Ze
wszystkich letnich ciast najbardziej z TĄ porą roku kojarzy mi się
właśnie TA tarta. Przepis odnalazłam na blogu kulinarnym francuski
Aurélie
Bastian,
która z
ziemi niemieckiej prowadzi swój blog: franzoesischkochen.de.
Przepis
wydawał się tak wspaniale prosty i zachęcający, że postanowiłam
go przy pierwszej lepszej okazji przetestować. Ciasto nie wymaga
chłodzenia, a mimo to jest idealnie kruche, waniliowy Créme
Patissiére
smakuje dokładnie tak jak pamiętam z francuskiej
cukierni, połączenie klasyczne i piękne w smaku.
Polecam
zwłaszcza teraz, gdy truskawki są słodkie i pełne słonecznego
smaku!
tarta |
składniki na spód do tarty Ø 22 cm:
-
125g masła,
-
250g mąki pszennej tortowej,
-
60g drobnego cukru,
-
40g mąki migdałowej,
-
1 jajo od szczęśliwej kury biegającej beztrosko po obejściu,
-
1 laska wanilii,
-
szczypta soli
składniki na Créme Patissiére:
-
250 ml mleka,
-
1/3 laski wanilii,
-
50g cukru,
-
4 żółtka,
-
15g mąki pszennej tortowej(1 porządna Łyżka ewentualnie może być mąka ziemniaczana),
oraz:
-
300g truskawek,
-
50g płatków migdałowych,
masło
oraz mąka do formy
sposób
przygotowania ciasta:
Nagrzać
piekarnik do 180°C.
Formę
do tarty wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Mąkę
pszenną, migdałową, cukier, ziarenka z wanilii jak i sól
wymieszać.
W
mieszance zrobić wgłębienie, do którego należy włożyć
posiekane masło oraz jajko.
Ze
składników zagnieść jednolite ciasto, które należy rozwałkować
na lekko oprószonym mąką blacie.
Ciasto
delikatnie przełożyć za pomocą wałka do przygotowanej formy.
Formę
szczelnie wyłożyć ciastem lekko dociskając, nadmiar odciąć
ostrym nożem.
Ponakłuwać
kilkanaście razy widelcem.
Przykryć
płatem papieru do pieczenia i obciążyć (kulkami ceramicznymi,
grochem, fasolą, ryżem, czy co tam stosujecie…)
Wstawić
do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut na ślepo.
Po
10 minutach usunąć papier do pieczenia z obciążeniem i wstawić
ponownie na 10 minut do piekarnika.
Upieczony
spód do tarty odłożyć do wystudzenia.
przygotowanie Créme Patissiére:
Utrzeć
cukier z żółtkami aż do uzyskania jasnej masy (kogiel-mogiel).
Dorzucić
mąkę i ponownie lekko utrzeć.
Odlać
do masy 50ml mleka i wymieszać.
Pozostałe
mleko wraz z laską wanilii (ziarenka uprzednio wyskrobać ostrym
nożem i również przełożyć do mleka) lekko podgrzewać przez 5
minut (wanilia ma przekazać aromat mleku).
Wyjąć
laskę wanilii i cały czas mieszając wlać masę jajeczną.
Podgrzewając
i cały czas mieszając pozwolić budyniowi zabulgotać .
Créme
przełożyć do pojemniczka i przykryć szczelnie folią spożywczą
(powierzchnia ma się stykać z folią- zapobiegnie to powstaniu
kożucha, którego nie chcemy mieć).
Odstawić
do ostudzenia.
składanie tarty:
Płatki
migdałów podprażyć na suchej patelni i odłożyć do
przestudzenia.
Truskawki
umyć oraz odszypułkować.
Pokroić
truskawki niedbale na ćwiartki.
Ostudzony
spód do tarty wypełnić créme
patissiére.
Na
kremie poukładać lekko dociskając truskawki koniuszkami do góry.
Całość
posypać ostudzonymi płatkami migdałów i można podawać.
Przechowywać
w lodówce do 3 dni.
Bon
Appétit!
|
|
Wyglada wybornie! :)
OdpowiedzUsuńmiło mi Natalie :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuń