poniedziałek, 12 października 2015

muffiny warzywne z zakopiańskim oscypkiem


Nie zawsze muffiny muszą być „na słodko”, te „na słono”, są równie expresowe, do tego potrafią być całkiem zdrowe jeśli zastosujecie mąkę pełnoziarnistą a zamiast części masła dodacie bogaty w cenne wielonasycone kwasy tłuszczowe olej z pestek winogron, będą wtedy stanowiły pełnowartościowy posiłek do lunchboxu! Lubię je bardzo zamiast tradycyjnych kanapek, a moja rodzina się nimi zajada, nie wiedząc, jak wiele warzyw w sobie kryją ;).

Jako ogromny smakosz serów każdego typu oddałam dziś hołd specjałowi, który przywędrował do mnie niemal wprost z Zakopanego. Oscypka uwielbiam tak po prostu, ale w poszukiwaniu nowych doznań smakowych poświęcam czasem kawałek tego klejnotu dla dobra nauki 8]. Słone kosteczki oscypka podkręcają całą mieszankę warzyw zawarta w muffinach, sprawiają również, że ciężko im się oprzeć!

Składniki możecie oczywiście dobrać zgodnie z własnymi upodobaniami.


muffiny warzywne z oscypkiem


składniki na 10 muffin warzywnych:

  • 150g masła (lub 100g masła+ 50g oleju z pestek winogron)
  • 250g mąki pszennej chlebowej (lub 150 pszennej chlebowej+ 100 pełnoziarnistej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200g oscypka pokrojonego w kostkę,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/4 czerwonej papryki,
  • 100 g cukinii (wydrążonej),
  • 30g szczypiorku,
  • 3 pieczarki,
  • 2 jaja,
  • 200g kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3/4 łyżeczki płatków chilli,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu,
  • ulubiony ser tarty do posypania (12 łyżeczek)




sposób przygotowania muffin:


Formę do muffin wysmarować masłem i wyłożyć pociętym na kwadraty (±15x15cm) papierem do pieczenia*.

Piekarnik nagrzać do 170°C.

Pieczarki obrać.
Paprykę, szczypiorek, cukinię oraz pieczarki pokroić w kostki lub paski (jak kto woli, po góralsku można „pociupać”). Odłożyć.


W miseczce wymieszać dokładnie masło (mieszankę masła z olejem) ze śmietaną oraz jajkami.
Do mieszanki tłuszczowo- jajecznej wcisnąć przez praskę ząbki czosnku.
Odłożyć.

W dużej misce wymieszać mąki, proszek do pieczenia, sól, tymianek, płatki chilli oraz pieprz.
Wrzucić pokrojone warzywa oraz oscypka i dokładnie wymieszać.

Do mieszanki mąki z warzywami wlać mieszankę tłuszczowo- jajeczna i wymieszać tak jak to się robi przy muffinkach „na słodko”.

Ciasto nakładać np. za pomocą Łyżki do lodów do każdej „papilotki”.

Każdą porcję posypać tartym serem.

Wstawić natychmiast do nagrzanego piekarnika i piec 25- 30 minut.

Upieczone muffiny powinny być rumiane i sprężyste.

Wyjąć z piekarnika i pozostawić jeszcze na około 10 minut w formie, następnie można przełożyć na kratownicę do całkowitego ostudzenia lub zjeść ;).

Nie muszą być specjalnie szczelnie przechowywane, dzięki dodatkowi tłuszczu i warzyw długo pozostają wilgotne i sprężyste.
Najlepiej spożyć w ciągu 2 dni.

i syćko!


muffiny warzywne z oscypkiem


muffiny warzywne z oscypkiem


muffiny warzywne z oscypkiem


muffiny warzywne z oscypkiem


*Łatwiej będzie Wam to wykonać, jeśli uprzednio pozgniatacie płat papieru i następnie go rozciągniecie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoim pomysłem :)

DRUKUJ PRZEPIS