Kartony jeszcze nie są do końca wypakowane (przeprowadzałam się), meble nie do końca poskręcane, ale chęć upieczenia pysznego, lekkiego, truskawkowego ciasta przewyższa wszelkie inne pragnienia, gdy sezon truskawkowy w pełni.
Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną jest dla mnie synonimem lata w domu rodzinnym, synonimem poczucia szczęścia i radości w ciepły, słoneczny dzień.
Mama robiła go zawsze z galaretką, jednak ze względu na zawartość żelatyny wolę obecnie wersję jedynie lekko glazurowaną.
Mogę się z Wami dziś z czystym sumieniem podzielić przepisem na mój idealny biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną. Prosty i pyszny, czego chcieć więcej!
Ciasto biszkoptowe dopracowałam w ostatnich dniach, tak, aby było lekkie, puszyste i rozpływało się w ustach, mogąc jednocześnie udźwignąć dużą ilość kremu oraz soczystych słodkich, pachnących truskawek.
Polecam jako ciasto na dziś, na jutro oraz na najbliższe dni, aż do ostatniej truskawki na krzaczku.
![]() |
biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną |
Biszkopt
z truskawkami i bitą śmietaną
składniki na biszkopt
wymiary blaszki 30 × 40 cm
składniki na biszkopt
wymiary blaszki 30 × 40 cm
- 3 jaja średniej wielkości od kur z wolnego wybiegu,
- 3 Łyżki letniej wody,
- 130 g drobnego cukru,
- 170 g maki pszennej tortowej
- 2 Łyżki cukru z wanilią,
- szczypta soli,
- ewentualnie szczypta sody oczyszczonej
składniki na krem:
- 800 g śmietany kremówki,
- 100 g mascarpone,
- 1 Łyżka cukru pudru,
ponadto:
- 1500 g truskawek
- 150 g marmolady morelowej,
- sok z jednej cytryny
sposób
przygotowania:
Truskawki zanurzyć w lodowatej wodzie i rozłożyć na czystych ręczniczkach do odsączenia.
Nagrzać piekarnik do 165°C.
Wysmarować cienko blaszkę masłem i wyłożyć dociętym papierem do pieczenia (masło tu pełni role kleju).
Oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
W trakcie ubijania dodać 3 Łyżki wody.
Pod koniec ubijania dodawać stopniowo po jednej łyżeczce cukier oraz cukier waniliowy.
Do sztywnej masy dodawać wciąż ubijając pojedynczo żółtka.
Mąkę przesiać (ewentualnie dodając szczyptę sody) i w 4 turach dodać do piany z jajek. Mieszać delikatnie, tak, aby w miarę możliwości nie utracić ubitych pęcherzyków powietrza (dzięki nim biszkopt jest lekki).
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy, wygładzić i wstawić do nagrzanego piekarnia.
Piec 20- 25 minut bez otwierania drzwiczek.
Biszkopt jest upieczony, gdy ma kolor złocisty oraz na całej powierzch jest jednolicie sprężysty.
Czas pieczenia może się różnic od wskazanego w zależności od piekarnika, którym aktualnie dysponujecie.
Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia.
Jeżeli z jakiegoś powodu biszkopt wyrośnie Wam nierównomiernie, możecie go po lekkim przestygnięciu odwrócić do góry dnem na kratownice, a po ostygnięciu przełożyć ponownie do czystej blaszki wyłożonej świeżym papierem.
W rondelku podgrzać marmoladę wraz z sokiem z cytryny.
Otrzymany płyn przecedzić przez drobne sitko.
¾ otrzymanego płynu nasączyć biszkopt za pomocą pędzelka.
Kremówkę (bardzo dobrze schłodzoną) przełożyć do wysokiej miski i ubijać aż do momentu, gdy zacznie wyraźnie gęstnieć. Do gęstniejącej śmietany dodawać po Łyżce wciąż ubijając mascarpone oraz przesiany cukier puder.
Otrzymany krem przełożyć na ostudzony biszkopt i wyrównać za pomocą szpatułki.
Truskawki odszypułkować i pokroić na plasterki (zalecam użyć rękawiczek jednorazowych).
Plasterki truskawek układać na kremie ” w dachówkę”.
Wierzch ciasta glazurować pozostałym syropem.
Przed podaniem schłodzić przynajmniej 2 godziny
w lodówce.
Spożyć w przeciągu 2 dni.
Jakie cudeńko! Idealne ciasto lata :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
DOKŁADNIE! :)
UsuńNajlepsze ciacho na lato :D
OdpowiedzUsuńpodtawowe :)
Usuń