Piękna
pogoda sprzyja porzeczkom, gałązki uginają się od ich
liczebności, ale na ich wykorzystanie na szczęście nie brakuje
pomysłów.
Dzisiejsza
tarta powstała spontanicznie ze składników, które aktualnie
wymagały spożycia.
Nie
mogłam się oprzeć pokusie zrobienia zdjęcia- porzeczki w blasku
zachodzącego słońca wyglądały jak maleńkie szklane
murmelki.
Spód
na tartę wykonany jest z podstawowego ciasta kruchego, a nadzienie,
to bardzo nieskomplikowany mix mascarpone oraz białej czekolady.
Wszystko byłoby dość ciężkie i przesłodzone, gdyby nie
porzeczki, które dzięki swej kwaskowatości przełamują słodycz,
tworząc zrównoważoną całość-różne faktury uprzyjemniają
dodatkowo degustację.
Kilka składników i niewiele pracy, a efekt zasłodzi na kilka godzin życie:)
składniki
na tartę o średnicy 23 cm.
składniki
na ciasto:
- 200 g maki pszennej tortowej,
- 100 g masła,
- 50 g cukru pudru,
- szczypta soli
składniki na nadzienie:
- 200 g mascarpone,
- 150 g białej czekolady,
- około 1,5 szklanki czerwonych porzeczek ,
to
wszystko :)
sposób
przygotowania ciasta:
Masło
utrzeć z cukrem pudrem, solą oraz mąką na jednolitą masę.
Masę
uformować w kształt dysku i zawinąć w folię spożywczą
delikatnie oprószoną mąką. Wstawić zawinięte w folię ciasto do
lodówki na przynajmniej 3 godziny.
Przygotować
formę do tarty o średnicy do 23 cm (polecam z wyciąganym szklanym
dnem) smarując ją cienko masłem i oprószając drobną mąką.
Wyjąć
ciasto z lodówki i przed wałkowaniem odłożyć je na 10 minut do
„odpoczęcia” w temperaturze pokojowej.
Aby
rozwałkować ciasto, należy je wyłożyć na oprószoną mąką
stolnicę (najlepiej zimny blat marmurowy) i oprószonym mąką
wałkiem rolować od środka do zewnątrz przekręcając placek o
45°, aż powstanie koło równej grubości o średnicy około 30
cm.
W
trakcie wałkowania unikać dotykania ciasta palcami.
Placek
należy delikatnie nawinąć na oprószony wałek i odwinąć na
formie do tarty.
Z
nadmiaru ciasta zrobić kulkę i nią dociskać placek do dna i
krawędzi formy.
Pozostawić
ciasto, które wystawało poza brzeg formy, przyciąć tylko tyle,
aby nie odtykało blachy do pieczenia.
Wstawić
do lodówki na 15 minut.
Nagrzać
piekarnik do 180°C z blachą do pieczenia umieszczoną na środkowym
poziomie.
Ciasto
wyjąć z lodówki, nakłuć wielokrotnie widelcem i wyłożyć
papierem do pieczenia, obciążyć kulkami ceramicznymi lub suchą
fasolą, ryżem, grochem albo tym, czym akurat dysponujecie.
Wstawić
do nagrzanego piekarnika i piec na ślepo przez 10- 15 minut,
pilnując,
aby brzegi za mocno nie zbrązowiały. W razie potrzeby obniżyć
temperaturę i wydłużyć czas pieczenia.
Gdy
brzegi się usztywnią, można ostrożnie zdjąć arkusz papieru do
pieczenia z obciążeniem i wstawić ponownie spód do tarty do
piekarnika.
Piec
kolejne 5- 7 minut, aż brzegi zaczną odchodzić same od
formy.
Wyjąć
z piekarnika i pozostawić do całkowitego
wystudzenia.
przygotowanie nadzienia:
Białą
czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej (umieścić
czekoladę w miseczce nad parą wodną). Mieszać dość często, aż
powstanie jednolita masa.
W
międzyczasie umyć i odszypułkować porzeczki, odłożyć do
odsączenia na papierowym ręczniczku.
Mascarpone
umieścić w większej misce i krótko utrzeć, podczas ucierania
dodawać stopniowo schodzoną lekko białą czekoladę.
Otrzymaną
masę przełożyć do formy od tarty i wyrównać.
Na
masie rozłożyć porzeczki lekko je wgniatając.
Tartę
wstawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny, a najlepiej na całą
noc, aby mogła się porządnie schłodzić.
Smacznego!
![]() |
tarta porzeczkowa |
Porzeczki i biała czekolada? To nie może smakować źle :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
dokładnie1 ;)
UsuńWow, obłędna :D
OdpowiedzUsuńtak, była smaczna :)
UsuńTen krem z białej czekolady <3
OdpowiedzUsuńjest pyszny :)
UsuńAleż ona bajecznie wygląda - wspaniałe połączenie! :)
OdpowiedzUsuńciesza mnie Twoje slowa, dziekuje Piotr
Usuń