Byłoby
ogromnym nietaktem z mojej strony, gdybym nie podzieliła się z Wami
niniejszym przepisem.
Znacie
ten zapach zapewne doskonale...unosi się w powietrzu wokół niemal
każdego wesołego miasteczka, na Weihnachtsmarkcie jest obowiązkowy
zaraz obok grzanego wina...nie istnieje (dla mnie) na całym Świecie
bardziej apetyczna woń. Prażone migdały wabią jak
najskuteczniejsza przynęta także tych na ostrej diecie, uważajcie
wobec tego podczas ich przygotowywania na pojawiające się znikąd
rozsmakowane mordki.
Tym,
którzy nigdy nie mieli przyjemności zaznać ich czarujących
walorów już tłumaczę...
...wyobraźcie
sobie coś ciepłego, słodkiego z cynamonową wonią, chrupiącego
cudownie w ustach...po chwili czujecie ten niesamowity smak prażonych
orzechów, który ogarnia pełną mocą wszystkie Wasze myśli...na
ułamek sekundy nie jesteście „tu i teraz”, zatapiacie się na
ten skrawek czasu w równoległej rzeczywistości, bodźce zewnętrzne
mogą sobie poczekać...ta chwila jest tylko dla Was...
...znów
się rozmarzyłam, wybaczcie proszę, ale to mój najulubieńszy
smak, tak w skrócie :).
Przygotowanie
nie jest ani pracochłonne, ani skomplikowane, wręcz banalnie
proste, popularne w okresie świątecznym obowiązkowe smaki,
zaproście je do domu, gwarantuję, że świąteczna atmosfera wtedy
i Was dopadnie ;).
p.s.
dzieci
muszą poczekać od choinką w salonie- gorący karmei groźba poparzenial !
prażone migdały (orzeszki) |
składniki
na 200g migdałów:
(lub
mieszanki orzechów- zależy jak lubicie)
-
200g migdałów w skórkach (ew. innych orzechów),
-
0,5 szklanki brązowego cukru,
-
0,5 cukru kryształu,
-
1 Łyżka cukru waniliowego,
-
1 łyżeczka mielonego cynamonu,
-
szczypta soli,
-
1/4 szklanki wody,
sposób
przygotowania:
Wyłożyć
papierem do pieczenia 1 blachę.
Migdały
(orzechy) podprażyć na suchej patelni, aż zaczną pachnieć,
potrząsać patelnią od czasu do czasu.
Cukry
wymieszać z solą.
Wsypać
na podprażone migdały 1/3 cukru i wymieszać cały czas prażąc na
suchej patelni, cukier zacznie się karmelizować, wlać wodę i
dokładnie wymieszać. Uważać na temperaturę, aby nie była zbyt
wysoka, gdyż karmel się zrobi gorzki.
Gdy
płyn w większości odparuje posypać orzechy 1/3 mieszanki cukrów
i ponownie dokładnie wymieszać, robić to tak długo, aż cukier
zacznie sie zbrylać na migdałach.
Należy
mieszać na tym etapie cały czas, gdyż zależy nam na dokładnym
obtoczeniu orzechów.
Jeśli
zauważymy, że porcja cukru dostatecznie się zintegrowała z
całością, możemy dosypać pozostały cukier i takk długo
prażyć/obsmażać wszystko na suchej patelni, aż zaczną wyglądać
jak te na zdjęciach.
Gotowe
orzechy wysypać na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia i
porozdzielać za pomocą 2 widelców. Uwaga! Gorące w środku!
Odłożyć
do całkowitego ostygnięcia.
Jeśli
cukier z zewnątrz nie będzie wystarczająco chrupiący, należy
wstawić blachę z uprażonymi orzechami do nagrzanego do 200°
C piekarnika na 5-7 minut.
Gotowe!
|
|
|
Te cuda z jarmarków mnie zawsze kusiły! Muszę w końcu sama zrobić bo kupnych się nie doczekam heh ;)
OdpowiedzUsuńoj kuszą, kuszą, niestety są rownież dość drogie, a robiąc je w domu możemy mieć 3x tyle chrupania za ta samą cenę
Usuń