sobota, 17 października 2015

ciasto FANTA


Szperając sobie w internecie trafiam na przeróżne przepisy, ten mnie bardzo zaintrygował, zastanawiałam się w jakim stopniu czuć w nim smak napoju, musiałam go przetestować, choć nie pijam takich rzeczy na codzień :).
Autorka bloga, z którego pochodzi oryginalny przepis:”ELBCUISINE” pisała o cieście, jak o czymś niezwykle popularnym i uwielbianym przez dzieci, ok, challenge akcept!

Jest to bardzo proste ciasto kubkowe, chyba prostsze być nie może, nie potrzebujemy do niego wagi, wystarczy kubek o pojemności 250ml.
Sposób wykonania jest taki sam, jak w przypadku muffinek.

W moje kubki smakowe ciasto zupełnie nie trafiło, za bardzo przeszkadzał mi posmak proszku do pieczenia, mój synek natomiast oznajmił:”kocham to ciasto”, niech mu będzie, może zjeść całą wielką blachę, ja wolę batoniki energetyczne ;).

Fanty w cieście specjalnie nie czułam, natomiast reakcja chemiczna była ciekawa, lukier na bazie Fanty był atrakcyjnym uwieńczeniem.
Sprawdźcie sami, jeśli macie ochotę.

ciasto fanta



składniki na blachę*:
  • 4 jaja,
  • 2 kubki cukru,
  • 3 kubki mąki pszennej 405,
  • 1 kubek oleju,
  • 1 kubek fanty,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (w oryginale podane było całe opakowanie :/),
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • szczypta soli,

składniki na dekorację:
  • 150g cukru pudru,
  • pół szklanki fanty,
  • kolorowa posypka,



sposób przygotowania:

Nagrzać piekarnik do 175°C.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Przesiać w jednej misce składniki suche (maka, sól, proszek do pieczenia, oba cukry) , w drugiej dokładnie wymieszać składniki mokre (jajka, olej, fanta).


Nie zwlekać już dłużej niż to konieczne i wlać suche do mokrych, szybko je niedbale połączyć i przelać do formy/ na blaszkę, będzie troszkę bąbelkować.

Blaszkę/formę z ciastem wstawić natychmiast do nagrzanego piekarnika i piec na środkowym poziomie 25- 30 minut.

Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia.


przygotowanie lukru:

Przesiać cukier puder do miseczki, zalać fanta i dokładnie wymieszać rozcierając wierzchem Łyżki, tak długo, aż nie będzie grudek.

Ciasto polać lukrem i oprószyć posypką.

Podawać schłodzone, wtedy też najlepiej się kroi.



ciasto Fanta





ciasto Fanta





*piekłam, jak autorka pisała w blaszce standardowej, lecz polecam uzyć nieco mniejszej, czyli 30x30cm.



3 komentarze:

  1. Dziękuję Ci za ten przepis :) na pewno wypróbuję. Jetem bardzo ciekawa czy moim pociechom będzie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciesze się, że przepis może się przydać :) daj znać czy smakowało ;)

      Usuń
  2. Ciekawe, nie spotkałam się z takim ciastem.

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoim pomysłem :)

DRUKUJ PRZEPIS