Wielkim
fanem Halloween to ja na pewno nie jestem, ogólnie nie świętuję
typowych uroczystości, w tym własnych urodzin...mam jednak rodzinę
wobec której mam zobowiązania.
Moje
stadko gustuje w Halloween i całej tej wspaniałej, kiczowatej
oprawce, lubię dawać im radość, dlatego też piekę im urocze,
kiczowate słodkości :).
Jeżeli
szykuje Wam się Halloweenowa impreza, możecie upiec już dziś te
kruche ciasteczka i przechować je w szczelnej puszeczce do
odpowiedniego momentu, kiedy to wypuścicie nietoperki z ciemności
aby mogły wbić swoje słodkie kiełki wprost.... odwróć...abyście
mogli wbić swoje kiełki w nie ;).
kruche ciastka |
składniki
na około 4 blaszki kruchych ciastek:
-
300g mąki,
-
200g masła,
-
100g cukru pudru,
-
szczypta soli,
-
żółtko,
-
20g kakao,
-
Łyżka cukru waniliowego,
-
mąka do oprószenia,
sposób przygotowania:
Przesiać
mąkę z solą i cukrem pudrem.
Zrobić
wgłębienie , w które należy wrzucić posiekane zimne masło oraz
żółtko.
Składniki
szybko posiekać i wygnieść szybkimi ruchami kruche ciasto.
Podzielić
ciasto na 3 równe części.
2/3
ciasta wygnieść z cukrem waniliowym.
1/3
ciasta wygnieść z kakao.
Jasne
i ciemne ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki
na 3 godzinki.
Wyłożyć
blaszki papierem do pieczenia lub matą teflonową.
Piekarnik
nagrzać do 170°C.
Oprószyć
mąką blat, lub wyłożyć dwa płaty papieru do pieczenia, między
które należy włożyć jasne ciasto i rozwałkować na grubość
około 0,75 cm.
Można
użyć listewek, po których należy toczyć wałek, dzięki temu
ciasto będzie w każdym miejscu takiej samej grubości.
Z
rozwałkowanego ciasta należy wykrawać nietoperki (możecie użyć
innych wykrawaczy, idea jest ta sama).
Gdy
już mamy blaszki pełne nietoperków wstawiamy je chwilowo do
lodówki.
Wałkujemy
ciemne ciasto identycznie jak jasne, następnie wykrawamy z niego
serduszka.
Schłodzone
blaszki należy wyjąć z lodówki kolejno i za pomocą tego samego
wykrawacza, którym wycinaliśmy serduszka „wyciąć” ze środka
jasnego nietoperka jego centralną część. Powinna nam powstać
luka odpowiadająca serduszku z ciasta kakaowego.
Jako
podpowiedź umieściłam kilka kadrów roboczych.
W
puste miejsca wystarczy powkładać po serduszku z ciasta kakaowego
(lekko dociskając) i w ten sposób wstawić do nagrzanego
piekarnika.
Piec
12- 15 minut.
Pozostawić
do całkowitego ostygnięcia.
Przechowywać
w szczelnej puszce, aby nie uciekły ;).
ciastka kruche |
ciastka kruche |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się swoim pomysłem :)