Pod tą nazwą kryje się wyjątkowo kremowy i mazisty sernik na zimno na biszkoptowo- tłuszczowym spodzie z przełamującą nutą aromatycznej moreli, wszystko otoczone cytrusowym posmakiem mocno orzeźwiającej cytryny. Dla mnie bomba :)
Ten cudny smak już od dawna nie opuszczał moich myśli, w końcu znalazłam chwilę, by go urzeczywistnić.
Możecie użyć brzoskwinie, jeżeli wolicie, ale morele nie mają sobie równych i doskonale pasują do zastosowanej masy serowej.
Przepis uszczknęłam od „von loewe_bs” z niemieckiego portalu „kochbar”, oczywiście dostosowałam go do własnych upodobań i potrzeb, aczkolwiek z żelatyny tym razem nie zrezygnowałam ( zapomniałam kupić agar :/ ).
Przepis polecam z czystym sumieniem, choć z czystym sumieniem jeść się go nie da ;).
sernik na zimno |
składniki na tortownicę 23 cmØ:
składniki na spód:
- 3 Ł. mąki tortowej,
- 3 Ł. drobnego cukru z wanilią,
- 3 Ł. Neutralnego w smaku oleju,
- 2 duże jaja (z wolnego wybiegu),
- szczypta drobnej soli,
- 4g proszku do pieczenia,
składniki na masę serową:
- 15g żelatyny,
- 1/8 szklanki wody,
- 50 ml mleka,
- 100g drobnego cukru,
- 2 Łyżki opakowanie cukru z wanilią,
- 250g mascarpone,
- 250 g bardzo drobno mielonego twarożku,
- 2 Łyżki soku z cytryny,
- skórka otarta z 0,5 niewoskowanej cytryny BIO,
- szczypta soli,
- 300 g śmietany kremówki (schłodzonej),
- 3 Łyżki konfitury morelowej,
ponadto:
- puszka 850g moreli w syropie,
- 1 Łyżka żelatyny,
- 6 Łyżek wody,
sposób przygotowania spodu:
Tortownicę natłuścić i oprószyć mąką tortową, nadmiar strzepnąć.
Nagrzać piekarnik do 160°C.
Jajka ubić z solą za pomocą robota kuchennego (ew. miksera) na pianę, pod koniec ubijania dodawać bardzo małymi partiami cukier.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Do ubitej piany jajek z cukrem wmieszać szpatułką ostrożnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszać zawsze w jednym kierunku i starać się zniszczyć jak najmniejszą ilość pęcherzyków powietrza. Mieszać z wyczuciem.
Pod koniec wmieszać olej.
Masę przelać do tortownicy, wygładzić i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 25- 30 minut, do suchego patyczka.
Upieczony spód pozostawić do całkowitego ostudzenia bez zdejmowania obręczy (polecam silikonową ze szklanym dnem).
przygotowanie masy serowej:
Żelatynę zalać w rondelku wodą i odłożyć na 10 minut do napęcznienia.
Napęczniałą żelatynę zalać mlekiem i podgrzewać przy najmniejszej mocy palnika cały czas mieszając, aż do momentu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Odłożyć i zabrać się od razu za przygotowanie masy serowej.
Do misy miksera przełożyć, twaróg, cukier oraz sól i utrzeć na jednolitą masę, dodać drobno mascarpone i zmiksować dokładnie.
Do masy dodać skórkę oraz sok z cytryny i krótko wymieszać.
Do lekko schłodzonej masy żelatynowej dodać ¼ masy serowej i dokładnie wymieszać, następnie otrzymaną masę dodać do ucierającej się masy serowej i połączyć.
Ubić śmietanę kremówkę na bita śmietanę.
Z ubitej śmietany dodać 1/3 do masy serowej i delikatnie wmieszać, identycznie postąpić z pozostałymi 2 częściami śmietany.
Na biszkopcie rozsmarować marmoladę, jeżeli będzie zbyt zwarta można ją lekko podgrzać, ale nie może być zbyt ciepła.
Masę serową przełożyć na rozsmarowaną marmoladę i wyrównać.
Wstawić całość na przynajmniej 4 godziny do lodówki, masa powinna stężeć.
Gdy masa serowa stężeje odcedzić morele z zalewy (zalewę zachować).
Morele pokroić ostrym nożem na cienkie plasterki i poukładać centrycznie na masie serowej.
W międzyczasie zalać żelatynę wodą i odstawić do napęcznienia (jak wyżej).
Zalać żelatynę zalewą i podgrzewać przy minimalnej mocy palnika do całkowitego rozpuszczenia, cały czas mieszając.
Lekko przestudzić i wylać ostrożnie na poukładane centrycznie plasterki moreli.
Wstawić ponownie do lodówki aby galaretka mogła stężeć.
Powinno to trwać nie dłużej niż 3 godziny, choć najlepiej pozostawić całość na całą noc.
Polecam kroić ogrzanym nożem.
|
Pięknie podany :>
OdpowiedzUsuńDziękuję SOSNA! :)
UsuńWyglada ślicznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuje Natalie :)
Usuń