Przepis
z cyklu:” Wakacje na wsi ”, czyli proste, smaczne i niewyszukane
wypieki, nadające każdej wiejskiej kuchni pyszną woń świeżo
wyciągniętej z pieca rozchmurzającej przekąski. Dzisiaj dość
szybkie i nieproblematyczne ciasto z malinami prosto z krzaczka,
bardzo sycące dzięki zawartości płatków owsianych tworzących
chrupiącą górną warstwę oraz bardzo malinowe przez podwójny
dodatek malin. Przepis pochodzi z uroczej książeczki:”Obst und
Blechkuchen- von klassisch bis modern” media Verlag, musiałam go
niestety dopracować, aby stał się niezawodny, ale już w obecnej
formie mogę go śmiało polecić! Jestem pewna, że powrócę do
tego przepisu w konfiguracji z innymi owocami, takimi jak truskawki,
porzeczki czy brzoskwinie. Polecam do upiecznia na dziś ;)
ciasto z malinami |
składniki
na ciasto:
(blaszkę
o wymiarach 30 x 30 cm)
-
250g mąki pszennej,
-
250g płatków owsianych,(można użyć po 125g drobnych i 125g górskich jeśli nie mamy do dyspozycji malaksera)
-
250g masła,
-
150g brązowego cukru,
-
½ łyżeczki cynamonu,
-
½ łyżeczki soli
warstwa serowa:
-
4 jaja,
-
200g drobnego cukru,
-
500g twarożku (Quark)- może być drobno zmielony twaróg,
-
100g rozpuszczonego wystudzonego masła,
-
1 opakowanie cukru waniliowego,
-
1 opakowanie budyniu waniliowego,
-
1 Łyżka soku z cytryny,
-
230 ml kremówki,
ponadto:
-
250g malin,
-
150g marmolady lub dżemu malinowego,
sposób przygotowania:
Nagrzać piekarnik do 180°C.
Blaszkę o wymiarach 30 na 30 cm
wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
250g masła roztopić na małym
„gazie” i przestudzić lekko.
W malakserze umieścić płatki
owsiane, mąkę, cukier, cynamon oraz sól i pulsacyjnie zmiksować
przez zaledwie 3 sekundy.
Wlać przestudzone masło i ponownie
lekko zmiksować pulsacyjnie.
Połowę owsianego ciasta wyłożyć
równomiernie do blaszki i delikatnie wyrównać, nie dociskając
jednak zbyt mocno.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i
podpiec do lekkiego zbrązowienia (około 15min.)
W międzyczasie zmiksować ze sobą
na jednolita masę wszystkie składniki na warstwę serową.
Wyjąć z piekarnika podpieczony
spód i rozsmarować na nim równomiernie dżem lub marmoladę.
Na warstwę dżemu wylać masę
serową i delikatnie wyrównać lekko potrząsając blaszką.
Na masę serową rozłożyć
równomiernie maliny.
Warstwę malinową posypać
równomiernie pozostałym ciastem i wstawić ponownie do nagrzanego
piekarnika.
Obniżyć temperaturę do 170°C
i piec około 70 minut., az warstwa serowa przestanie być płynna,
może zaistnieć konieczność wydłużenia czasu pieczenia.
Docelowo warstwa serowa powinna być
sprężysta lecz zwarta a warstwa ciasta z wierzchu lekko
zarumieniona.
Pozostawić ciasto do całkowitego
wystudzenia, będzie się wtedy ładnie kroiło.
Smakuje najlepiej pierwszego dnia.
Smacznego!
ciasto z owocami |
Szkoda, że już nigdzie u mnie nie można dostać malin, strasznej ochoty nabrałam po przeczytaniu przepisu! ;c
OdpowiedzUsuńPrzykro mi, zdjęcia już powstały chilkę temu, ale robiłam również z mrożonymi i było także pyszne ;)
Usuńwygląda przepięknie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję! :)
Usuń