodać kremówkę i początkowo na niewielkich obrotach, następnie na coraz większych ubijać aż do otrzymania gęstniejącego kremu.
Zanim krem stanie się całkowicie ubity należy dodać do niego przesiany cukier puder i krótko zmiksować. Pod sam koniec wyjąć z lodówki gęsty syrop z porzeczek i wmieszać do kremu 2- 3 Łyżki. Możecie tak jak ja tylko pobieżnie zmieszać składniki, aby otrzymać marmurkowany efekt lub dokładnie wymieszać i otrzymacie wtedy jednolity kolor kremu.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z nakładką w kształcie wąskiej gwiazdki i na każdą babeczkę nałożyć po jednej porcji.
Owoce przeznaczone do dekoracji zamoczyć tuż przed zwieńczeniem babeczek w pozostałym syropie, dzięki temu będą pięknie lśniły, a ściekający syrop zapewni dodatkowe miłe doznania.
Przechowywać max. 2 dni w lodówce.
![]() |
babeczki z porzeczkami |
Babeczki wyglądają uroczo!
OdpowiedzUsuńI na pewno też pysznie smakują.
zniknęły błyskawicznie ;)
UsuńJakie urocze! No i krem w moim ulubionym kolorze ;)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Cudownie puszyste i delikatne!:)
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/
dokładnie takie były :)
UsuńCudowne babeczki, trafiłaś w moje smaki. :)
OdpowiedzUsuńcieszę się :)
Usuń