Husarenkrapfen |
składniki na około 2 blaszki:
- 250 g mąki pszennej (405),
- 150 g mielonych orzechów laskowych,
- 100 g cukru,
- ziarenka z jednej laski wanilii,
- szczypta soli,
- 200 g masła,
- 2 żółtka,
- około pół słoiczka (100 g ) galaretki porzeczkowej (możecie użyć równych galaretek- będzie kolorowo),
- cukier puder do oprószenia
sposób przygotowania:
Wymieszać mąkę z cukrem, mielonymi orzechami oraz solą.Zrobić wgłębienie w mące, do którego należy włożyć posiekane zimne masło , żółtka oraz ziarenka z laski wanilii.
Z powyższych składników szybko zagnieść kruche ciasto, które należy podzielić na 3 części.
Każdą z części uformować w wałek , który należy zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na około 2 godziny (może być dłużej).
Po chłodzeniu nagrzać piekarnik do 200˚C.
Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.
Galaretkę podgrzać w rondelku do rozpuszczenia.
Wałeczki ciasta podzielić na około 15 części.Z każdej części ciasta uformować kulkę, którą należy ułożyć na blaszce i lekko spłaszczyć.
Za pomocą końca drewnianej łyżki w każdej spłaszczonej kulce zrobić wgłębienie (jak w kluskach śląskich).
Do każdego wgłębiania wlać po odrobinie galaretki porzeczkowej, nie przekraczać górnej krawędzi wgłębienia.
Blaszkę z ciastkami wstawić na 15 minut do piekarnika, po 15 minutach blaszkę wyjąć i uzupełnić ilość galaretki w każdym ciastku. Obniżyć temperaturę piekarnika do 100˚C. I wstawić do niego ponownie blaszkę z ciastkami. Ciasteczka suszyć w piekarniku przy obniżonej temperaturze kolejne 15 minut.
Husarenkrapfen odstawić na noc do całkowitego ostudzenia i oprószyć cukrem pudrem.
Przechowywać do dwóch tygodni w szczelnym pojemniku.
Husarenkrapfen |
O oczach anioła słyszałam, husarska nazwa jest mi zupełnie obca ;) Ale za to jak fajnie, tajemniczo brzmi!
OdpowiedzUsuńCiasteczka z pewnością były przepyszne :)
były :)
UsuńMyślałam, że to ciastka z kleiku ryżowego.Ostatnio piekłam i tak samo wyglądają) ))
OdpowiedzUsuńTak podobnie, lecz to nie one, Te sa o wiele smaczniejsze ;)
UsuńJakie urocze! Nie znałam takich :)
OdpowiedzUsuń