Doszła
do mnie niedawno przepyszna, pachnąca przesyłka od bardzo miłej
bloggerki- Danusi, prowadzącej smakowity blog.
Rozsmakowując
się w mięciutkim nugacie z chrupiącymi prażonymi migdałami
zerkałam na załączoną kartkę przedstawiającą cykadę na
gałązce lawendy, poczułam się tak błogo i cudownie, myślami
przeteleportowałam się pod kwitnące migdałowce i powróciła mi
chęć do działania.
Dziękuję
Danusiu! Twój nugat mnie uleczył :).
Mam
obecnie o wiele mniej czasu na pieczenie i blogowanie niż wcześniej,
ale nie zamierzam rezygnować, nie pozwolę, by blog umarł, za wiele
sprawia mi on przyjemności, będę się starała w miarę możliwości
kontynuować jego prowadzenie.
Przedstawiam
dziś przepis na dość popularny już sernik- Oreo, napisałabym
chętnie, że jest dla miłośników tych niezwykle chrupiących
ciasteczek, lecz napisać nie mogę, gdyż w niczym poza kolorem nie
przypomina tych ciasteczek.
Jest
smaczny, kremowy, z każdym dniem lepszy, ostatniego był dla mnie
najpyszniejszy, pierwszego z kolei mi wcale nie smakował. Tak to
jest z niektórymi wypiekami, dopiero jak poleżą- nabierają
niezwykłych smaków.
Wykonanie
jest proste i nawet stosunkowo szybkie, nie licząc już pieczenia,
studzenia i chłodzenia, nieodłączna warstwa śmietankowa łączy
całość i szczerze odradzam rezygnowanie z niej.
Przepis
nie pochodzi z żadnego konkretnego źródła, jest kompilacją
zebranych przepisów z własnym doświadczeniem.
Przeczytajcie
proszę przepis od A do Z zanim zaczniecie się zabierać za jego
przygotowanie.
A
sernik z oreo |
składniki:
składniki na spód:
-
150g ciasteczek typu oreo
-
10g masła,
składniki na masę serową:
-
300g mascarpone,
-
400g quarku,
-
160g cukru do wypieków,
-
5 jaj,
-
1 szklanka śmietany kremówki,
-
2 Łyżki mąki ziemniaczanej,
-
ziarenka z 0,5 laski wanilii,
-
szczypta soli,
-
10 ciasteczek typu oreo,
ponadto:
-
2 listki żelatyny,
-
100+ 400 ml schłodzonej śmietany kremówki,
-
2 Łyżki cukru waniliowego,
-
ciasteczka typu „oreo” do dekoracji
sposób
przygotowania:
przygotowanie spodu:
Umieścić
w malakserze ciasteczka oraz miękkie masło i dokładnie zmiksować
na jednolita masę.
Dno
formy o średnicy 23 cm posmarować cienko masłem i wyłożyć
papierem do pieczenia, wystające fragmenty papieru odciąć
nożyczkami.
Nałożyć
obręcz na podstawę i wyłożyć dociskając dno tortownicy masą z
ciasteczek i masła.
Wstawić
do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
przygotowanie masy serowej:
Nagrzać
piekarnik do 160°C.
Na
dno piekarnika wstawić duże płaskie naczynie żaroodporne
wypełnione wodą.
Ciasteczka
przeciąć na połówki, niektóre na ćwiartki i odłożyć.
Utrzeć
na jednolitą masę quark, mascarpone, cukier,sól, mąkę
ziemniaczaną oraz ziarenka z laski wanilii.
Dokładnie
wyczyszczone jajka wbijać kolejno na talerzyk i jeśli są świeże
wrzucać do masy serowej.
Wlać
kremówkę i wszystko krótko, lecz dokładnie zmiksować.
Gotową
masę wylać ostrożnie na dobrze schłodzony spód.
Wysypać
na masę serową pokrojone ciasteczka i wstawić całość do
nagrzanego piekarnika uważając na gorącą parę wodną.
Obniżyć
temperaturę do 150°C.
Piec
sernik przez 60- 70 minut.
Nie
otwierać drzwiczek przez pierwsze 30 minut.
Gdy
sernik będzie upieczony pozostawić go do całkowitego ostudzenia w
stygnącym piekarniku.
Ostudzony
sernik wstawić na min. 8 godzin do lodówki.
wykończenie:
Żelatynę
umieścić w 100ml kremówki i odstawić na 10 minut.
Przełożyć
napęczniałą żelatynę wraz z kremówką do małego rondelka i
dosypać cukier. Podgrzewać przy niewielkiej mocy palnika mieszając,
aż do rozpuszczenia żelatyny oraz cukru.
Uważajcie,
aby żelatyna nie zaczęła wrzeć, straci wtedy swoje właściwości
i masa kremowa nie stężeje.
Odstawić
do schłodzenia mieszając od czasu do czasu.
400ml
śmietany kremówki umieścić w misie miksera i ubić trzepaczką do
bitej śmietany.
Do
ubitej śmietany wmieszać ostrożnie przestudzoną śmietanę z
żelatyną.
Odłożyć
1/3 masy śmietanowej do rękawa cukierniczego z dowolna końcówką.
Pozostałą
masą śmietanową obłożyć sernik i wstawić na 30 minut do
lodówki.
Po
chłodzeniu ozdobić sernik przy pomocy rękawa cukierniczego jak i
ciasteczkami.
W
ten sposób przygotowany sernik można podawać natychmiast jak i
przechowywać w lodówce aż do stosownej okazji, jednak powinien
zostać skonsumowany w przeciągu max. 3 dni.
i
Z!
|
|
|
|
|
|
Jaki cudowny! Kocham serniki, każde serniki! A z Oreo? Dawaj kawałek! ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
nie ma już ;(, wpadnij na następny !
Usuń