wtorek, 13 października 2015

devil`s food cake


W dni pochmurne, nieprzyjazne, gdy wszystko jakoś źle się składa, każdy ma pretensję i mi się czasem obrywa bezpodstawnie. Na takie mało radosne chwile istnieje lekarstwo "na całe zło", kawałeczek tego diabelskiego ciasta potrafi postawić na nogi i przywrócić siły oraz uśmiech. Jest tak diabelsko pyszne, że znika w mgnieniu i sprytnie lokuje się w boczkach, ale można sobie przecież z tym poradzić... ;).Przepis pochodzi od Nigelli Lawson, która opisuje je jako niebiańskie- zgadzam się z nią w pełni!

Przepis należy dobrze przeczytać przed rozpoczęciem przygotowań, samo ciasto jest ciężkie, zwarte i dość gliniaste, frosting przypomina mi " Eiskonfekt", rozpływa się w ustach....mmmm, chyba upiekę kolejne ;D!

tort diabelski


składniki na 2 blaty o średnicy 20 cm:

  • 50g najlepszej jakości kakao w proszku,
  • 100g ciemnego cukru muscavado,
  • 250ml wrzącej wody,
  • 125g miękkiego masła,
  • 150g cukru pudru,
  • 225g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki extraktu z wanili,
  • 2 duże jajka
  • szczypta soli


składniki na krem (frosting):

  • 125ml wody,
  • 30g ciemnego cukru muscavado,
  • 175g masła pokrojonego w kostkę,
  • 300g najlepszej jakości drobno posiekanej gorzkiej czekolady


do formy:

masło oraz kakao

sposób przygotowania:


Nagrzać piekarnik do 180 stopni,

Wyłożyć dno 2 tortownic papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć kakao.

W miseczce wymieszać (50g) kakao z cukrem muscavado (100g).
Zalać wrzątkiem (250ml) i dokładnie wymieszać, odstawić na bok do przestudzenia.

Masło (125g) wraz z cukrem pudrem (150g) utrzeć na jasną puszystą masę.

W misce wymieszać mąkę (225g), proszek do pieczenia oraz sodę jak i szczyptę soli, składniki wymieszać.

Do utartego dobrze z cukrem masła dodać extrakt oraz jajko, jeszcze chwilkę ucierać, dodać kolejne jajko.

Do masy maślano- jajecznej dodać mieszankę mąki oraz rozpuszczone kakao i za pomocą szpatułki delikatnie wymieszać.

Ciasto rozłożyć na dwie tortownice, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec około 30 minut, aż do suchego patyczka.

Odstawić do całkowitego wystudzenia.



przygotowanie kremu:


Umieścić w garnuszku z grubszym dnem 125ml wody, 30g muscavado oraz 175g masła, delikatnie podgrzewając, cały czas mieszając doprowadzić do rozpuszczenia i połączenia się składników.
Do rozpuszczonych składników dorzucić posiekaną czekoladę (300g) i rozpuścić na najmniejszym "gazie".

Odstawić do całkowitego ostudzenia, gdy jest zbyt ciepło można wstawić do lodówki pamiętając o mieszaniu co około 15 min.

Ostudzony krem zgęstnieje, może to trochę potrwać, ale w końcu się stanie, niestety trzeba się uzbroić w anielską cierpliwość.

Składanie tortu:
Na paterze ułożyć jeden z całkowicie wystudzonych blatów ciasta, na blacie rozsmarować około 1/3 kremu, przykryć drugim blatem.
Cały tort pokryć dość niedbale pozostałym kremem tworząc złudzenie płynnej smoły.
Taki urok tego tortu, nie musi być wymuskany i równiutki.

Wstawić do lodówki aby krem troszkę stężał.

Przechowywać w lodówce, wyjąć około 30 min. przed podaniem, aby tort mógł się nieco ogrzać.


" Goo here is good! "


devil`s food cake


tort czekoladowy


ciasto czekoladowe

4 komentarze:

  1. Wow...ciasto zdecydowanie dla mnie. Jestem ogromną czekoholiczką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. faktycznie, ciasto jest bardzo ciężkie i czekoladowe, jeśli lubisz, będzie trafione ;)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoim pomysłem :)

DRUKUJ PRZEPIS