Przepis
na piernikowe ludziki, który dziś Wam prezentuję stosuję od
dawna, gdy tylko potrzebne są jakieś smakowite drobiazgi na
kiermasz lub inną okazję.
Ciasto
jest przyjemne w obróbce, aromatyczne i zwarte, rośnie odrobinę
podczas pieczenia, a gładka powierzchnia wypieków jest wygodna do
dekoracji lukrem.
Zróbcie
już dziś, a dekorować w dowolny sposób możecie nawet tuż przed
świętami, mogą to zrobić również maluchy, które nie tylko będą
siedziały cicho podczas przedświątecznej krzątaniny, ale także
poćwiczą troszkę manualnie.
Kształty
oraz dekoracja zależą tylko od waszej wyobraźni, pozwólcie sobie
ją pobudzić w tym magicznym okresie.
piernikowe ludziki |
składniki
na 40 pierniczków:
-
250 g mąki pszennej,
-
250 g mąki żytniej,
-
2 Łyżki przyprawy do pierników,
-
1 Łyżka płaska proszku do pieczenia,
-
szczypta soli,
-
300 g miodu,
-
200g melassy,
-
150 ml wody,
-
1/4 szklanki bardzo drobno pokrojonej kandyzowanej skórki citronu,
-
1 jajko (białko i żółtko osobno)
-
150g cukru pudru,
-
kilka kropel soku z cytryny,
-
kolorowe posypki do dekoracji,
sposób
przygotowania pierniczków:
Umieścić
w garnuszku miód, wodę oraz melassę. Podgrzewać na niewielkiej
mocy palnika, aż do dokładnego połączenia się wszystkich
składników.
Zdjąć
z gazu i odstawić do ostudzenia.
W
misce wymieszać mąki z solą, proszkiem do pieczenia, drobno
posiekaną skórką citronu oraz przyprawą do pierników.
Umieścić
przestudzoną masę miodową w mieszance mąk, wbić żółtko i
dokładnie wymieszać, najlepiej przy pomocy robota kuchennego (hak).
Zawinąć
w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Nagrzać
piekarnik do 175°C.
Przygotować
blaszki- przykryć papierem do pieczenia lub matą silikonową do
pieczenia.
Stolnicę
oprószyć mąką i rozwałkować 1/4 ciasta na grubość około 1
cm.
Z
ciasta wykrawać kształty*.
Ciasteczka
delikatnie przełożyć na blachę i wstawić do nagrzanego
piekarnika.
Piec
około 15 minut, aż brzegi zaczną się brązowieć.
Upieczone
ciasteczka wyjąć z piekarnika i odłożyć do całkowitego
ostudzenia.
przygotowanie
lukru:
W
celu przygotowania lukru należy rozetrzeć grzbietem łyżki cukier
puder z białkiem oraz niewielką ilością soku z cytryny, aż do
uzyskania gładkiej gęstej lukrowej masy.
Lukier
powinien być na tyle gęsty, aby można było go wyciskać przy
pomocy tutki na pierniczki, nie może się on również zbyt mocno
rozlewać na boki.
Aby
uzyskać optymalną gęstość, należy stopniowo dodawać więcej
soku z cytryny lub cukru pudru.
Wystudzone
pierniczki ozdabiać lukrem i dekorować według uznania posypkami.
Udekorowane
pierniczki pozostawić na kilkanaście godzin, aż do całkowitego
wyschnięcia lukru.
Szczelnie
zapakowane w celofan mogą poleżeć do 3 miesięcy.
*Jeśli
planujecie powiesić pierniczki na choince, warto zrobić przed
pieczeniem dziurkę za pomocą słomki.
|
|
|
|
Jakie śliczne! :)
OdpowiedzUsuńDZIĘKUJĘ :)
Usuń