niedziela, 1 listopada 2015

muffinki z marcepanem i migdałami


Naszła mnie wielka ochota na marcepan i migdały. Wprost idealny byłby sernik na zimno z marcepanem (kiedyś przetestuję), lecz chciałam już! TERAZ! Nie miałam ochoty czekać, miało być szybko, pachnąco i smakowicie, padło wobec tego na expresowe muffinki, niezawodne i idealne na 1000 sposobów. Muffinki z tego przepisu są dość ciężkie, jak to muffinki, ciasto jest zwarte, bardzo migdałowe, z wierzchu pyszne, chrupiące prażone płatki migdałów, nie można się im oprzeć! Przepis pochodzi podobno z książki: '1 mix, 50 muffins' Susann Tee, odrobinkę go wzbogaciłam- oczywiście na korzyść dla podniebienia.

muffinki z marcepanem




składniki na 12 muffinek:


  • 200g masy marcepanowej, schłodzonej
  • 260g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 115 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka L
  • 200ml mleka
  • 80g roztopionego, ochłodzonego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów (można zastąpić aromatem z gorzkich migdałowym)

ponadto:


  • około 50g płatków migdałów,
  • 3 Łyżki brązowego cukru do posypania,
  • cukru pudru do oprószenia




sposób przygotowania:



Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.

Nagrzać piekarnik do 175ºC.

W misce wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz cukier.

Marcepan pokruszyć w dłoniach na małe kawałeczki (około centymetrowe), zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub pokrojić w kosteczkę.

Wymieszać marcepan z suchymi składnikami.
W osobnej miseczce wymieszać za pomocą widelca lub rózgi kuchennej jajka z mlekiem, wystudzonym masłem oraz extraktem.

Wlać mokrą mieszankę do suchych składników i wymieszać pobieżnie za pomocą szpatułki lub widelca, nie za długo, mogą być widoczne gdzieniegdzie ślady mąki.

Rozłożyć równomiernie do papilotek, np. przy pomocy łyżki do lodów lub dwóch łyżek.

Każdą muffinkę posypać łatkami migdałów a na to odrobiną brązowego cukru.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut, aż do suchego patyczka. Jeśli zrobią się zbyt brązowe można obniżyć temperaturę o 10- 20 ºC.

Upieczone muffinki wyjąć na kratownicę aż do całkowitego ostudzenia, posypać cukrem pudrem zgodnie z uznaniem.


Guten Appetit! 


muffiny z marcepanem


muffinki z marcepanem


muffinki z marcepanem

1 komentarz:

Podziel się swoim pomysłem :)

DRUKUJ PRZEPIS