Coś ostatnio mam za dużo żab na stole, a każda wydaje się być tłusta, mimo to, ciągnie mnie do pieczenia i każdą ostatnią chwilkę staram się mu poświęcić.
Zostało mi troszkę puree z dyni i szukałam dla niego zastosowania, oczywiście szybko znalazłam. Przypomniał mi się przepis, z którego korzystałam piekąc babkę wielkanocną (ze strony "moje wypieki"), troszeczkę go unowocześniłam i dostosowałam do obecnie panującej aury. Użyłam wykrawacza w kształcie nietoperka, trochę żałuję, ponieważ gdzieniegdzie nietoperek troszkę za mocno „szybuje”, dziś użyłabym kształtu dyni, czy czegoś mniej ażurowego. Przepis jest prosty, ciasto smaczne, długo zachowuje świeżość, wszystkim smakowało.
![]() |
babka z dynią |
składniki na ciasto pomarańczowe:
- 200g masła,
- 200g drobnego cukru,
- 4 duże jaja,
- 250g mąki pszennej,
- 60g mąki ziemniaczanej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 70g puree z dyni,
- pomarańczowy barwnik spożywczy,
składniki na ciasto kakaowe:
- 200g masła,
- 200g drobnego cukru,
- 4 jaja,
- 250g mąki pszennej,
- 50g kakao,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanili,
- 2 Łyżki mleka,
polewa:
- 200g ciemnej czekolady,
- 20g oleju neutralnego,
- posypka cukrowa,
sposób przygotowania nietoperków z pomarańczowego ciasta:
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia (22,5x8,5).
Piekarnik nagrzać do 160°C.
Masło utrzeć na białą puszystą masę z cukrem.
Dodawać kolejno po jajku cały czas ucierając, jeśli się zacznie ważyć można dodać Łyżkę mąki pobranej z przewidzianej dawki.
Wmieszać puree z dyni oraz barwik, nie podałam ilości, ponieważ na rynku dostępne są różne barwniki i odmiennej sile barwienia, musicie sami ocenić na jakim odcieniu Wam zależy dodając po bardzo niewielkiej szczypcie.
Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia.
Wmieszać delikatnie mieszankę mąk do ubitego białego kremu maślano- jajecznego.
Ciasto przełożyć do keksówki i wyrównać.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut, po czym zrobić próbę patyczkową.
Upieczone ciasto odstawić do całkowitego ostudzenia.
Ostudzone ciasto pokroić w plasterki o grubości wybranego wykrawacza, z plasterków powycinać kształty wykrawaczem, odłożyć (patrz zdjęcia).
Pozostanie sporo ścinek, można z nich zrobić cake- pops lub użyć do innego ciasta- w najbliższych dniach podam przepis.
przygotowanie kakaowego ciasta:
Wyłożyć keksówkę papierem do pieczenia i nagrzać piekarnik, jak poprzednio.
Utrzeć masło z cukrem.
Gdy masło będzie bialutkie i puchowe można zacząć wbijać jajka jedno po drugim cały czas ubijając.
Wmiksować ekstrakt.
Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia.
Połączyć mąkę z ubitymi składnikami dodając również stopniowo mleko.
1/3 ciasta wyłożyć dno keksówki, na nim poukładać wycięte kształty, tak aby przylegały do siebie (załączyłam zdjęcie).
Całość pokryć pozostałym ciastem i wstawić do piekarnika.
Piec około 50 minut.
Upieczone ciasto wyjąć do wystudzenia.
przygotowanie polewy:
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, pod koniec dokładnie wymieszać z olejem.
Pokryć ciasto polewą i udekorować posypką.
Gotowe!
![]() |
babka z dynią |
![]() |
babka z nietoperkiem |
![]() |
babka |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się swoim pomysłem :)