środa, 23 września 2015

szybkie ciasto z owocami i kruszonką

przepis z mojego bloga (17.05.15)

Ciasto jest ekspresowe w wykonaniu, wilgotne, bardzo długo zachowuje świeżość. Wykonanie jest banalnie proste, każdy sobie z nim poradzi, nawet dziecko, co moja córka udowodniła wielokrotnie. Sama autorka nazywa je muffinkowym i ma wiele racji z tym określeniem, gdyż robi się je w identyczny sposób, a struktura jest bardzo podobna po upieczeniu. Robiłam je już praktycznie ze wszystkimi ogólnodostępnymi owocami i za każdym razem było smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Wprowadziłam nieco modyfikacji w oryginalnym przepisie, jednak po zmianach, nie mam już żadnych zastrzeżeń i mogę go śmiało polecić. Nie mogę niestety podać źródła do przepisu, gdyż nie jest mi ono znane, przepis otrzymałam od utalentowanego przyjaciela, który źródła nie pamięta, jeśli jednak autor się zgłosi chętnie edytuję treść wpisu. Polecam upiec już dziś z rabarbarem lub ulubionymi owocami.


szybkie ciasto z owocami i kruszonką



Składniki na ciasto 30cmx40cm:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1,25 szklanki cukru z wanilią,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 3 duże jajka,
  • 2/3 szklanki oleju słonecznikowego,
  • 1,5 szklanki maślanki lub kefiru,
  • 2 owoców pokrojonych w dużą kostkę,
  • 2 Łyżki budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej

Składniki na kruszonkę z płatkami owsianymi:

  • 100g mąki,
  • 50g płatków owsianych,
  • 100g cukru brązowego,
  • 80g zimnego masła pokrojonego w kostkę,
  • 0,5 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta drobnej soli,


Opcjonalnie:

  • 2 Łyżki cukru pudru do oprószenia
..................................................................................................................................................


Sposób wykonania ciasta:


Nagrzać piekarnik do 180°C.

Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć mielonymi orzechami lub bułką tartą.

Wymieszać w misce mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, sodą oraz cukrem, odstawić na bok.

Wymieszać trzepaczką lub widelcem jajka z jogurtem, dodać olej i dokładnie połączyć. Odstawić na bok.

W celu wykonania kruszonki należy wymieszać mąkę z płatkami owsianymi, solą, cynamonem i cukrem. Do wymieszanych składników suchych dorzucić pokrojone masło i rozetrzeć wszystko razem w dłoniach do otrzymania grudkowatej konsystencji.
Odstawić do lodówki.

Owoce wymieszać z budyniem waniliowym w proszku lub mąką ziemniaczaną.

Do miski z wymieszanymi składnikami suchymi wlać składniki mokre i wymieszać dość niedbale. Nie mieszać zbyt długo, aby nie prowokować powstania zakalca.

Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wyrównać pobieżnie.

Na ciasto wyłożyć równomiernie owoce i posypać kruszonką.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45- 55 minut aż do suchego patyczka.

Kruszonka powinna być chrupiąca a ciasto upieczone.

Po około 30 minutach wyjąc ciasto razem z papierem do pieczenia na kratownicę i oprószyć cukrem pudrem, pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Przechowywać przykryte szczelnie.


Polecam do herbatki!


szybkie ciasto z owocami i kruszonką

szybkie ciasto z owocami i kruszonką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoim pomysłem :)

DRUKUJ PRZEPIS