sobota, 9 stycznia 2016

cinnamon buns - ślimaczki cynamonowe*

Przepis już jakiś czas temu udostępniłam na swoim fanpage, ale często do niego powracam, więc nie mógł się również tu nie znaleźć, jest to jak na razie mój ulubiony przepis na cynamonki :).

Na chłodne wieczory i słoneczne poranki, do rozgrzewającej herbatki po deszczu i na drugie śniadanie do szkoły, zawsze i wszędzie mogę je jeść ... codziennie Emotikon smile.
Nie wyglądają jak typowe bułeczki/drożdżówki, całość raczej przypomina ciasto i pod taką też nazwą się wyświetla:”cinnamon bun cake”, jednak odrywa się z niego poszczególne części, które same w sobie przypominają najbardziej właśnie cynamonowe drożdżówki.
Ciasto jest niewiarygodnie puszyste, odrywa się na cienkie, delikatne płatki, dzięki dużej ilości masła nie jest absolutnie suche. Wierzch jest chrupiący, skarmelizowany cukier cudownie kontrastuje z miękkim puchatym środkiem.
Zapach unoszący się w powietrzu podczas ich pieczenia jest obłędny, nie można mu się oprzeć, nutka kardamonu i cynamonu kusi niemiłosiernie, przez co oczekiwanie aż ostygną staje się torturą.
Przekonajcie się sami, jak ciężko im się oprzeć. 

cynamonki
cynamonki



Emotikon wink.
składniki na tortownicę o średnicy 24cm:

  • 75g masła,
  • 225ml mleka
  • 425g mąki pszennej chlebowej,
  • 70g drobnego cukru,
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego kardamonu,
  • 1/4 łyżeczki drobnej soli,
  • 10g suchych lub 20g świeżych+1/4 szklanki letniego mleka+szczypta cukru+1 Łyżka mąki
  • 1 średnie rozmącone jajo,



wypełnienie:

  • 40g rozpuszczonego masła,
  • 50g brązowego cukru,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 3/4 szklanki rodzynek,
  • szczypta soli,


oraz:

  • rozmącone średnie jajo + Łyżka rozpuszczonego masła,
  • cukier brązowy do posypania wierzchu,
  • mielone orzechy laskowe oraz masło do formy,



sposób przygotowania ciasta:

Jeśli wykorzystujemy drożdże świeże należy zacząć od przygotowania rozczynu.
(Przygotowanie rozczynu:
Do miseczki pokruszyć drożdże, zasypać je cukrem, następnie zalać letnim mlekiem i posypać Łyżką mąki, zamieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce aby ruszyły.
Po 15 minutach zawartość miseczki powinna zwiększyć nieco objętość, a na jej powierzchni powinny się pojawić niewielkie pęcherzyki powietrza, wskazujące na to, że drożdże zaczęły pracować.
Brak pęcherzyków powietrza wskazuje na zbyt stare drożdże, zbyt niską temperaturę otoczenia lub zbyt wysoka temperaturę mleka i rozczyn należy wykonać ponownie.)
Następne kroki wykonania ciasta wyglądają identycznie przy zastosowaniu drożdży suchych jak i świeżych.
W misie umieścić mąkę, cukier, sól, kardamon, cynamon i dobrze wymieszać.
Zdobić wgłębienie w środku i dodać drożdże/rozczyn, pobieżnie wymieszać.
Wlać rozmącone jako z mlekiem i zacząć zagniatać.
W chwili gdy ciasto zacznie tworzyć zwartą masę można zacząć wlewać cienką stróżka rozpuszczone i przestudzone masło, cały czas zagniatając.
Ugniatać tak długo, aż ciasto będzie jednolite.
Bardzo Wam polecam użycia miksera z hakiem do zagniatania, ułatwia to ogromnie pracę.
Przykryć ciasto folią spożywcza i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (30- 60min.).
Formę wysmarować masłem i oprószyć mielonymi orzechami.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę/blat oprószony mąka i rozciągnąć pomagając sobie wałkiem na prostokąt o wymiarach około 35 x 25 cm.
Kolejne kroki przedstawione są w fotorelacji, z ich pomocą łatwiej Wam pójdzie zrozumienie wykonania ślimaczków.
Wymieszać w miseczce cukier z cynamonem, solą i rodzynkami.
Prostokąt posmarować rozpuszczonym, przestudzonym masłem i
posypać mieszanką cynamonu z cukrem zachowując pusty obwód wewnętrzny (około 2-3cm).
Zwinąć ciasto wzdłuż dłuższego boku, tak jak zwija się naleśniki.
Podłużny naleśnik należy podzielić ostrym nożem lub nitką** na pół i każdą połówkę jeszcze na dwie części.
Powinniśmy uzyskać 6 części o podobnym rozmiarze.
Otrzymane części odwrócić przecięciem do góry i poukładać obok siebie w formie.
Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia (30min).
Nagrzać piekarnik do 175°C.
Napuszone bułeczki posmarować rozmąconym z masłem jajkiem i obficie posypać cukrem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25-30 minut na środkowym poziomie piekarnika.
Upieczone bułeczki/ciasto wyjąć z piekarnika i pozwolić nieco przestygnąć zanim się zdejmie obręcz.
bon appetit!





cynamonki
cynamonk



cynamonki




cynamonk
cynamonk

cynamonki
cynamonki

cynamonki
cynamonki



*Przepis bazuje na wspaniałej książce „Scandilicious baking”, nad którą pracowała Signe Johansen.
**dzielenie za pomocą nitki polega na przełożeniu jej pod ciastem i trzymając na krzyż jej dwa końce ciągnąć w przeciwne strony, aż ciasto nie zostanie przecięte


1 komentarz:

Podziel się swoim pomysłem :)

DRUKUJ PRZEPIS