środa, 1 lutego 2017

Stollenkonfekt


Witam Was szanowni miłośnicy pysznego jedzenia po dłuższej przerwie w 2017 roku! Niby tylko zmiana kalendarza na ścianie, ale jednak gdzieś tam przyświeca myśl, że nadszedł nowy rok, nowe możliwości, nowe nadzieje…nowe siły, tak jakby to w poprzednim wszystko nie było równie możliwe, a jednak- jest jakoś inaczej, jakoś lepiej.
Kolejny przykład siły nastawienia ludzkiego umysłu…

...koniec wstępu.

Dziś przepis na Stollenkonfekt, jest to mała, ekspresowa wersja bardzo popularnych na terenie Niemiec Stollenów. Stolleny są słodkimi chlebkami drożdżowymi bogato naszpikowanymi różnorodnymi suszonymi owocami, orzechami, makiem lub marcepanem. Najczęściej spożywane są w okresie świąt bożego narodzenia, choć dostępne są przez cały rok.
Osobiście bardzo lubię stolleny, w szczególności te marcepanowe.

Dzisiejszy przepis jest raczej ekspresową wariacją popularnych stollenów i choć w składzie nie zawierają nawet drożdży, to w smaku są dość podobne. Są tak jak ich duże oryginały po upieczeniu bogato polewane masłem i obtaczane w cukrze pudrze, co daje im bardzo charakterystyczną konsystencję.

Stollenów jest wiele rodzajów i wariacji, moje mini- stollen zawierają w składzie quark (bardzo drobno mielony twaróg), migdały oraz suszone morele.

Wykonanie jest niezwykle proste i co bardzo mi się podobało, niezwykle szybkie. Do przepisu powrócę zapewne jeszcze wielokrotnie zamieniając składniki… wersja z marcepanem dziś będzie mi się prawdopodobnie śniła, a jutro będzie się piekła.

Przepis pozyskałam z jakiejś gazety niemieckiej, niestety nie zapisałam sobie z której, troszeczkę przepis zmieniłam.



stollenkonfekt
stollenkonfekt


Składniki na dwie pełne blaszki:


  • 100 g masła,
  • 70 g cukru,
  • 150 g quarku,
  • 300 g mąki pszennej 405,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 Łyżki cukru z wanilią,
  • szczypta soli
  • 50 g migdałów w płatkach,
  • 150 g suszonych moreli,
  • 1-2 Łyżki ekstraktu waniliowego,
  • 150 g cukru pudru do obtaczania,
  • 150 g masła do obtaczania






sposób przygotowania:

Dwie blaszki pokryć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180 °C.

100 g masła utrzeć razem z cukrem na puszystą masę, pod koniec dodać stopniowo quark.

Przesiać mąkę z solą, cynamonem oraz proszkiem do pieczenia i odstawić.
Morele drobno posiekać i wymieszać z migdałami.

Do masy maślanej wmieszać mieszankę z mąką, a następnie posiekane morele oraz migdały. Do masy dodać 1-2 Łyżki ekstraktu waniliowego (tylko tyle, aby się ciasto nie kleiło za mocno).

Ciasto wygnieść oraz uformować z niego rulony o średnicy około 3 cm.
Każdy rulon podzielić ostrym nożem na mniejsze odcinki (około 4 cm).

Każdy z odcinków ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wstawić do piekarnika.

W międzyczasie rozpuścić pozostałe 150 g masła i przesiać cukier puder do większego pojemnika.

Piec stolleny do złotobrązowego koloru około 10- 13 minut, muszą pozostać miękkie.

Upieczone stolleny wyjąć z piekarnika i jeszcze ciepłe obtaczać w roztopionym maśle, a następnie w cukrze pudrze.

Odkładać do całkowitego ostudzenia.

Przechowywać w szczelnym pojemniku do 7 dni.






stollenkonfekt
stollenkonfekt



stollenkonfekt
stollenkonfekt

9 komentarzy:

Podziel się swoim pomysłem :)

DRUKUJ PRZEPIS