czwartek, 3 grudnia 2015

Biberle* z pistacjami


pierniczki bardzo marcepanowe z pistacjami

To mój faworyt!
Odkryłam je kilka dni temu i byłam pewna, że staną się moim hitem, nie myliłam się, są idealne, ciężko się od nich oderwać.
Biberle, to klasyk ze Szwaicarii, intensywnie pachnący cytryną marcepan ukryty pod cieniutką piernikową warstwą, a to wszystko przykryte niczym śnieżne szczyty alp lukrem cytrynowym, który jak nic innego według mnie pasuje do pistacji.
Są to istne biodroposzerzacze, nie da się poprzestać na jednym, żeby nie było, że nie ostrzegałam ;).
Nie są skomplikowane w wykonaniu, tak tylko może się wydawać, więc bez obaw możecie się zabrać za ich wykonanie.

biberle
biberle


składniki na 40sztuk:
  • 150g miodu,
  • 75g cukru,
  • 30g masła,
  • 1 jajo,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
  • 220g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 cytryna BIO,
  • 300g surowej masy marcepanowej,
  • 75g cukru pudru,
  • 75g cukru pudru (tak, mają być 2 razy),
  • sok z połowy cytryny,
  • pistacje do posypania,



sposób przygotowania:

Miód, cukier oraz masło rozpuścić przy niewielkiej mocy palnika w małym rondelku. Gdy kryształki cukru się rozpuszczą, zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.

Do przestudzonej masy wsypać przyprawę oraz kakao, dobrze wymieszać.

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.

Do miski z mąką wlać przestudzoną masę miodową oraz wbić żółtko.

Zagnieść składniki do jednolitej masy, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na przynajmniej 1 godzinę.

W czasie, gdy ciasto się chłodzi spażyć i wyszorować cytrynę, wytrzeć do sucha i zetrzeć z niej skórkę (bez białego albedo!).
Skórkę z cytryny, sok z połowy cytryny oraz 75g cukru pudru utrzeć na jednolitą masę z marcepanem.
Uformować wałek i zawinięty w folię włożyć do lodówki do schłodzenia.

Po chłodzeniu rozwałkować 1/4 ciasta na oprószoną mąką stolnicy lub między dwoma płatami papieru do pieczenia na prostokąt o wymiarach 8 x24 cm.

Posmarować tuż przed dalszym etapem prostokąt białkiem (za pomocą pędzelka).

Z masy marcepanowej odjąć 1/4, którą należy uformować w wałek o długości 24 cm.

Wałek należy ułożyć wzdłuż prostokąta i zrolować razem z ciastem lekko dociskając podczas toczenia.

Wałek gotowego ciasta należy odłożyć zawinięty w folię spożywczą na około godzinę do lodówki.

Po chłodzenia przygotować blaszki, przykryć je papierem do pieczenia oraz nagrzać piekarnik do 200°C.

Wałki z ciasta wyjąć z lodówki i za pomocą ostrego noża pokroić każdy na 40 części, które należy ułożyć na blaszkach przykrytych papierem do pieczenia (marcepanem do góry). Można uformować stożki.

Piec 15- 20 minut do lekkiego zbrązowienia.

Upieczone Biberle wyjąć razem z blachą z piekarnika i odłożyć do ostudzenia.


przygotowanie lukru:

W filiżance należy rozetrzeć 75g cukru pudru z sokiem z połowy cytryny, jeśli lukier będzie wydawał się zbyt rzadki należy dodać cukru pudru, jeśli zbyt gęsty, należy dodać soku z cytryny.

Ostudzone Biberle polukrować i posypać posiekanymi pistacjami.

Odłożyć do całkowitego wyschnięcia lukru i gotowe!

Jeśli nie macie ochoty robić własnych Biberle, możecie oczywiście odwiedzić któryś z Weihnachtsmarktów w Alpach, atmosfera bardzo miła a i grzane wino baaardzo rozgrzewające ;).


biberle
biberle

biberle
biberle

biberle
biberle

biberle
biberle


biberle
biberle


biberle
biberle



*przepis pochodzi STĄD



1 komentarz:

  1. Jakie śliczne maleństwa! <3 Kocham pistacje :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoim pomysłem :)

DRUKUJ PRZEPIS