Przepis
na oryginalne świąteczne pierniczki rodem ze Szwecji już u mnie
jest! Może zdarzyło się Wam już je skosztować, np. w markecie
:”IKEA”*, smak oraz konsystencja idealna do herbaty, kawy oraz
kakao. Pełne aromatycznych, rozgrzewających przypraw, chrupiące,
cieniutkie i lekkie. Pięknie zachowują kształt, wobec czego mogłam
użyć zimowego wykrawacza, takie płatki śniegu to ja lubię ;)
Wyraźnie
przebija się w nich charakterystyczny smak melasy, która została
uwzględniona w przepisie. Jeżeli lubicie, ten lekko cierpki,
anyżkowy posmak, pepparkakor staną się Waszymi faworytami w
okresie zimowym, moimi są od kilku lat.
pepparkakor |
składniki
na około 100 sztuk:
-
170 g cukru drobnego,
-
100 ml melasy,
-
100 ml wody,
-
125 g masła,
-
1 Łyżka mielonego cynamonu
-
1 łyżeczka kardamonu mielonego,
-
1 łyżeczka mielonych goździków,
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników,
-
400 g maki pszennej,
-
szczypta soli,
sposób przygotowania:
mąka
do podsypywania oraz ewentualnie cukier puder do oprószenia
Cukier,
mealsę oraz wodę umieścić w rondelku i podgrzewać na małym
ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Odstawiać do przestudzenia.
Mąkę
przesiać z przyprawami, solą oraz proszkiem do pieczenia.
Do
maki wrzucić posiekane masło oraz przestudzoną masę z rondelka.
Wszystko
razem ugnieść za pomocą robota z hakiem na gładką, jednolitą
masę. Można wykonać tę pracę również ręką, ale ciasto jest
twarde i musi zostać bardzo dokładnie wygniecione, więc proponuję
wyręczyć się robotem kuchennym.
Odstawić
zawinięte w folię spożywczą ciasto na 3 godziny do lodówki.
Przygotować
sobie blaszki przykrywając je papierem do pieczenia.
Nagrzać
piekarnik do 175°C.
Ciasto
odrywać partiami i wałkować na bardzo cienkie płaty na
oprószonym mąka blacie lub bezpośrednio na papierze do pieczenia
(około 3mm.- tym cieńsze, tym lepsze!).
Swoje
ciasto wałkowałam między dwoma lekko oprószonymi mąką płatami
papieru do pieczenia.
Wykrawać
dowolne kształty i przekładać na szerokim nożu na blaszki.
Blaszki
z ciastkami wstawiać do nagrzanego piekarnika i piec do lekkiego
zarumienienia brzegów, około
6- 8 minut, zależnie od
wykrawanych kształtów.
Upieczone
ciastka wyjąć z piekarnika i pozwolić odpocząć
chwilkę na blaszce, następnie delikatnie zdjąć i odłożyć do
całkowitego przestudzenia.
Wystudzone
ciastka można oprószyć cukrem pudrem, ale i bez tego są
pyszne.
Przechowywać
w szczelnym pojemniku.
*
przepis bazuje na oryginalne pepparkakor ze strony „IKEA”
pepparkakor |
Ja to bym zrobiła z takimi korzenną granolę! Śliczne :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Bardzo fajny przepis! Do wypróbowania koniecznie!
OdpowiedzUsuńSmacznie!
OdpowiedzUsuńZapraszam do konkursu na moim blogu! :-)
ok :)!
UsuńWspaniale Ci wyszły. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Kuchnia skandynawska 2015 :) Jeszcze zostały dwa dni.
OdpowiedzUsuńdziękuję Ci :)
UsuńZadziwia wie znajomość szwedzkiej kuchni. Widać, że Ikea wywarła wrażenie nie tylko meblami...
OdpowiedzUsuńmeble akurat sa kiepskiej jakości ;)
Usuń