piątek, 18 września 2015

Mini drożdżóweczki z twarożkiem i malinami

przepis zaimportowałam z mojego istniejącego bloga (26.04.15)

Dostępność malin spowodowała chęć upieczenia miękkich, puchatych drożdżówek. Przepis od dłuższego czekał na wykonanie a pochodzi z mojej ulubionej skarbnicy wiedzy cukierniczej:”Backvergnügen wie noch nie” napisanej przy współpracy Annette Wolter z Christianem Teubnerem. Ciasto jest dość ciężkie i zwarte, ale dzięki temu można zastosować dowolne wypełnienie, nawet to nieco bardziej płynne i nic nie wycieknie. Bardzo dobrze się wałkuje i zupełnie się nie klei do blatu. Do nadzienia użyłam zarówno rabarbar jak i maliny, które według mnie spełniają lepiej swoją rolę w tym przepisie, według innych lepiej smakuje wersja z rabarbarem, oceńcie sami :).
Eksperymentowałam troszkę z wielkością drożdżówek, te małe na trzy kęski ewidentnie zagoszczą u nas jeszcze nie raz, dlatego też i z Wami dziele się przepisem właśnie na nie.


Składniki na ciasto drożdżowe:

(na około 30 drożdżóweczek o średnicy 7cm.)
  • 500g mąki pszennej,
  • 15g drożdży suchych,(ewentualnie  30g świeżych)
  • 60g cukru,
  • 300ml. letniego mleka,
  • 60g masła,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,

Składniki na serek do nadzienia:

  • 100g twarogu,
  • 100g mascarpone,
  • 1 jajo,
  • 75g cukru,
  • ziarenka z połowy laski wanilii,
  • 1 żółtko,

Składniki na kruszonkę:

  • 75g mąki,
  • 50g cukru,
  • 50g bardzo zimnego masła,
  • 1Łyżka cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • 50g zimnego marcepanu


Ponadto:

  • 250g zamrożonych malin czy rabarbaru pokrojonego w plasterki 1-2 cm. lub innych kwaskowatych owoców,
  • białko,
  • cukier puder do oprószenia
  • opcjonalnie cukier cynamonowy
...............................................................................................................

Sposób wykonania nadzienia serowego:


Składniki na serek umieścić w naczyniu i bardzo dokładnie wymieszać, ewentualnie wrzucić do malaksera i miksując pulsacyjnie połączyć.
Odstawić.


Sposób wykonania kruszonki:


Wysypać na stolnicę mąkę wymieszana z cukrami i solą.
Zrobić dołek i zetrzeć na tarce o grubych oczkach marcepan, identycznie postąpić z masłem.
Połączyć składniki poprzez przecieranie przez dłonie, najlepiej zimne.
Docelowo po szybkim przecieraniu powinna powstać grudkowata kruszonka.

Można przygotować kruszonkę szybko i sprawnie w malakserze umieszczając w nim składniki w identyczny sposób jak wyżej.
Etap ucierania w dłoniach może zostać wykonany przez malakser, stosując do tego celu pulsacyjne miksowanie.
Kruszonkę przechowujemy w lodówce aż do momentu gdy będzie nam ona potrzebna.


Sposób wykonania ciasta:


Rozpuścić masło i odstawić do ostudzenia.

Umieścić w misie przesianą mąkę, drożdże, sól, cukier i dokładnie wymieszać.
W przypadku świeżych drożdży należy wykonać najpierw rozczyn krusząc drożdże do miseczki i zasypując Łyżką cukru, 1/3 ilością mleka oraz łyżeczką mąki. Wymieszane składniki na rozczyn pozostawić pod przykryciem na 15 minut aby drożdże ruszyły. Rozczyn dodać po 15 minutach do mąki z resztą cukru oraz solą. Dalej postępować jak w przepisie.

Do masła wlać mleko i wymieszać, dodać jajko i wszystko razem połączyć.

Zrobić w mące wgłębienie i wlać mieszankę z masła, mleka i jajka.

Wyrobić gładkie ciasto z pęcherzykami powietrza.

Najwygodniejszą opcją byłoby umieszczenie składników w misie miksera i ustawienie ugniatania za pomocą haka do zagniatania.

Wyrobione ciasto uformować w kulę i przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Drożdże muszą popracować.

Przygotować blaszki do pieczenia pokrywając je papierem do pieczenia.

Wyrobić krótko ciasto na oprószonym lekko mąka blacie i podzielić na 3 części.

1/3 ciasta rozwałkować na grubość nie mniejszą niż 0,5 cm.
Pozostałe ciasto odłożyć na bok i przykryć aby nie wyschło.
Z ciasta wycinać okręgi o średnicy 7 cm.
W połowie okręgów wyciąć mniejsze okręgi o średnicy 5 cm.
Poukładać pełne okręgi na blaszce posmarować białkiem i poukładać na nich oponki.
Przykryć blaszkę i odstawić do napuszenia na około 20 minut.
Nagrzać piekarnik do temperatury 170°C.

Do każdej oponki wlać około łyżki nadzienia, położyć centralnie 1-3 malin lub kilka plasterków rabarbaru..
Brzegi posmarować białkiem i posypać kruszonką.
Gdy używamy rabarbaru możemy opcjonalnie posypać każdą drożdżówkę dodatkowo odrobiną cukru cynamonowego.

Piec 10-15min. do zarumienienia brzegów.
Drożdżówki są upieczone, gdy uderzając końcówką palca w ich spód jest słyszalne pukanie.
Z pozostałym ciastem postępować jak wyżej, skrawki zagniatać z kolejną częścią ciasta.

Upieczone drożdżóweczki układać na kratownicy do wystygnięcia, opcjonalnie oprószyć cukrem pudrem.


Bułeczki najlepiej smakują tego samego dnia, choć szczelnie przykryte także następnego ranka będą smakowitym dodatkiem do porannej kawusi lub śniadaniówki maluszka. 






4 komentarze:

  1. piękne zdjęcia, ja pozostanę przy oglądaniu bez pieczenia, ale to i tak frajda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czytanie takich komentarzy motywuje mnie do doskonalenia, dziękuję :)

      Usuń

Podziel się swoim pomysłem :)

DRUKUJ PRZEPIS