środa, 2 września 2015

Muffiny z kawałkami czekolady- mój przepis podstawowy

 Przepis z istniejącego bloga (07.01.2015)
Nie owijając w zbędne słowa chciałabym zaprezentować Wam najbardziej podstawowy i prosty przepis umieszczony w moim sekretnym notesie, jest to przepis na muffinki z kawałkami czekolady, z którym każdy powinien sobie poradzić a przy tym doskonale smakują do gorącej herbatki w takie zimne popołudnie jak dziś. Przepis jest wynikiem wieloletnich poszukiwań i modyfikacji, więc nie jest to oryginalny przepis na Muffiny, lecz jego udoskonaloną przeze mnie formą. 
muffiny


Muffinki

12 sztuk średnich muffin: 
Przygotuj kilka składników, dwie miski (dużą i mniejszą), łyżkę, szklankę i łyżeczkę, blachę do muffinek i oczywiście papilotki. 

Składniki:

składniki suche:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia,
  •  0,5 łyżeczki soli,3/4 szklanki cukru do wypieków,
  • opakowanie cukru wanilinowego (najlepsza byłaby łyżka ekstraktu waniliowego)

dodatkowo: 

  • 0,5 - 0,75 szklanki groszków czekoladowych (możesz wziąć tabliczkę czekolady mlecznej lub gorzkiej i każdą kostkę podzielić na 4 części)
  • około 1/5 szklanki cukru kryształu,opcjonalnie cukier puder do oprószenia:1- 2 łyżki

składniki mokre:  

  • 2 jajka średnie+ bardzo mała szczypta soli
  • 0,5 szklanki rozpuszczonego ostudzonego masła (to będzie jakieś 100g. masła) 
  • 1 szklanka jogurtu, kefiru lub maślanki

Sposób przygotowania:

Do formy na muffinki włóż papilotki, odstaw na bok. 
Nastaw piekarnik na 180 stopni, może być z termoobiegiem, ale najlepiej grzanie góra-dół. 
Składniki suche przesiej przez sitko do większej miski aby je połączyć i nieco napowietrzyć, wsyp groszki czekoladowe i wymieszaj, odstaw na bok. 
Do mniejszej miski wbij jajka i małą szczyptę soli, roztrzep np. widelcem, dolej jogurt lub kefir czy maślankę, wymieszaj, dolej rozpuszczone, ale chłodne masło, wymieszaj dokładnie. 
Wlej do suchych składników mokre i energicznie i szybko połącz, powinny tylko powstać grudki. Nie mieszaj zbyt długo, chyba, że masz ochotę na twarde niewyrośnięte bobki zamiast pysznych, puszystych muffinek z kawałkami czekolady.  
Włóż do każdej papilotki przy pomocy 2 łyżek lub łyżki do lodów ciasta do 3/4 wysokości papilotki.
Każdą muffinkę posyp szczypta cukru. 
Wstaw blachę na środkowy poziom piekarnika i piecz od 21-25 minut, w zależności od Twojego piekarnika, z góry powinny się lekko zarumienić (nie zbrązowieć).
Gdy stwierdzisz, że muffinki już pachną znakomicie, z góry będą lekko chrupiące, a wewnątrz mięciutkie, to wyjmij blachę z muffinkami i odstaw na około 3-5 minut. 
W międzyczasie możesz sobie zrobić herbatkę lub kawusię. Oprósz cukrem pudrem, wyjmij delikatnie z formy i odstaw na kratkę, aby wystygły, dzięki temu nie będą mokre od spodu. Oprószyłam swoje muffinki cukrem pudrem, co również możecie zrobić. Usiądź wygodnie i rozkoszuj się tymi cudownymi czasoumilaczami :).
null

null

* Aby sprawdzić, czy ciasto jest upieczone możesz wbić w środek najbardziej wysuniętej muffinki wykałaczkę lub patyczek od szaszłyka, jeżeli na patyczku nie pozostanie mokre ciasto będzie to oznaczało, że muffinki są upieczone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoim pomysłem :)

DRUKUJ PRZEPIS