wtorek, 29 grudnia 2015

pierniczki Elizy według Magdaleny Gessler


Kalendarzowo już po świętach, teoretycznie dla większości smakoszy jest to już koniec wypieków...ale czy tak być musi dla wszystkich?
Jest zapewne wielu wypiekaczy, takich jak ja, którzy niekoniecznie chcą się żegnać z ulubionymi nutami smakowymi na 365 dni. Tym miłośnikom aromatycznych, zimowych wypieków dedykuję dzisiejszy wpis, niech to co wywołuje przyjemne uczucia trwa dłużej, nawet do lata! Każdy zasługuje w Życiu na to co najbardziej lubi, czyż nie? :)

Przepis na niniejsze pierniczki Elizy (norymberskie) przywędrował do mnie ze strony „SMAKI ŻYCIA”, oficjalnie prowadzonej przez Magdalenę Gessler.

Jest to przepis na najszybsze Elizy, z jakim się spotkałam, a wyczytałam ich w ostatnich dniach sporo.

Nie jestem zachwycona, nie ukrywam, nawet troszkę się zawiodłam, może dlatego, że nie tego się spodziewałam, ale dzieciom smakowały, więc może po prostu się nie znam, dlatego też dziele się z Wami tym przepisem, a nuż staną się Waszymi ulubionymi.
Jak Elizy sprzedawane w Norymberdze nie smakują, to coś zupełnie innego.

Wykonanie jest proste, każdy sobie z nim poradzi.

Musiałam troszkę poprawić przepis, ponieważ brakowało w składnikach masła, a w wykonaniu wspomniane było, teraz już jest dobrze.

Mogą długo leżeć w puszce i będą pasowały do każdej zimowej herbatki.


pierniczki expresowe
pierniczki expresowe




składniki na około 45 sztuk:

  • 100g masła,
  • 300g mąki,
  • 150g drobnego cukru,
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej,
  • 2 Łyżki kakao,
  • 3 jaja,
  • 150g zmielonych orzechów,
  • 100g posiekanych migdałów,
  • 50g rodzynek,
  • 50g kandyzowanych skórek pomarańczowych,
  • 50g kandyzowanych skórek cytrynowych,
  • 1 szklanka mleka,
  • 100g cukru pudru,
  • 3 Łyżki gorącej wody,
  • sok z 0,5 pomarańczy,
  • szczypta soli
z


sposób przygotowania:


Wyłożyć papierem do pieczenia 3 blaszki.

Na papierze narysować kółka za pomocą ołówka o średnicy 5 cm, płat odwrócić do góry nogami (kółka pozostaną widoczne, ale nie pozostawią śladu na pierniczkach).

Nagrzać piekarnik do 175°C.

Rodzynki namoczyć 5 minut we wrzątku i odsączyć.

Masło zmiksować z cukrem i jajami na jasny krem, dorzucać po jajku wciąż ubijając.

Mąkę, mielone orzechy, przyprawę korzenną, proszek do pieczenia, siekane migdały jak i kakao wymieszać i odstawić na bok.

Posiekać drobno kandyzowane skórki owocowe.

Do masy maślano- jajecznej dodać w kilku turach wymieszane suche składniki na zmianę z mlekiem (mieszać), na końcu dodać kandyzowane skórki oraz rodzynki i wszystko razem wymieszać.

Przełożyć masę do dużego rękawa cukierniczego i nakładać po porcji na narysowane okręgi, można wykonać tą czynność również za pomocą dwóch łyżeczek.

Blaszki z pierniczkami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15- 18 minut.

Upieczone wypieki wyjąć razem z blaszką z piekarnika i odstawić do przestudzenia, w tym czasie można przygotować lukier pomarańczowy.

z



przygotowanie lukru:


Wsypać 2/3 przesianego cukru pudru do miseczki i dolać gorącą wodę jak i sok z pomarańczy.

Rozetrzeć zawartość miseczki za pomocą grzbietu Łyżki tworząc tym samym dość rzadki lukier.
Pod koniec dodać resztę cukru pudru i dokładnie wszystko razem wymieszać.

Ostudzone pierniczki lukrować za pomocą pędzla i pozostawić na kratownicy do całkowitego wyschnięcia.

Gotowe pierniczki przechowywać do 3 tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku.



pierniczki expresowe
pierniczki expresowe

pierniczki expresowe
pierniczki expresowe


pierniczki expresowe
pierniczki expresowe

pierniczki ekspresowe
pierniczki ekspresowe


pierniczki ekspresowe
pierniczki ekspresowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoim pomysłem :)

DRUKUJ PRZEPIS