ucierane
ciasto z powidłami i marcepanem
Z
Austriackiego Linz wywodzi się wiele świątecznych wypieków,
między innymi „Linzer Torte” (dosłownie tort z Linz),
przypomina wyglądem tartę z kratą zrobioną z ciasta na wierzchu. Linzer
Torte musi niestety troszkę leżakować, aby smaki się przegryzły,
a czas tika niebłagalnie i jakiekolwiek starania mające na celu
wydłużenie jego spełzłyby według logicznego pojmowania
rzeczywistości na niczym. Jest alternatywna możliwość wykonania krajanki z Linz, będącej expresową wariacją Linzer Torte.
Oto rozwiązanie dla tych, którzy lubią wypieki smaczne i
szybkie a przy tym niebanalnie aromatyczne. Podczas pieczenia tego
ucieranego ciasta całą kuchnię wypełni woń goździków,
cynamonu, śliwek suszonych oraz marcepanu….brzmi apetycznie?
Gwarantuję,
że nie tylko brzmi, ale i smakuje bardzo świątecznie, przy tym nie
wymaga dużego nakładu pracy, jest podzielne i długo zachowuje
świeżość.
Przepis
zmodyfikowany nieco, ale podstawa wyszperana TUTAJ.
krajanka z Linz |
składniki
na formę 30x20cm*:
-
250g przesianej mąki pszennej,
-
160g drobnego cukru,
-
200g masła,
-
3 jaja (białka i żółtka osobno),
-
170g mielonych migdałów (ze skórką),
-
szczypta soli,
-
2 Łyżki rumu lub extraktu waniliowego,
-
1 łyżeczka cynamonu,
-
1/3 łyżeczki mielonych goździków,
-
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
-
200g powideł śliwkowych,
-
150g marcepanu,
- ewentualnie cukier puder do oprószenia
sposób przygotowania:
Formę
wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i oprószyć mąką
(jak wolicie).
Piekarnik
nagrzać do 170°C.
Masło
utrzeć na białą puszysta masę dodając do niego stopniowo cukier
oraz sól.
Pod
koniec ucierania wrzucać po jednym żółtku, na koniec wsypać
mielone goździki oraz rum (extrakt), wszystko dokładnie razem
utrzeć.
W
dużej misce wymieszać mąkę oraz mielone orzechy jak i proszek do
pieczenia z cynamonem.
Ubić
pianę z białek.
Utrzeć
w miseczce powidła z marcepanem pozostawiając gdzieniegdzie większe
kawałki marcepanu.
Do
utartego masła z dodatkami wsypać w 3 turach mieszankę mąki z orzechami.
Następnie wmieszać pianę z białek unosząc ciasto szpatułką.
Dodanie
piany z białek ma rozluźnić ciasto i je napowietrzyć.
Należy
postępować dość szybko, gdyż proszek do pieczenia w mokrym
cieście nie lubi czekać na upieczenie.
Ciasto
podzielić na 3 części (tak w wyobraźni).
1/3
ciasta przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką (ø
1cm), pozostałe ciasto rozłożyć na dnie formy i delikatnie
wygładzić za pomocą zamoczonej w wodzie szpatułki.
Na
wyrównane ciasto wyłożyć powidła z marcepanem i rozprowadzić
delikatnie szpatułką.
Na
warstwę z powideł wycisnąć za pomocą rękawa cukierniczego z
pozostałego ciasta kratkę (przy większych odstępach kratka będzie
bardziej widoczna).
Ciasto
wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na środkowym poziomie 40-
50 minut, aż do suchego patyczka w suchym miejscu ciasta.
Upieczone
ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia, wtedy ładnie
wyjdzie z formy i zachowa kształt.
Oprószyć cukrem pudrem.
Przechowywać
do 5 dni, niekoniecznie pod przykryciem.
|
*Przepis
jest na formę 30x20m, ja piekłam w 2 tortownicach tym razem (23cm i
15cm), ale zwykle piekę w prostokątnej i wychodzi idealnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się swoim pomysłem :)