piątek, 4 września 2015

Tartaletki wyjątkowo orzechowe

przepis z istniejącego bloga (17.01.15)

...tym razem chciałabym podzielić się z Wami przepisem na wyjątkowo orzechowe i kruche tartaletki. Szczególnie teraz, gdy wiele studentów jest w trakcie sesji może im dobrze zrobić taki power dla mózgu w postaci porządnej dawki cennych kwasów tłuszczowych z orzechów włoskich w połączeniu z bogatą w magnez czekoladą. Jeśli jednak, tak jak ja, macie wszelkie sesje już daleko za sobą, to sprawdzą się jako idealny dodatek do popołudniowej kawy, w czasie, gdy w piekarniku coś nowego piecze się...




Orzechowe tartki (tartaletki) z kremem

± 18 sztuk o średnicy około 5 cm.

Składniki:


Ciasto kruche na tartki:
  • 250 g mąki pszennej,
  • 50 g mielonych orzechów laskowych,
  • 50 g mielonych migdałów,
  •  szczypta soli (miałkiej),
  • 100 g cukru pudru,
  • żółtko,
  • 200 g masła mocno schłodzonego posiekanego,
  • 1- 2 łyżki lodowatej wody,
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła lub oleju
  • około szklanki mielonych orzechów do oprószenia foremek

Nugatowy Ganache:
  • 100 g czekolady,
  • 100 g nugatu z orzechów laskowych,
  • 50 ml śmietany kremówki 36 %

Krem:
  • 200 ml śmietany kremówki 36%,
  • 125 g mascarpone,
  • 50 g podprażonych i obranych ze skórek orzechów włoskich

Dodatkowo:
  • 18 połówek orzechów włoskich

Sposób wykonaniaCiasta na tartki (tartaletki):


Wymieszać przesiane składniki: mąka, mielone orzechy laskowe, mielone migdały, cukier oraz sól.

Zrobić wgłębienie i dodać żółtko oraz posiekane bardzo zimne masło, połączyć szybko składniki za pomocą dużego noża.

Zagnieść szybko, najlepiej zimnymi rękoma na zimnym blacie kruche ciasto.

W razie konieczności dodać łyżkę lodowatej wody.

Najlepszym rozwiązaniem byłoby zmiksowanie składników suchych w malakserze a następnie dodanie lodowatego masła miksując pulsacyjne, ewentualnie dodać lodowata wodę, jeśli ciasto będzie zbyt suche.

Ukształtować z ciasta niewielki dysk i owinięty w folię spożywczą wstawić na min. 2h do lodówki, ja zostawiam na noc.

Foremki na tartaletki wysmarować dokładnie rozpuszczonym masłem za pomocą pędzelka i odłożyć na kilka minut odwrócone do skapnięcia nadmiaru płynu.
Oprószyć drobno zmielonymi orzechami.

Podzielić ciasto na mniej więcej 18 równych kawałków i za pomocą dłoni lekko je rozpłaszczyć.
Wyłożyć foremki porcjami ciasta i wstawić do lodówki, w tym czasie nagrzać piekarnik do 220°C.

Schłodzone tartaletki wstawić do nagrzanego piekarnika i obniżyć natychmiast temperaturę pieczenia do 175°C. Piec około 16 minut, do lekkiego zbrązowienia brzegów.

Gotowe tartaletki odstawić do całkowitego ostygnięcia,


Wykonanie Nugatowego ganache:

Kremówkę doprowadzić do wrzenia w kąpieli wodnej, nie dopuścić do zagotowania, wrzucić posiekaną czekoladę oraz pokrojony nugat, pozostawić na około 3 minuty lekko potrząsając od czasu do czasu garnkiem.
Dokładnie wymieszać.

Do każdej tartaletki wlać po łyżce ganache, odstawić, reszta ganache będzie potrzebna do przyrządzenia kremu.


Wykonanie kremu:

Orzechy włoskie umieścić w malakserze i zmiksować na jednolity gęsty krem, dołożyć do kremu resztę ganache i zmiksować aż do otrzymania aksamitnego błyszczącego kremu Orzechowo- czekoladowego.

W misie mixera umieścić mocno schłodzoną kremówkę oraz mascarpone.

Zacząć ubijać najpierw na najniższych obrotach, zwiększając je stopniowo w miarę łączenia się składników, gdy masa zacznie tężeć dodawać łyżka po łyżce 3 pełne łyżki kremu czekoladowego, uważać, aby masa się nie zważyła.

Krem przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą tylką.
Wyciskać krem na taraletki zaczynając od środka.

Na wyciśniętym kremie umieścić po połówce orzecha włoskiego.

Przechowywać w lodówce do 3 dni.






2 komentarze:

Podziel się swoim pomysłem :)

DRUKUJ PRZEPIS