Te
batoniki owsiane są najszybszymi jakie spotkałam, zawierają
również jedynie 3 składniki, znacie prostsze?
Potrzebujecie
jedynie płatków owsianych, miodu oraz masła orzechowego, poważnie,
tylko tyle!
Kalorii
w nich nie brakuje, jednak są to te dobre kalorie, które dają
uczucie sytości na bardzo, bardzo długo.
Możecie
oczywiście je urozmaicić o dowolny suchy dodatek, wystarczy
wymienić wtedy garść płatków owsianych na rodzynki, orzechy
włoskie lub jagody goji, dodatek możecie wybrać sami zgodnie z
własnymi upodobaniami.
Przygotowanie
trwa 5 minut, jedynie masa musi poleżeć przez 10h w lodówce, aby
batoniki miały ładny kształt.
Doskonale
nadają się jako dodatek do lunchboxu do szkoły, przedszkola,
pracy…należy pamiętać o przyjmowaniu odpowiedniej ilości płynów
podczas spożywania płatków owsianych w tej formie.
Przepis
pochodzi z everydaydishes.com, uważam, że autor się spisał na
medal.
BATONIKI OWSIANE |
składniki na około 14 małych batoników o wymiarach 11cm x3 cm:
-
1 szklanka masła orzechowego,
-
1/3 szklanki miodu,
-
3 szklanki płatków owsianych górskich,
sposób przygotowania:
Wyłożyć
formę 23cm na 23cm papierem do pieczenia.
W
garnuszku na małej mocy palnika rozpuścić i połączyć masło
orzechowe z miodem.
Do
powstałej ciepłej masy dorzucić płatki owsiane i dokładnie
wymieszać.
Całość
przełożyć do wyłożonej papierem formy i mocno docisnąć.
Wyłożyć
wierzch folią spożywczą i obciążyć za pomocą innej formy lub
książek.
Wstawić
formę obciążoną na 10 godzin do lodówki.
Po
określonym czasie zawartość formy wyjąć na blat i za pomocą
ostrego szerokiego noża pokroić na batoniki. Pomocne są przy tej
czynności okazują się listewki malarskie (widoczne na zdjęciu),
te same, które polecam używać do wałkowania ciasta.
Batoniki
warto częściowo zawinąć w papier śniadaniowy, aby nie brudziły
rączek.
Przechowywać
w lodówce.
|
Są idealne! :)
OdpowiedzUsuńWow, perfekcyjne! :)
OdpowiedzUsuń