wtorek, 2 sierpnia 2016

malinowa pianka na bazie agar

biszkopt z mąką kukurydzianą, malinową pianką i galaretką na bazie agaru

Od jakiegoś już czasu nie jem mięsa, żyję i ciesze się świetnym zdrowiem. Zwróciło moją uwagę, że mam więcej energii i jestem o wiele szczęśliwsza teraz. Nie chcę nikogo nakłaniać do zmiany sposobu odżywiania, lecz jedynie pragnę się podzielić czymś, co zwróciło moją uwagę. W związku z powyższym również w wypiekach odchodzę od używania żelatyny szukając sensownych zamienników.
Z latem na wsi kojarzył mi się zawsze najbardziej biszkopt z bita śmietaną, owocami i galaretką, który moja mama robiła, a robiła go naprawdę dobrze.
Obecnie chciałabym swoim dzieciom również podarować podobne wspomnienia smakowe na życie, jednak musiałam nieco poeksperymentować aby stworzyć swoją własną zrównoważoną wariację, bez używania żelatyny.

Uważam, że agar (pochodzenia roślinnego substancja żelująca) jest o wiele bardziej odpowiedni w cukiernictwie. Jest bardziej neutralny w smaku, choć także bywa mętny, ale przy zachowaniu odpowiednich proporcji składników ciasta i desery nie różnią się praktycznie niczym od tych, w których używa się żelatyny.

Jako podstawy użyłam biszkoptu z mąką kukurydzianą, co sprawia, że ciasto jest tak żółte. Posmak kukurydzy jest wyczówalny i choć dzieciom bardzo smakował ja wolę ten na bazie samej mąki pszennej.

A Wy? Sprawdźcie sami, może i dzięki Wam Świat stanie się lepszy jeśli tylko zaczniecie używać agaru zamiast żelatyny.


malinowa pianka
malinowa pianka




biszkopt do formy 30 x 40cm:
  • 5 białek,
  • 5 żółtek,
  • szczypta soli,
  • 5 Łyżek letniej wody,
  • ziarenka z połowy laski wanilii,
  • 200g cukru drobnego (1 szklanka o pojemności 250ml),
  • 200g mąki pszennej tortowej,
  • 150g mąki kukurydzianej,

1.wyłożyć formę papierem do pieczenia
2.nagrzać piekarnik do 170 Stopni Celsjusza
3. ubić białka z solą i wodą,
4. dodawać stopniowo cukier,
5 dodawać stopniowo żółtka,
6. przesiać wymieszane mąki w 4 turach wmieszać do masy jajecznej, delikatnie wmieszać
7.przełożyć do formy, wygładzić, wstawić do piekarnika
8. piec do suchego patyczka (około 20-25min.),
9. odstawić do ostudzenia



PIANKA MALINOWA:

  • 750g malin (używałam mrożonych),
  • około 0,5 szklanki cukru lub miodu - zależy jak słodkie są maliny,
  • 2 szklanki herbaty z dzikiej róży,
  • 1 Łyżkę soku z cytryny,
  • 20 g agar-agar,
  • 600 ml kremówki,
  • 10 g agar- agar,
  • kilka malin do dekoracji


Gotować około 1godziny na niewielkiej mocy, aby maliny puściły smak
pod koniec dodać Łyżkę soku z cytryny.

Przecedzić przez drobne sitko, potrzebujemy 450 ml płynu, ewentualnie uzupełnić niedomiar herbatą z dzikiej róży.

Odmierzyć 250 ml płynu, dodać 20g agar-agar, włożyć do garnuszka i zagotować 2 minuty dokładnie mieszając.

Odstawić do przestudzenia od czasu do czasu mieszając.

Jak osiągnie temperaturę bliską pokojowej zacząć ubijać bitą śmietanę (600 ml).

Do przestudzonego agaru dodać 1/5 ubitej śmietany i wymieszać delikatnie, powtórzyć z kolejną porcją 1/5 i jeszcze jedną porcją 1/5.
Na koniec 2/5 i delikatnie wymieszać.

Wylać na wystudzony biszkopt zamknięty w formie i wyrównać lekko potrząsając formą.

Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.


GALARETKA:

Pozostałe 200 ml soku z malin należy zagotować z 10g agar-agar 2 minuty.
Przestudzić i wylać na schłodzoną warstwę pianki malinowej.
Należy uważać, aby powstała galaretka nie była zbyt ciepła, gdyż może rozpuścić piankę.

Odstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia i stężenia.




malinowa pianka
malinowa pianka

8 komentarzy:

  1. Prawdziwe dzieło sztuki ,pycha.

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. tak, dość lekki, choć niekoniecznie lekkokaloryczny deser :)

      Usuń
  3. Chętnie bym się zanurzyła w takim delikatnym cieście <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. dziękuję, zależało mi na tym, aby kawałek miał geometryczny kształt.

      Usuń

Podziel się swoim pomysłem :)

DRUKUJ PRZEPIS