Lubicie
rozpływający się na języku, mocno orzechowy nugat?
Ja bardzo
lubię, znacznie bardziej od smarowideł orzechowo- czekoladowych Bardzo delikatne i orzechowe są rzeczy z jego zastosowaniem.
Rogaliki,
które Wam dziś prezentuję smakują jak najdelikatniejsze
ciasteczka nugatowe, rozpływają się w ustach pozostawiając
przyjemne wspomnienie smaku orzechów laskowych. Bardzo się kruszą,
wobec czego należy się z nimi obchodzić szczególnie delikatnie.
Mi
smakowały bardzo, dlatego też mam nadzieję, że i Wam zasmakują.
składniki na około 80 rogalików:
-
100g miękkiego masła,
-
200g nugatu,
-
1 jajo,
-
1 opakowanie cukru waniliowego (16g),
-
szczypta miałkiej soli,
-
300g maki tortowej,
-
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-
50g kuwertury czekoladowej+ 2 Łyżki oleju z orzechów laskowych,
sposób przygotowania:
Utrzeć
masło z nugatem jak i solą na puszystą masę, dodać wciąż
ucierając cukier waniliowy oraz jajo.
Mąkę
przesiać z proszkiem do pieczenia.
Do
lekkiej masy maślano- nugatowej dodawać stopniowo przesianą mąkę
i wymieszać.
Z
otrzymanego ciasta uformować dwa wałeczki i zawinięte w folię
spożywczą wstawić do lodówki na około 4 godziny.
Nagrzać
piekarnik do 170°C.
Wyłożyć
papierem do pieczenia 3 blaszki.
Każdy
wałek podzielić na 40 części.
Z
każdej porcji uformować niewielki wałeczek, który na blaszce
należy wywynąć w kształt rożka.
Blaszkę
z rożkami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10- 15 minut.
Upieczone
rogaliki wyjąć na blaszce z piekarnika i pozostawić do całkowitego
ostudzenia.
W
czasie gdy rożki stygną można przygotować kuwerturę, w tym celu
należy ją pociąć na małe kawałki i umieścić w naczyniu
żaroodpornym nad parującą gorącą wodą (w kąpieli wodnej).
Należy uważać, by gorąca woda nie dotykała bezpośrednio
naczynia z czekoladą, a także na to, aby nie dostała się do
kuwertury woda. Do roztopionej gładkiej kuwertury należy dodać
olej z orzechów laskowych i dokładnie wymieszać.
Ostudzone
rogaliki należy maczać w kuwerturze i odkładać na pergamin do
całkowitego wyschnięcia.
Najlepiej
by było umieścić rożki z polewą w lodówce na kilkanaście
minut, wtedy, polewa szybko się zetnie.
Gotowe
rogaliki należy układać ostrożnie w szczelnym pojemniku
poprzekładane płatami papieru pergaminowego.
SMACZNEGO!
rożki nugatowe |
rożki nugatowe |
rożki nugatowe |
Przepis w większości autorstwa Ch.Teubnera oraz A. Wolter
Smacznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńa dziękuję:)
UsuńAle śliczne! :) Nugatowe smaki są jednymi z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuń