sobota, 17 czerwca 2017

biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną


Kartony jeszcze nie są do końca wypakowane (przeprowadzałam się), meble nie do końca poskręcane, ale chęć upieczenia pysznego, lekkiego, truskawkowego ciasta przewyższa wszelkie inne pragnienia, gdy sezon truskawkowy w pełni.

Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną jest dla mnie synonimem lata w domu rodzinnym, synonimem poczucia szczęścia i radości w ciepły, słoneczny dzień.
Mama robiła go zawsze z galaretką, jednak ze względu na zawartość żelatyny wolę obecnie wersję jedynie lekko glazurowaną.

Mogę się z Wami dziś z czystym sumieniem podzielić przepisem na mój idealny biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną. Prosty i pyszny, czego chcieć więcej!

Ciasto biszkoptowe dopracowałam w ostatnich dniach, tak, aby było lekkie, puszyste i rozpływało się w ustach, mogąc jednocześnie udźwignąć dużą ilość kremu oraz soczystych słodkich, pachnących truskawek.
Polecam jako ciasto na dziś, na jutro oraz na najbliższe dni, aż do ostatniej truskawki na 
krzaczku.



biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną




Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną

składniki na biszkopt
wymiary blaszki 30 × 40 cm
  • 3 jaja średniej wielkości od kur z wolnego wybiegu,
  • 3 Łyżki letniej wody,
  • 130 g drobnego cukru,
  • 170 g maki pszennej tortowej
  • 2 Łyżki cukru z wanilią,
  • szczypta soli,
  • ewentualnie szczypta sody oczyszczonej


składniki na krem:
  • 800 g śmietany kremówki,
  • 100 g mascarpone,
  • 1 Łyżka cukru pudru,


ponadto:
  • 1500 g truskawek
  • 150 g marmolady morelowej,
  • sok z jednej cytryny







sposób przygotowania:


Truskawki zanurzyć w lodowatej wodzie i rozłożyć na czystych ręczniczkach do odsączenia.

Nagrzać piekarnik do 165°C.

Wysmarować cienko blaszkę masłem i wyłożyć dociętym papierem do pieczenia (masło tu pełni role kleju).

Oddzielić białka od żółtek.

Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
W trakcie ubijania dodać 3 Łyżki wody.
Pod koniec ubijania dodawać stopniowo po jednej łyżeczce cukier oraz cukier waniliowy.

Do sztywnej masy dodawać wciąż ubijając pojedynczo żółtka.

Mąkę przesiać (ewentualnie dodając szczyptę sody) i w 4 turach dodać do piany z jajek. Mieszać delikatnie, tak, aby w miarę możliwości nie utracić ubitych pęcherzyków powietrza (dzięki nim biszkopt jest lekki).

Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy, wygładzić i wstawić do nagrzanego piekarnia.

Piec 20- 25 minut bez otwierania drzwiczek.

Biszkopt jest upieczony, gdy ma kolor złocisty oraz na całej powierzch jest jednolicie sprężysty.
Czas pieczenia może się różnic od wskazanego w zależności od piekarnika, którym aktualnie dysponujecie.

Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia.

Jeżeli z jakiegoś powodu biszkopt wyrośnie Wam nierównomiernie, możecie go po lekkim przestygnięciu odwrócić do góry dnem na kratownice, a po ostygnięciu przełożyć ponownie do czystej blaszki wyłożonej świeżym papierem.

W rondelku podgrzać marmoladę wraz z sokiem z cytryny.
Otrzymany płyn przecedzić przez drobne sitko.

¾ otrzymanego płynu nasączyć biszkopt za pomocą pędzelka.

Kremówkę (bardzo dobrze schłodzoną) przełożyć do wysokiej miski i ubijać aż do momentu, gdy zacznie wyraźnie gęstnieć. Do gęstniejącej śmietany dodawać po Łyżce wciąż ubijając mascarpone oraz przesiany cukier puder.

Otrzymany krem przełożyć na ostudzony biszkopt i wyrównać za pomocą szpatułki.

Truskawki odszypułkować i pokroić na plasterki (zalecam użyć rękawiczek jednorazowych).

Plasterki truskawek układać na kremie ” w dachówkę”.
Wierzch ciasta glazurować pozostałym syropem.

Przed podaniem schłodzić przynajmniej 2 godziny
w lodówce.

Spożyć w przeciągu 2 dni.




biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną




biszkopt z truskawkami i bitą śmietan


biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną



4 komentarze:

Podziel się swoim pomysłem :)

DRUKUJ PRZEPIS