piątek, 11 września 2015

Ucierane ciasto orzechowe ze śliwkami

przepis z istniejącego bloga (22.03.15)

..., pogoda jakaś się zrobiła smętna i czuję, że lepiej jeszcze chwilę zostać w ciepłej kuchni przy piecyku. Zatęskniłam za iście jesiennym, ale troszkę podkręconym plackiem, ciastem,...jak kto woli, w każdym razie gorąco polecam, ponieważ wypiek jest wyjątkowo pyszny. Zastosowanie połączenia orzechów laskowych oraz rumu skutkuje przyjemnym, bliskim marcepanu posmakiem.
U mnie ciasto zadziwiająco błyskawicznie zniknęło.


Składniki na formę o wymiarach 20x30 cm.:


  • 220 g. mąki (chlebowa),
  • 200 g. podprażonych i zmielonych orzechów laskowych,
  • 120 g. brązowego cukru,
  • 0,5 łyżeczki drobnej soli,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • 1/3 łyżeczki mielonych goździków,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 180 g. masła w temperaturze pokojowej,
  • 3 jaja (białka i żółtka oddzielnie),
  • 1,5 Łyżki rumu,
  • 1 Łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 390 g. wydrelowanych śliwek odsączonych z kompotu,
  • 1- 2Łyżek śmietany,
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania ciasta:


Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 160°C, grzanie z termoobiegiem.

Masło utrzeć na puszystą masę, dodać stopniowo i kolejno cały czas ucierając cukier oraz żółtka, sól jak i rum.

W osobnym naczyniu przesiać mąkę, zmielone orzechy, cynamon, goździki oraz proszek do pieczenia.

Ubić białka na pianę i delikatnie w trzech turach mieszać do masy maślano- jajecznej starając się, by zniszczyć jak najmniej pęcherzyków.

Wmieszać stopniowo przesiane składniki suche do napowietrzonych składników mokrych, jak do biszkoptu, delikatnie, zgodnie z kierunkiem poruszania się wskazówek zegara, stopniowo, dzięki temu ciasto będzie lekkie.

2/3 ciasta przełożyć ostrożnie do wyłożonej papierem blaszki.

Wymieszać w naczyniu dobrze odsączone śliwki z mąką ziemniaczaną.

Wyłożyć masę śliwkową równomiernie na ciasto i wygładzić delikatnie grzbietem łyżki.

Pozostałą 1/3 ciasta zmiksować z Łyżką śmietany, przełożyć do rękawa cukierniczego lub solidnej szprycy i wycisnąć na masie śliwkowej kratownicę. Jeśli ciasto na górną warstwę wydaje się być zbyt suche należy dodać kolejną łyżkę śmietany. Jeśli nie jesteśmy w posiadaniu rękawa cukierniczego lub szprycy możemy posłużyć się dwoma łyżeczkami i porobić łatki na masie śliwkowej.

Wstawiamy ciasto błyskawicznie do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy przez około 40 minut, do suchego patyczka.

Ciasto po wyjęciu możemy oprószyć po prostu cukrem pudrem, co ładnie uwypukli kratownicę.


Podpowiem, że następny wpis będzie o drobiu, który właśnie piecze się ;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoim pomysłem :)

DRUKUJ PRZEPIS