niedziela, 18 września 2016

CIASTO bananowe – kruszonkowe


prawidłowa nazwa brzmi: 
Banana Bread Crumb Cake

Zgodnie z moim pragnieniem, kilka ciepłych i słonecznych dni jeszcze się znalazło, wystarczyło czasu, by pożegnać pachnące lato. Kalendarzowa jesień już wyraźnie podkreśla swoje istnienie, dziś taki deszczowy, zimny, wietrzny dzień, brrrr
Do rozgrzewającej herbatki imbirowej mam dziś dla Was pyszne ciasto z bananami. Przepis uszczknęłam od uzależnionej Shelly, która prowadzi cookies and cups. Ciacho wydało mi się interesujące ze względu na nieco inną kolejność wykonywania, a że do chlebków bananowych mam słabość, więc nie mogłam oprzeć się pokusie przetestowania przepisu Shelly.
Wypiek bardzo prosty, fajny, zrównoważony wszystkim smakował i starcza na dużą blaszkę. Warto upiec i cieszyć się bananowym smakiem kilka najbliższych dni.
Struktura ciacha jest interesująca dzięki przełożeniu 2 warstw ciasta ucieranego warstwą kruszonki, w środku ciacha powstaje wilgotna, słodka część o nieco innej, zakalcowatej strukturze. Cały wypiek długo zachowuje świeżość i nawet po 3 dniach dalej jest wilgotny i smaczny.
Wersja z musem jabłkowym jest również godna polecenia, a użycie grubo pokrojonych orzechów laskowych w kruszonce doda fajnej chupkości. Polecam!

ciasto bananowe
 ciasto bananowe




składniki na blaszkę 30x40:
  • 390 g mąki pszennej 405
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 3 bardzo dojrzałe banany + 1 Łyżka soku z cytryny,
  • 115g masła w temperaturze pokojowej,
  • 300 g cukru,
  • 2 jaja duże,
  • 240 ml mleka,
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii,

kruszonka i wypełnienie:

  • 230 g zimnego masła pokrojonego w kosteczki,
  • 100 g cukru kokosowego + 200 g drobnego brązowego,
  • 390 g mąki,
  • szczypta soli.

opcjonalnie lukier:

  • 200 g cukru pudru,
  • sok z połowy cytryny,
  • 1 łyżeczka gorącej wody





sposób przygotowania:


Nagrzać piekarnik do 175°C.

Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

przygotować kruszonkę:

Aby przygotować kruszonkę, należy wszystkie składniki na nią szybko posiekać nożem na jednolitą masę. Pod koniec ugniatania warto masę rozcierać między dłońmi, aby uzyskać odpowiednią strukturę.
Kruszonka powinna zostać chłodna, aby masa nie stała się półpłynna, zanim przejdziemy do etapu pieczenia.

Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz solą, wymieszać i odstawić na bok.

Banany za pomocą widelca zmiażdżyć na papkę (polecam się wyręczyć malakserem).

Masło utrzeć z cukrem i solą na jednolitą masę, pod koniec dodać wciąż ucierając kolejno jajka, na koniec ekstrakt i miazgę bananową – wszystko razem dobrze połączyć.

Do masy wmieszać mieszankę mąki z proszkiem na zmianę z porcjami mleka.

Wykładanie ciasta na blaszkę:

Na dno wyłożonej papierem blaszki wyłożyć połowę ciasta i wyrównać.

Ciasto posypać 1/3 kruszonki.

Na kruszonkę wyłożyć resztę ciasta i wyrównać, posypać równomiernie resztą kruszonki i wstawić natychmiast do nagrzanego piekarnika.

Piec ciacho przez 50-60 minut (do suchego patyczka).

Po upieczeniu ciasto odstawić na przynajmniej 10 minut do ostudzenia, w tym czasie można zająć się przygotowaniem lukru.


przygotowanie lukru:

Do miseczki przesiać rzez drobne sitko cukier puder.
Do przesianego pudru wlać sok z cytryny oraz wodę i wszystkie składniki dokładnie utrzeć do otrzymania gładkiej, jednolitej, białej konsystencji.
Jeżeli będziecie mieli wrażenie, że lukier jest zbyt rzadki,  wtedy dodajcie więcej przesianego cukru pudru, w przypadku zbyt gęstego dodajcie więcej gorącej wody.

Polać ciacho zgodnie z własnym upodobaniem lukrem i odstawić na 15 minut.

Ostudzone ciasto dobrze się kroi na ładne kształty.


ciasto bananowe
ciasto bananowe


ciasto bananowe
ciasto bananowe


ciasto bananowe
ciasto bananowe


ciasto bananowe
ciasto bananowe

4 komentarze:

Podziel się swoim pomysłem :)

DRUKUJ PRZEPIS