niedziela, 17 lipca 2016

Torcik Agnes Bernauer


Geneza tortu sięga 1435 roku, w którym to roku został wszczęty proces przeciw Agnes Bernauer (ur. 1411) posądzanej o praktykowanie czarnej magii. Została skazana na utopienie w Dunaju. Jej tragiczna śmierć pozostawiła swoje piętno w rysie historycznym Bawarskiego miasteczka Straubing, gdzie na jej cześć powstał w cukierni Krönner tort migdałowo-bezowy.
Tort do dziś jest produkowany w tej samej cukierni, a obecnie nawet można sobie go zamówić przez internet i cieszyć się jego przyjemnym smakiem, czyż to nie cudowne?!!? ;D

Sam tort składa się z pięciu warstw płatów migdałowo- bezowych przełożonych kremem maślanym z dodatkiem surowych żółtek oraz ekstraktem kawowym.

Torcik wyjątkowy, dla mnie bardzo wyjątkowy ze względu na wspomnienia oraz pochodzenie. Jako dziecko miałam przyjemność skosztowania małego kawałeczka i do dnia dzisiejszego z utęsknieniem wspominałam jego łączące się w gładką wstęgę nuty smakowe. Nie jest to wypiek „WOW”, po którym nic już nie będzie takie jak niegdyś. Nie, przypomina raczej coś dobrze znanego i odświętnego, coś do czego warto wrócić by poczuć się wyjątkowo.
Ze względu na dodatek surowych żółtek nie jest wskazany do spożywania przez osoby o obniżonej odporności, w tym dzieci oraz kobiety w ciąży. Przy używaniu surowych jajek należy bardzo uważać na higienę pracy.

Przepis pochodzi ze strony:”spezialitaetenland-bayern.de” kontrolowanej przez alp bayern, jest więc jak najbardziej autentyczny i regionalny, znajdziecie tam również inne ciekawe propozycje, które są jak najbardziej autentyczne i do wypróbowania we własnej kuchni.

Nic skomplikowanego, a jaki smak! Nawet mężowi bardzo smakował, który bezy teoretycznie nie lubi.

tort Agnes Bernauer
tort Agnes Bernauer



składniki na blaty:

  • 7 białek,
  • 220 g cukru,
  • 20 g cukru pudru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 40 g mąki pszennej,
  • 200 g mielonych migdałów (uprzednio podprażonych i ostudzonych)
  • szczypta kakao,
  • szczypta cynamonu,
  • ½ szklanki płatków migdałowych,

składniki na krem:

  • 250 g masła,
  • 160 g cukru pudru,
  • 4 żółtka,
  • 4 Łyżki ekstraktu kawowego,

oraz:

  • około 2 szklanki migdałów w płatkach,
  • cukier puder do oprószenia






sposób przygotowania blatów:


Na papierze do pieczenia odrysować 5 okręgów o średnicy 23 cm (warto posłużyć się tortownicą).

Okręgi nie mogą się dotykać, powinno zostać przynajmniej 3 cm między nimi.

Płaty papieru ułożyć na blaszkach i odłożyć na bok.

Piekarnik nagrzać do 170°C.

Umieścić w misie miksera białka i ubić na sztywno.
Wymieszać oba cukry i stopniowo dodawać je do ubijających się białek.

Wymieszać w malakserze pulsacyjnie pozostałe składniki z wyjątkiem płatków migdałowych. Tylko chwilkę, aby się dobrze wymieszały i lekko napowietrzyły.

Mix migdałowy wmieszać w 3 turach do piany z białek, delikatnie mieszać szpatułką.

Gotową masę podzielić na 5 części i każdą z nich rozsmarować na narysowanym okręgu. Można wykonać tę czynność bardziej precyzyjnie, wyciskając masę za pomocą rękawa cukierniczego na papier.

Każdy okrąg posypać migdałami w płatkach.

Blaszki z masą wstawić na 20 minut do piekarnika i upieczone pozostawić przy otwartych drzwiczkach do całkowitego ostudzenia.


sposób przygotowania kremu:


Przesiać cukier puder.
Masło utrzeć na biały krem i cały czas ucierając dodawać naprzemiennie żółtka i porcje cukru pudru, na sam koniec stopniowo dodać ekstrakt.


składanie:


Na suchej patelni podprażyć płatki migdałów i ostudzić.

Przełożyć jeden blat ostrożnie na paterę i rozsmarować na nim 1/6 kremu, przykryć kolejnym blatem i powtórzyć czynność aż do wykorzystania wszystkich 5 blatów.

Pozostałym kremem pokryć wierzch oraz boki.

Posypać wierzch oraz boki ostudzonymi płatkami migdałów i oprószyć cukrem pudrem.

Wstawić na noc do lodówki.

Wyjąć z lodówki chwilę przed podaniem, aby krem mógł zmięknąć.

Spożyć w ciągu max 2 dni.

GUTEN APPETIT!


tort Agnes Bernauer
tort Agnes Bernauer



tort Agnes Bernauer
tort Agnes Bernauer


8 komentarzy:

Podziel się swoim pomysłem :)

DRUKUJ PRZEPIS