środa, 14 października 2015

Proste ciasto z podwójnymi malinami, twarożkiem i płatkami owsianymi


Przepis z cyklu:” Wakacje na wsi ”, czyli proste, smaczne i niewyszukane wypieki, nadające każdej wiejskiej kuchni pyszną woń świeżo wyciągniętej z pieca rozchmurzającej przekąski. Dzisiaj dość szybkie i nieproblematyczne ciasto z malinami prosto z krzaczka, bardzo sycące dzięki zawartości płatków owsianych tworzących chrupiącą górną warstwę oraz bardzo malinowe przez podwójny dodatek malin. Przepis pochodzi z uroczej książeczki:”Obst und Blechkuchen- von klassisch bis modern” media Verlag, musiałam go niestety dopracować, aby stał się niezawodny, ale już w obecnej formie mogę go śmiało polecić! Jestem pewna, że powrócę do tego przepisu w konfiguracji z innymi owocami, takimi jak truskawki, porzeczki czy brzoskwinie. Polecam do upiecznia na dziś ;)


ciasto z malinami

składniki na ciasto:
(blaszkę o wymiarach 30 x 30 cm)
  • 250g mąki pszennej,
  • 250g płatków owsianych,(można użyć po 125g drobnych i 125g górskich jeśli nie mamy do dyspozycji malaksera)
  • 250g masła,
  • 150g brązowego cukru,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • ½ łyżeczki soli

warstwa serowa:

  • 4 jaja,
  • 200g drobnego cukru,
  • 500g twarożku (Quark)- może być drobno zmielony twaróg,
  • 100g rozpuszczonego wystudzonego masła,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego,
  • 1 Łyżka soku z cytryny,
  • 230 ml kremówki,

ponadto:

  • 250g malin,
  • 150g marmolady lub dżemu malinowego,



sposób przygotowania:

Nagrzać piekarnik do 180°C.

Blaszkę o wymiarach 30 na 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

250g masła roztopić na małym „gazie” i przestudzić lekko.

W malakserze umieścić płatki owsiane, mąkę, cukier, cynamon oraz sól i pulsacyjnie zmiksować przez zaledwie 3 sekundy.
Wlać przestudzone masło i ponownie lekko zmiksować pulsacyjnie.

Połowę owsianego ciasta wyłożyć równomiernie do blaszki i delikatnie wyrównać, nie dociskając jednak zbyt mocno.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec do lekkiego zbrązowienia (około 15min.)

W międzyczasie zmiksować ze sobą na jednolita masę wszystkie składniki na warstwę serową.

Wyjąć z piekarnika podpieczony spód i rozsmarować na nim równomiernie dżem lub marmoladę.

Na warstwę dżemu wylać masę serową i delikatnie wyrównać lekko potrząsając blaszką.

Na masę serową rozłożyć równomiernie maliny.

Warstwę malinową posypać równomiernie pozostałym ciastem i wstawić ponownie do nagrzanego piekarnika.

Obniżyć temperaturę do 170°C i piec około 70 minut., az warstwa serowa przestanie być płynna, może zaistnieć konieczność wydłużenia czasu pieczenia.

Docelowo warstwa serowa powinna być sprężysta lecz zwarta a warstwa ciasta z wierzchu lekko zarumieniona.

Pozostawić ciasto do całkowitego wystudzenia, będzie się wtedy ładnie kroiło.
Smakuje najlepiej pierwszego dnia.


Smacznego!

ciasto z owocami

ciasto z owocami


4 komentarze:

  1. Szkoda, że już nigdzie u mnie nie można dostać malin, strasznej ochoty nabrałam po przeczytaniu przepisu! ;c

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi, zdjęcia już powstały chilkę temu, ale robiłam również z mrożonymi i było także pyszne ;)

      Usuń

Podziel się swoim pomysłem :)

DRUKUJ PRZEPIS