środa, 6 stycznia 2016

Aromatyczny piernik z marcepanowym kremem


Chodził za mną i chodził, aż wreszcie mnie złamał.
Nie!
Nie tam żaden hultaj, a piernik...najbardziej aromatyczny piernik jaki można sobie wymarzyć, mający w sobie wszystko to, co najbardziej pachnące, najbardziej kuszące, najbardziej pociągające, co tylko piernik w sobie mieć może, czyli orzechy, skórka pomarańczowa, śliwki no i marcepan, a wszystko pod czekoladową polewą...pyszny!
Nie miałam przygotowanego dużo wcześniej ciasta i czekać mi się również nie chciało miesiąc na piernik dojrzewający, więc musiałam kombinować, jak by tu otrzymać podobny, bardzo głęboki smak, uważam, że mój obecny piernik może się równać z tym leżakującym, a dzięki wzbogaceniu nawet go przebija.
Troszkę pracy jest z nim, ale w gruncie rzeczy nic nadzwyczajnego, ot takie typowe czynności, każdy sobie z nimi powinien poradzić.


piernik
piernik

Dobrze wypieczone święta



składniki na wysoki piernik 26 cm:

  • 150g masła,
  • 250g miodu,
  • 1 szklanka brązowego cukru,
  • 180 g mąki żytniej,
  • 180g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • skórka z 1 niewoskowanej pomarańczy (lub 1 Łyżka kandyzowanej),
  • 1 garść orzechów włoskich,
  • 1 garść orzechów laskowych,
  • 1 garść migdałów,
  • 1 garść rodzynek,
  • 2 Łyżki kakao,
  • 3 Łyżki ulubionej przyprawy do piernika (zawierającej: cynamon, goździki, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, kolendrę, kardamon, imbir, anyż),
  • 4 jaja (białka i żółtka osobno),
  • szczypta soli,
  • 1 szklanka maślanki,



składniki na marcepanowy krem budyniowo- maślany:

  • 400+200ml mleka,
  • 0,5 szklanki cukru migdałowego,
  • 1 Łyżka cukru waniliowego,
  • 70g mąki ziemniaczanej,
  • 4 żółtka,
  • 250g masła,
  • 200g marcepanu,
  • 1 Łyżka extraktu migdałowego (ewentualnie kilka kropel aromatu z gorzkich migdałów),

ponadto:
  • 3/4 słoiczka powideł śliwkowych,
  • 400g czekolady min 72%,
  • 4 Łyżki oleju z migdałów,
  • 50 ml śmietany kremówki,
  • dowolna dekoracja,
e



sposób przygotowania piernika:


Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, ew przykleić na odrobinę masła.

Orzechy wrzucić na rozgrzaną sucha patelnię i podprażyć do zarumienienia, odstawić do całkowitego ostudzenia.

Umieścić w rondelku masło oraz miód jak i 3/4 szklanki brązowego cukru i stopić.
Dokładnie wymieszać i odstawić do ostudzenia.

Nagrzać piekarnik do 170°C.

Wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia, przyprawami, kakao, oraz solą w dużej misce.

Wystudzone orzechy oraz rodzynki jak i skórkę pomarańczową bardzo drobno posiekać.
Wymieszać z mieszanką mąk.

Białka ubić z szczyptą soli.

Żółtka utrzeć z pozostałym 1/3 cukrem.

Do ubitych białek dodać stopniowo utarte z cukrem żółtka, na koniec wmieszać maślankę na zmianę z mieszanką mąk oraz wystudzoną masą miodową.

Przełożyć otrzymane ciasto natychmiast do keksówki i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec około 50 minut ( do suchego patyczka), jeśli piernik zacznie zbyt mocno się rumienić należy obniżyć temperaturę i wydłużyć adekwatnie czas pieczenia.

Upieczony piernik przełożyć do całkowitego ostudzenia.

e



przygotowanie kremu:


Zmiksować ze sobą krótko 200ml mleka, żółtka, cukry oraz mąkę.
400ml mleka doprowadzić do wrzenia.

Zmniejszyć temperaturę pod mlekiem i wlać wciąż mieszając mix jajeczno- mączny.

Wciąż mieszając podgrzewać aż zabulgocze i tak jeszcze potrzymać mieszając na palniku 1- 2 minuty.

Zdjąć z palnika, przelać do miseczki i przykryć folią spożywczą, to ważne, aby folia stykała się z powierzchnią budyniu, dzięki temu nie powstanie kożuch.

Odstawić do ostudzenia.

Masło utrzeć w misie miksera na puch.

Do masła dodawać w małych kawałeczkach marcepan i ucierać aż do ujednolicenia masy.

Do maślano- marcepanowej masy dodawać stopniowo Łyżka po Łyżce ostudzony budyń, wciąż ucierając.

Ubijać aż masa stanie się jednolita i puszysta.

e



składanie piernika:



Ciasto podzielić na 5 równych części za pomocą długiego ostrego noża.

Powidła zmiksować w malakserze do ujednolicenia (jeśli są w nich duże kawałki owoców ).

Na podłożu ułożyć jedną z części piernika i posmarować 1/5 powideł.

Na powidła wyłożyć 1/5 masy marcepanowo- maślano- budyniowej, wyrównać i przykryć kolejnym blatem.

Posmarować powidłami, kremem, blat, powidła, krem, blat,... aż do wykończenia. Wierzch pozostawiamy suchy.

Tak złożony piernik wstawić do lodówki, do stężenia, aby się nie rozjechał podczas polewania polewą.


e



przygotowanie polewy:



W rondelki doprowadzić do wrzenia wodę.

Czekoladę posiekać i umieścić w naczyniu do topienia czekolady.

Naczynie z czekoladą umieścić nad parą wodną i podgrzewać długo i wolno, aż całkowicie się rozpłynie, następnie wlać kremówkę i dokładnie wymieszać.

Masa powinna być dość rzadka, a jednak gęsta, w razie wątpliwości lepiej dolać więcej kremówki.

Pod koniec wlać olej i dokładnie wymieszać.

Polać czekoladą wyjęty z lodówki piernik (rozsmarować nożem) i udekorować wedle uznania, u mnie synek wyciągnął płatki śniegu z szuflady, które bardzo mu się podobały, nie mogłam odmówić... jakoś pasuje nawet d obecnej aury.

Piernik tym dłużej poleży, tym będzie smaczniejszy, ale podawać oczywiście można zaraz po lekkim stężeniu polewy.


Smacznego!





piernik
piernik

piernik
piernik



piecze się piernik


piernik


piernik
piernik




Piernik bierze udział w konkursie organizowanym przez "Amica", do wygrania jest m. in. piekarnik, TUTAJ nieco więcej o nowych udogodnieniach sprzętu.




2 komentarze:

  1. Mmm te warstwy! Nigdy takiego piernika nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja wczesniej również nie, ale sądzę, że tak właśnie powinien smakować doskonały piernik :).

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoim pomysłem :)

DRUKUJ PRZEPIS