Wstrętne choróbsko dalej się mnie trzyma, jeszcze nigdy powracanie do zdrowia nie zajęło mi aż TYLE czasu, ale zapragnęłam zjeść coś pysznego z marcepanem. Jabłek w skrzynce jeszcze trochę zostało, więc sięgnęłam po przepis*, który już od jakiegoś czasu czekał na przetestowanie.
Jabłecznik z marcepanem jeszcze nie raz zagości w mojej kuchni, jest wyśmienity, marcepan sprawia, że ciasto staje się wyjątkowe, jest wyraźnie wyczuwalny, druga nuta należy do karmelizowanych jabłek pieczonych z cynamonem....iście jesienny przebój!
Ciasto jest proste w wykonaniu, brzegi nieco się rumienią, ale smak pozostaje nieziemski.
Przepis bierze udział w walce o TĄ książkę, może Wy również ją chcecie zdobyć....? :)
![]() |
jabłecznik marcepanowy |
składniki na formę o średnicy 23 cm:
- 500g jabłek,
- sok z cytryny,
- 150g masła w temperaturze pokojowej,
- 100g drobnego cukru do wypieków,
- 3 jaja,
- 100g surowej masy marcepanowej,
- szczypta soli,
- 150g mąki pszennej tortowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta cynamonu,
- 2 Łyżki brązowego cukru,
- cukier puder do oprószenia,
- masło do formy,
sposób przygotowania:
Nagrzać piekarnik do 170°C.
Formę (może być jak u mnie do tarty) wysmarować dokładnie masłem.
Jabłka umyć, osuszyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i obtoczyć w soku z cytryny, zapobiegnie to brązowieniu jabłek.
Masło utrzeć na puszysto z 100g cukru, dodać sól oraz pokruszony marcepan.
Utrzeć wszystkie składniki razem.
Dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Wmieszać mąkę do utartej masy.
Gotowe ciasto przełożyć do formy i wyrównać.
Poukładać na cieście jabłka pokrojone w plasterki zaczynając od zewnątrz, dachówkowato.
Wymieszać brązowy cukier z cynamonem i oprószyć jabłka.
Wstawić do piekarnika.
Piec 30- 35 minut.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i oprószyć cukrem pudrem.
Gotowe!
![]() |
jabłecznik marcepanowy |
![]() |
jabłecznik marcepanowy |
Właśnie znów je robiłam, jeśli interesuje kogoś czas wykonania, to podaję: 30 min. przyrządzanie bez uprzedniego przygotowania komponentów + 30 min pieczenia.
OdpowiedzUsuń