Kalendarzowo już po świętach, teoretycznie dla większości smakoszy jest to już koniec wypieków...ale czy tak być musi dla wszystkich?
Jest zapewne wielu wypiekaczy, takich jak ja, którzy niekoniecznie chcą się żegnać z ulubionymi nutami smakowymi na 365 dni. Tym miłośnikom aromatycznych, zimowych wypieków dedykuję dzisiejszy wpis, niech to co wywołuje przyjemne uczucia trwa dłużej, nawet do lata! Każdy zasługuje w Życiu na to co najbardziej lubi, czyż nie? :)
Przepis na niniejsze pierniczki Elizy (norymberskie) przywędrował do mnie ze strony „SMAKI ŻYCIA”, oficjalnie prowadzonej przez Magdalenę Gessler.
Jest to przepis na najszybsze Elizy, z jakim się spotkałam, a wyczytałam ich w ostatnich dniach sporo.
Nie jestem zachwycona, nie ukrywam, nawet troszkę się zawiodłam, może dlatego, że nie tego się spodziewałam, ale dzieciom smakowały, więc może po prostu się nie znam, dlatego też dziele się z Wami tym przepisem, a nuż staną się Waszymi ulubionymi.
Jak Elizy sprzedawane w Norymberdze nie smakują, to coś zupełnie innego.
Wykonanie jest proste, każdy sobie z nim poradzi.
Musiałam troszkę poprawić przepis, ponieważ brakowało w składnikach masła, a w wykonaniu wspomniane było, teraz już jest dobrze.
Mogą długo leżeć w puszce i będą pasowały do każdej zimowej herbatki.
pierniczki expresowe |
składniki
na około 45 sztuk:
-
100g masła,
-
300g mąki,
-
150g drobnego cukru,
-
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
-
4 łyżeczki przyprawy korzennej,
-
2 Łyżki kakao,
-
3 jaja,
-
150g zmielonych orzechów,
-
100g posiekanych migdałów,
-
50g rodzynek,
-
50g kandyzowanych skórek pomarańczowych,
-
50g kandyzowanych skórek cytrynowych,
-
1 szklanka mleka,
-
100g cukru pudru,
-
3 Łyżki gorącej wody,
-
sok z 0,5 pomarańczy,
-
szczypta soli
z |
sposób
przygotowania:
Wyłożyć
papierem do pieczenia 3 blaszki.
Na
papierze narysować kółka za pomocą ołówka o średnicy 5 cm,
płat odwrócić do góry nogami (kółka pozostaną widoczne, ale
nie pozostawią śladu na pierniczkach).
Nagrzać
piekarnik do 175°C.
Rodzynki
namoczyć 5 minut we wrzątku i odsączyć.
Masło
zmiksować z cukrem i jajami na jasny krem, dorzucać po jajku wciąż
ubijając.
Mąkę,
mielone orzechy, przyprawę korzenną, proszek do pieczenia, siekane
migdały jak i kakao wymieszać i odstawić na bok.
Posiekać
drobno kandyzowane skórki owocowe.
Do
masy maślano- jajecznej dodać w kilku turach wymieszane suche
składniki na zmianę z mlekiem (mieszać), na końcu dodać
kandyzowane skórki oraz rodzynki i wszystko razem wymieszać.
Przełożyć
masę do dużego rękawa cukierniczego i nakładać po porcji na
narysowane okręgi, można wykonać tą czynność również za
pomocą dwóch łyżeczek.
Blaszki
z pierniczkami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15- 18 minut.
Upieczone
wypieki wyjąć razem z blaszką z piekarnika i odstawić do
przestudzenia, w tym czasie można przygotować lukier pomarańczowy.
z |
przygotowanie
lukru:
Wsypać
2/3 przesianego cukru pudru do miseczki i dolać gorącą wodę jak i
sok z pomarańczy.
Rozetrzeć
zawartość miseczki za pomocą grzbietu Łyżki tworząc tym samym
dość rzadki lukier.
Pod
koniec dodać resztę cukru pudru i dokładnie wszystko razem
wymieszać.
Ostudzone
pierniczki lukrować za pomocą pędzla i pozostawić na kratownicy
do całkowitego wyschnięcia.
Gotowe
pierniczki przechowywać do 3 tygodni w szczelnie zamkniętym
pojemniku.
pierniczki expresowe |
pierniczki expresowe |
pierniczki expresowe |
pierniczki ekspresowe |
pierniczki ekspresowe |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się swoim pomysłem :)