piątek, 16 października 2015

batoniki energetyczne bez pieczenia


Batoniki są bardzo owocowe, mocno energetyczne, pełne witaminek i błonnika, idealne podczas sportu a także jako przekąska pobudzająca do pracy lub alternatywna słodkość do szkoły, usprawniają również w niezwykły sposób trawienie ;).

Nie wymagają dużo pracy, wręcz same się robią. Możecie sobie dowolnie modyfikować składniki zgodnie z upodobaniem.

batoniki energetyczne



składniki na 20 batoników:
  • 80g daktyli suszonych,
  • 20g moreli suszonych,
  • 50g suszonych jagód goji,
  • 150g suszonych śliwek,
  • skórka starta z 2 limonek,
  • sok z 2 limonek,
  • 2 Łyżki miodu,
  • szczypta soli,
  • 0,5 łyżeczki cynamonu,
  • 3-5 Łyżek mąki owsianej (zmielić płatki owsiane na pył),
  • 50g orzechów włoskich- posiekanych,
  • może być potrzebny sok z jeszcze jednej limonki, ew. cytryny
  • 8 opłatków 100x145 mm „Oblaten”


sposób przygotowania:

Umieścić w malakserze daktyle, morele, jagody goji, śliwki, miód, skórki z limonek oraz ich sok, dorzucić sol oraz cynamon i wszystko razem dokładnie zmiksować na w miarę jednolity gęsty krem.

Wrzucić 3 Łyżki mąki owsianej, dokładnie zmiksować, jeśli konsystencja będzie zbyt rzadka dorzucić stopniowo więcej mąki, jeśli będzie zbyt zwarta należy dodać więcej soku z limonek.
Konsystencja powinna się nie rozpływać, ale też dać się dość łatwo rozsmarować.

Wrzucić posiekane orzechy włoskie i jeszcze raz krótko zmiksować pulsacyjnie 1-2 razy.

Formę o wymiarach 20x30cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Na dnie formy wyłożyć 4 opłatki, rozsmarować na nich masę z malaksera, przykryć pozostałymi 4 opłatkami, przykryć całość papierem do pieczenia i obciążyć (w końcu przepisy Okrasy się przydały ;)- żartuję, wszystkie bezmięsne były barrrdzo smaczne :)- pozdrawiam Panie Karolu ;D ).

Obciążone pozostawić w suchym miejscu na 12 godzin do wzmocnienia.

Po 12 godzinach można pokroić batoniki za pomocą ostrego noża (3x10cm) i zawinąć w papier śniadaniowy.

Przechowywać najlepiej w szczelnym pojemniku w lodówce, do 7 dni.

Smacznego!



batoniki owocowe


batoniki energetyczne


batoniki energetyczne

batoniki energetyczne


batoniki energetyczne

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. polecam zribić jeszcze dziś i cieszyć się ich smakiem przez cały następny tydzień ;)

      Usuń

Podziel się swoim pomysłem :)

DRUKUJ PRZEPIS