przepis z istniejącego bloga (17.01.15)
...tym razem chciałabym podzielić
się z Wami przepisem na wyjątkowo orzechowe i kruche tartaletki.
Szczególnie teraz, gdy wiele studentów jest w trakcie sesji może
im dobrze zrobić taki power dla mózgu w postaci porządnej dawki
cennych kwasów tłuszczowych z orzechów włoskich w połączeniu z
bogatą w magnez czekoladą. Jeśli jednak, tak jak ja, macie
wszelkie sesje już daleko za sobą, to sprawdzą się jako idealny
dodatek do popołudniowej kawy, w czasie, gdy w piekarniku coś
nowego piecze się...
Orzechowe tartki (tartaletki) z kremem
±
18 sztuk o średnicy około 5 cm.
Składniki:
Ciasto
kruche na tartki:
- 250 g mąki pszennej,
- 50 g mielonych orzechów laskowych,
- 50 g mielonych migdałów,
- szczypta soli (miałkiej),
- 100 g cukru pudru,
- żółtko,
- 200 g masła mocno schłodzonego posiekanego,
- 1- 2 łyżki lodowatej wody,
- 3 łyżki rozpuszczonego masła lub oleju
- około szklanki mielonych orzechów do oprószenia foremek
Nugatowy
Ganache:
- 100 g czekolady,
- 100 g nugatu z orzechów laskowych,
- 50 ml śmietany kremówki 36 %
Krem:
- 200 ml śmietany kremówki 36%,
- 125 g mascarpone,
- 50 g podprażonych i obranych ze skórek orzechów włoskich
Dodatkowo:
- 18 połówek orzechów włoskich
Sposób wykonaniaCiasta na tartki (tartaletki):
Wymieszać
przesiane składniki: mąka, mielone orzechy laskowe, mielone
migdały, cukier oraz sól.
Zrobić
wgłębienie i dodać żółtko oraz posiekane bardzo zimne masło,
połączyć szybko składniki za pomocą dużego noża.
Zagnieść
szybko, najlepiej zimnymi rękoma na zimnym blacie kruche ciasto.
W
razie konieczności dodać łyżkę lodowatej wody.
Najlepszym
rozwiązaniem byłoby zmiksowanie składników suchych w malakserze a
następnie dodanie lodowatego masła miksując pulsacyjne,
ewentualnie dodać lodowata wodę, jeśli ciasto będzie zbyt suche.
Ukształtować
z ciasta niewielki dysk i owinięty w folię spożywczą wstawić na
min. 2h do lodówki, ja zostawiam na noc.
Foremki
na tartaletki wysmarować dokładnie rozpuszczonym masłem za pomocą
pędzelka i odłożyć na kilka minut odwrócone do skapnięcia
nadmiaru płynu.
Oprószyć
drobno zmielonymi orzechami.
Podzielić
ciasto na mniej więcej 18 równych kawałków i za pomocą dłoni
lekko je rozpłaszczyć.
Wyłożyć
foremki porcjami ciasta i wstawić do lodówki, w tym czasie nagrzać
piekarnik do 220°C.
Schłodzone
tartaletki wstawić do nagrzanego piekarnika i obniżyć natychmiast
temperaturę pieczenia do 175°C.
Piec około 16 minut, do lekkiego zbrązowienia brzegów.
Gotowe
tartaletki odstawić do całkowitego ostygnięcia,
Wykonanie Nugatowego ganache:
Kremówkę doprowadzić do wrzenia w
kąpieli wodnej, nie dopuścić do zagotowania, wrzucić posiekaną
czekoladę oraz pokrojony nugat, pozostawić na około 3 minuty lekko
potrząsając od czasu do czasu garnkiem.
Dokładnie wymieszać.
Do każdej tartaletki wlać po łyżce
ganache, odstawić, reszta ganache będzie potrzebna do przyrządzenia
kremu.
Wykonanie kremu:
Orzechy włoskie umieścić w
malakserze i zmiksować na jednolity gęsty krem, dołożyć do kremu
resztę ganache i zmiksować aż do otrzymania aksamitnego
błyszczącego kremu Orzechowo- czekoladowego.
W misie mixera umieścić mocno
schłodzoną kremówkę oraz mascarpone.
Zacząć ubijać najpierw na
najniższych obrotach, zwiększając je stopniowo w miarę łączenia
się składników, gdy masa zacznie tężeć dodawać łyżka po
łyżce 3 pełne łyżki kremu czekoladowego, uważać, aby masa się
nie zważyła.
Krem przełożyć do rękawa
cukierniczego zakończonego okrągłą tylką.
Wyciskać krem na taraletki
zaczynając od środka.
Na wyciśniętym kremie umieścić
po połówce orzecha włoskiego.
Przechowywać w lodówce do 3 dni.
jak orzechowe to na pewno pycha!
OdpowiedzUsuńtroszkę pracochłonne, ale pyszne, to fakt! :)
Usuń