wtorek, 20 października 2015

ciasto kinder pingui ( diet killer pingui )

Jak to czasem w życiu bywa, dzieją się rzeczy nieplanowane, jak to ciasto :)
Nie planowałam go, ani trochę, ale powstało i jest całkowicie pyszne, jak wielki batonik ku radości wszystkim, bardzo podzielny.
Przepis jest kombinacją różnych recepów, no i ten olej z orzechów laskowych jest kropką nad "i".
Po zrobieniu zdjęć pomyślałam sobie:”hmmm...ciekawe czy już ktoś je kiedyś robił”, no niestety, nie byłam pierwsza :/, ale dzielę się z Wami moim przepisem, ponieważ jest najlepszy ;P. Możecie z niego z powodzeniem zrobić tort.

ciasto kinder pingui



składniki na biszkopt kakaowy:
  • 4 jaja,
  • 4 Łyżki mąki,
  • 2 Łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 0,5 szklanki drobnego cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 Łyżki kakao,
  • 1 Łyżka oleju,
  • szczypta soli,

składniki na krem:
  • 100 ml kremówki,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1 Łyżki cukru waniliowego,
  • 1 szklanka mleka w proszku,
  • 200 g masła,
  • 1 Łyżka miodu,
  • 1 Łyżka soku z cytryny,
  • 300 ml kremówki,

składniki na polewę:
  • 300g czekolady (przynajmniej 60%),
  • 30 ml oleju z orzechów laskowych,



sposób przygotowania biszkoptu:

Formę o wymiarach 20x30cm wyłożyć papierem do pieczenia, nagrzać piekarnik do 170°C. (Można upiec w formie 40x60, nie będzie wtedy potrzeby przedzielania).

Jajka rozdzielić na białka i żółtka.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier Łyżka po Łyżce, ubić na puszystą zwartą pianę, dodać kolejno żółtka cały czas ubijając, pod koniec Łyżkę oleju.

Przesiać mąki z proszkiem do pieczenia i kakao.

Wmieszać delikatnie i stopniowo mieszankę składników suchych do ubitej jajecznej piany za pomocą szpatułki.

Ciasto delikatnie przełożyć do formy i wyrównać.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut- do suchego patyczka.

Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.



przygotowanie polewy:

Posiekać czekoladę i rozpuścić przy bardzo niewielkiej temperaturze w kąpieli wodnej (umieszczając miseczkę z posiekaną czekoladą nad wrzącą parą wodną- uwaga! woda nie może stykać się z dnem miski).

Mieszać od czasu do czasu.

Do rozpuszczonej czekolady wlać olej z orzechów laskowych i dokładnie wymieszać, aż do momentu, gdy znikną zupełnie smugi.



przygotowanie kremu:


Zagotować delikatnie kremówkę (100ml) z cukrem i cukrem waniliowym, podgrzewać aż do powstania dość gęstego syropu.
Odstawić do ostudzenia.

Masło ubić na biały puszysty puch, dodawać stopniowo przestudzony syrop na zmianę z mlekiem w proszku cały czas ubijając.

Pod koniec ubijania dodać miód oraz sok z cytryny.

Ubić kremówkę (300ml) a następnie w 3 częściach delikatnie połączyć z masą maślaną, ubita śmietana ma rozluźnić masę, więc należy to robić bardzo delikatnie.




składanie ciasta:

Ostudzony biszkopt (20x30cm) przeciąć wzdłuż na pół, można sobie pomóc listewkami drewnianymi jeśli nie posiadamy akurat takich fajnych narzędzi ułatwiających pracę. Załączyłam zdjęcie, które mam nadzieję będzie dla Was wskazówką ;).

Zdjąć delikatnie wierzch ciasta, przykryć i odłożyć na bok.

Na dolną połowę ciasta wyłożyć połowę kremu i delikatnie wyrównać.

Wylać 1/3 wystudzonej polewy małymi partiami na krem i rozprowadzić delikatnie.

Przykryć polewę czekoladową pozostałą częścią kremu, wyrównać.

Na krem położyć drugą połowę ciasta, delikatnie przycisnąć.

Złożone ciasto oblać pozostałą polewą i wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny.

Ciasto najlepiej kroić ostrym gorącym nożem.

Spożyć w ciągu 3 dni.

Z salonu już dochodzą prośby o ciasto „kinder maxi king” ;D.





ciasto kinder pingui



ciasto kinder pingui


ciasto kinder pingui


ciasto kinder pingui





8 komentarzy:

  1. O rany. Moje ulubione ciacho ;o Robię koniecznie, ale może poczekam na specjalną okazję, żeby zajadać się bez wyrzutów sumienia ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziś jest 20.10.2015 roku, czy to nie jest wystarczająco specjalna okazja?;D ile razy w życiu planujesz mieć taką datę w życiu ?:)

      Usuń
  2. Na pewno lepszy niż oryginał! Wygląda mega :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz mieć rację ;) nie zawiera tak dużo chemicznych ulepszaczy i jednak trochę miodu :)

      Usuń
  3. Niesamowicie dopracowałaś to ciasto. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoim pomysłem :)

DRUKUJ PRZEPIS