wtorek, 22 września 2015

paluszki Shortbread z kleikiem ryżowym

przepis zaimportowałam ze swojego bloga (10.05.15)


Gdy za oknem pogoda w kratkę, mąż sączy szkocką, a dzieci chowają się pod kocem w szkocką kratę nie mogłabym upiec nic innego jak shortbread. Nie byłabym sobą, gdybym nie wprowadziła modyfikacji do istniejącego przepisu, tym razem wzbogaciłam przepis o kleik ryżowy, który w sporych ilościach jeszcze zalega w mojej spiżarce, a w tym przepisie dodaje chrupkości. Podstawa przepisu pochodzi z bardzo już zniszczonej książki mojej mamy :”Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd”C. Teubner, A. Wolter. Jeśli macie ochotę na małe „co-nieco” do rozgrzewającej herbatki, to polecam Wam upieczenie tych kruchych, bardzo maślanych ciasteczek.




Składniki na 30 sztuk:

  • 300g miękkiego masła,
  • 200g drobnego cukru,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 400g mąki pszennej,
  • 100g kleiku ryżowego,
  • 1 filiżanka cukru pudru waniliowego do oprószenia

..................................................................................................................................................


Sposób przygotowania:


Masło utrzeć na białą puszystą masę z solą. Dodawać stopniowo cukier i całość dobrze utrzeć.

Do utartej masy maślanej dodać przesianą mąkę oraz kleik ryżowy.

Całość zagnieść w jednolitą masę, lecz nie za długo, zależy nam, aby ciasto po upieczeniu było kruche.

Ciasto uformować w prostokąt, spłaszczyć i zawinięte w folię spożywczą wstawić na 2 godziny do lodówki.

Po 2h:

Nagrzać piekarnik do 170°C.

Wyłożyć papierem do pieczenia blaszkę, lub naczynie żaroodporne o wymiarach: 20 cm x 30 cm.

Ciasto wyjąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na oprószonym mąką blacie na grubość 1,5 cm.

Przełożyć ciasto nawijając na wałek do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.

Ponakłuwać ciasto widelcem.

Przykryć ciasto papierem do pieczenia i obciążyć drugą blaszką.

Wstawić blaszkę z obciążeniem do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut.

Zdjąć ostrożnie obciążenie i pociąć ciasto na prostokąty o wymiarach 1,5cm X 7 cm.
Obniżyć temperaturę do 160 °C i ponownie piec ciastka bez przykrycia następne 20- 30 minut.
Ciasto powinno zostać blade lecz musi być wyraźnie upieczone.

Wyjąć blaszkę z piekarnika i jeszcze gorące ponownie pokroić wzdłuż wcześniej zaznaczonych linii.

Jeszcze ciepłe ciastka obficie oprószyć waniliowym cukrem pudrem.

Wyjąć z formy dopiero po ostudzeniu.

Ciastka twardnieją stygnąc. Gdy są całkowicie ostygnięte i się nieprzyzwoicie kruszą można je pochować delikatnie do szczelnych puszek przekładając każdą warstwę pergaminem. Przechowywane w szczelnym pojemniku zachowają świeżość do 7 dni.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoim pomysłem :)

DRUKUJ PRZEPIS