W
ostatniej chwili przypomniałam sobie o konkursie, w którym chciałam
bardzo wziąć udział. Wytyczne bardzo mi się spodobały i chciałam
się z nimi zmierzyć, sprawdzić się, czy podołam zrobić coś
smacznego oraz całkowicie bezcukrowego. Zwłaszcza teraz, gdy sama
troszkę przykręciłam kaloryczny kurek, przepis jest jak znalazł.
Aby
dostać śmietanę od mojego eko- rolnika musiałam się sporo
nagimnastykować, najlepszy miód z ekologicznej pasieki Teścia i
orzechy laskowe od sąsiadki, owoce pozbieraliśmy gdy jeszcze ciepłe
promienie słońca grzały plecki a jajka od pobliskich niosek
karmiących się tylko tym co w pełni naturalne, wszystkie składniki
w zupełności „eko”, to dosłowna kompilacja mojego 2015 roku.
Efekt
zaskoczył mnie bardzo pozytywnie, nawet jeśli moja babeczka nie
zostanie uznana przez jury za najpiękniejszą, to jestem zadowolona
z efektu smakowego jaki udało mi się osiągnąć :). Uważam, że
podołałam zadaniu, nawet jeśli zdjęcie nie jest najpiękniejsze
;).
Skuście
się choćby na samą babeczkę, bioderka wybaczą...samo zdrowie :).
moja kandydatka na MISS babeczek 2015 |
składniki
na 6 dużych babeczek:
-
2 dojrzałe średnie banany,
-
0,5 szklanki mielonych migdałów,
-
0,5 szklanki orzechów laskowych mielonych,
-
garść orzechów laskowych,
-
1 Łyżka oleju migdałowego,
-
1 duża Łyżka miodu,
-
3 BIO jaja,
-
szczypta soli himalajskiej,
-
0,5 łyżeczki cynamonu,
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów „bio”/ kamień winny,
do
nadzienia babeczek:
-
6 łyżeczek domowego dżemu z owoców jagodowych,
składniki
na krem:
-
200 ml mleka,
-
15 g agar agar,
-
ziarenka z 0,5 laski wanilii,
-
300 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej,
-
3 Łyżki wody,
-
3 Łyżki stewii,
do
ozdoby:
-
owoce (użyłam mrożonych)+ listek mięty, którego zapomniałam dodać
e |
sposób
przygotowania babeczek:
Nagrzać
piekarnik do 160°C.
Przygotować
6 dużych papilotek wkładając je do formy.
Umieścić
w malakserze banany, jaja, sól, cynamon, oraz olej i wszystko razem
dokładnie zmiksować na gładką gęstą pianę.
Orzechy
laskowe podprażyć na suchej patelni i odłożyć do całkowitego
ostudzenia.
W
dużej misce wymieszać mielone orzechy z proszkiem do pieczenia,
odstawić.
Posiekać
grupo ostudzone orzechy laskowe i wymieszać z mielonymi.
Do
mieszanki orzechów przełożyć w 2 turach mix z malaksera i
delikatnie wszystko razem połączyć.
Przełożyć
ciasto do papilotek za pomocą Łyżki.
Wstawić
blaszkę z babeczkami do nagrzanego piekarnika i piec około 20
minut, do lekkiego zbrązowienia, po tym czasie zrobić test
patyczkiem.
Jeśli
babeczki dalej są wilgotne należy je jeszcze potrzymać w
piekarniku około 7 minut.
Upieczone
babeczki wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia.
Centrum
każdej babeczki wydrążyć do połowy za pomocą takiego
specjalnego do tego celu przeznaczonego narzędzia lub 2 łyżeczek.
Do
każdego dołka włożyć po łyżeczce domowego dżemu.
Zakryć
wydrążoną częścią i lekko ponownie docisnąć.
przygotowanie
kremu:
Agar-
agar przełożyć do malutkiej miseczki i zalać 3 Łyżkami wody,
odstawić na 5 minut.
Umieścić
w rondelku mleko oraz ziarenka z laski wanilii jak i zawartość
miseczki, wszystko razem dobrze wymieszać trzepaczką.
Doprowadzić
do wrzenia i tak utrzymać cały czas mieszając około 3 minut,
temperatura nie może być jednak za wysoka, gdyż mleko może
wykipieć.
Przecedzić
mieszaninę przez drobne sitko i odstawić do przestudzenia mieszając
od czasu do czasu aby nie stężało.
Gdy
mieszanina mleczno- agarowa osiągnie temperaturę pokojową, jednak
pozostanie jeszcze dość płynna, należy zacząć ubijać kremówkę.
Gdy
śmietana zacznie być ubita należy dodać stewię oraz mieszaninę
z agarem cały czas ubijając, ale już tylko chwilkę, gdyż
śmietana może się szybko zważyć (już prawie przeoczyłam ten
moment).
Krem
przełożyć do rękawa cukierniczego i na każdej babeczce zrobić
czapę.
Ozdobić
według uznania owocami i listkami mięty.
Podawać
niezwłocznie.
e |
Miss babeczek 2015 |
e |
Wygląda smakowicie i do tego bez cukru, super!
OdpowiedzUsuń