poniedziałek, 27 czerwca 2016

tarta truskawkowo- migdałowa z Créme patissiére


Ze wszystkich letnich ciast najbardziej z TĄ porą roku kojarzy mi się właśnie TA tarta. Przepis odnalazłam na blogu kulinarnym francuski Aurélie Bastian, która z ziemi niemieckiej prowadzi swój blog: franzoesischkochen.de.
Przepis wydawał się tak wspaniale prosty i zachęcający, że postanowiłam go przy pierwszej lepszej okazji przetestować. Ciasto nie wymaga chłodzenia, a mimo to jest idealnie kruche, waniliowy Créme Patissiére smakuje dokładnie tak jak pamiętam z francuskiej cukierni, połączenie klasyczne i piękne w smaku.
Polecam zwłaszcza teraz, gdy truskawki są słodkie i pełne słonecznego smaku!

tarta
tarta

składniki na spód do tarty Ø 22 cm:

  • 125g masła,
  • 250g mąki pszennej tortowej,
  • 60g drobnego cukru,
  • 40g mąki migdałowej,
  • 1 jajo od szczęśliwej kury biegającej beztrosko po obejściu,
  • 1 laska wanilii,
  • szczypta soli

składniki na Créme Patissiére:

  • 250 ml mleka,
  • 1/3 laski wanilii,
  • 50g cukru,
  • 4 żółtka,
  • 15g mąki pszennej tortowej(1 porządna Łyżka ewentualnie może być mąka ziemniaczana),

oraz:

  • 300g truskawek,
  • 50g płatków migdałowych,

masło oraz mąka do formy



sposób przygotowania ciasta:


Nagrzać piekarnik do 180°C.

Formę do tarty wysmarować masłem i oprószyć mąką.

Mąkę pszenną, migdałową, cukier, ziarenka z wanilii jak i sól wymieszać.
W mieszance zrobić wgłębienie, do którego należy włożyć posiekane masło oraz jajko.

Ze składników zagnieść jednolite ciasto, które należy rozwałkować na lekko oprószonym mąką blacie.

Ciasto delikatnie przełożyć za pomocą wałka do przygotowanej formy.

Formę szczelnie wyłożyć ciastem lekko dociskając, nadmiar odciąć ostrym nożem.

Ponakłuwać kilkanaście razy widelcem.
Przykryć płatem papieru do pieczenia i obciążyć (kulkami ceramicznymi, grochem, fasolą, ryżem, czy co tam stosujecie…)

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut na ślepo.

Po 10 minutach usunąć papier do pieczenia z obciążeniem i wstawić ponownie na 10 minut do piekarnika.

Upieczony spód do tarty odłożyć do wystudzenia.



przygotowanie Créme Patissiére:



Utrzeć cukier z żółtkami aż do uzyskania jasnej masy (kogiel-mogiel).

Dorzucić mąkę i ponownie lekko utrzeć.

Odlać do masy 50ml mleka i wymieszać.

Pozostałe mleko wraz z laską wanilii (ziarenka uprzednio wyskrobać ostrym nożem i również przełożyć do mleka) lekko podgrzewać przez 5 minut (wanilia ma przekazać aromat mleku).

Wyjąć laskę wanilii i cały czas mieszając wlać masę jajeczną.

Podgrzewając i cały czas mieszając pozwolić budyniowi zabulgotać .

Créme przełożyć do pojemniczka i przykryć szczelnie folią spożywczą (powierzchnia ma się stykać z folią- zapobiegnie to powstaniu kożucha, którego nie chcemy mieć).

Odstawić do ostudzenia.



składanie tarty:



Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni i odłożyć do przestudzenia.

Truskawki umyć oraz odszypułkować.

Pokroić truskawki niedbale na ćwiartki.

Ostudzony spód do tarty wypełnić créme patissiére.

Na kremie poukładać lekko dociskając truskawki koniuszkami do góry.

Całość posypać ostudzonymi płatkami migdałów i można podawać.

Przechowywać w lodówce do 3 dni.

Bon Appétit!


tarta
tarta


tarta
tarta


4 komentarze:

Podziel się swoim pomysłem :)

DRUKUJ PRZEPIS