Przepis z istniejącego bloga (07.01.2015)
Nie owijając w zbędne słowa chciałabym zaprezentować Wam najbardziej podstawowy i prosty przepis umieszczony w moim sekretnym notesie, jest to przepis na muffinki z kawałkami czekolady, z którym każdy powinien sobie poradzić a przy tym doskonale smakują do gorącej herbatki w takie zimne popołudnie jak dziś. Przepis jest wynikiem wieloletnich poszukiwań i modyfikacji, więc nie jest to oryginalny przepis na Muffiny, lecz jego udoskonaloną przeze mnie formą.
Muffinki
12 sztuk średnich muffin:
Przygotuj kilka składników, dwie miski (dużą i mniejszą), łyżkę, szklankę i łyżeczkę, blachę do muffinek i oczywiście papilotki.
Składniki:
składniki suche:
- 2 szklanki mąki,
- 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia,
- 0,5 łyżeczki soli,3/4 szklanki cukru do wypieków,
- opakowanie cukru wanilinowego (najlepsza byłaby łyżka ekstraktu waniliowego)
dodatkowo:
- 0,5 - 0,75 szklanki groszków czekoladowych (możesz wziąć tabliczkę czekolady mlecznej lub gorzkiej i każdą kostkę podzielić na 4 części)
- około 1/5 szklanki cukru kryształu,opcjonalnie cukier puder do oprószenia:1- 2 łyżki
składniki mokre:
- 2 jajka średnie+ bardzo mała szczypta soli
- 0,5 szklanki rozpuszczonego ostudzonego masła (to będzie jakieś 100g. masła)
- 1 szklanka jogurtu, kefiru lub maślanki
Sposób przygotowania:
Do formy na muffinki włóż papilotki, odstaw na bok.
Nastaw piekarnik na 180 stopni, może być z termoobiegiem, ale najlepiej grzanie góra-dół.
Składniki suche przesiej przez sitko do większej miski aby je połączyć i nieco napowietrzyć, wsyp groszki czekoladowe i wymieszaj, odstaw na bok.
Do mniejszej miski wbij jajka i małą szczyptę soli, roztrzep np. widelcem, dolej jogurt lub kefir czy maślankę, wymieszaj, dolej rozpuszczone, ale chłodne masło, wymieszaj dokładnie.
Wlej do suchych składników mokre i energicznie i szybko połącz, powinny tylko powstać grudki. Nie mieszaj zbyt długo, chyba, że masz ochotę na twarde niewyrośnięte bobki zamiast pysznych, puszystych muffinek z kawałkami czekolady.
Włóż do każdej papilotki przy pomocy 2 łyżek lub łyżki do lodów ciasta do 3/4 wysokości papilotki.
Każdą muffinkę posyp szczypta cukru.
Wstaw blachę na środkowy poziom piekarnika i piecz od 21-25 minut, w zależności od Twojego piekarnika, z góry powinny się lekko zarumienić (nie zbrązowieć).
Gdy stwierdzisz, że muffinki już pachną znakomicie, z góry będą lekko chrupiące, a wewnątrz mięciutkie, to wyjmij blachę z muffinkami i odstaw na około 3-5 minut.
W międzyczasie możesz sobie zrobić herbatkę lub kawusię. Oprósz cukrem pudrem, wyjmij delikatnie z formy i odstaw na kratkę, aby wystygły, dzięki temu nie będą mokre od spodu. Oprószyłam swoje muffinki cukrem pudrem, co również możecie zrobić. Usiądź wygodnie i rozkoszuj się tymi cudownymi czasoumilaczami :).
* Aby sprawdzić, czy ciasto jest upieczone możesz wbić w środek najbardziej wysuniętej muffinki wykałaczkę lub patyczek od szaszłyka, jeżeli na patyczku nie pozostanie mokre ciasto będzie to oznaczało, że muffinki są upieczone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się swoim pomysłem :)