niedziela, 5 czerwca 2016

Najlepsze muffinki czekoladowo- budyniowe (według „the Guardian”)

Wiem, że już późno, ale chodziło za mną coś słodkiego i przepis, który czekał na przetestowanie nie dawał o sobie zapomnieć, może również jeszcze dziś się skusicie na małe conieco- byłoby idealne na rozpoczęcie nowego tygodnia ;).
Dan Lepard kilka lat wstecz upublicznił w czasopiśmie „The Guardian” przepis na czekoladowe muffinki budyniowe , określił je mianem:„the best chocolate muffin you’ll ever eat“ . Przygotowanie jest nieco udziwnione, lecz otrzymane muffinki są faktycznie zupełnie inne w konsystencji od typowych, wydają się być budyniowe, trochę wilgotne, a może kremowe, ale na pewno baaaardzo czekoladowe. Nie przepadam za czekoladowymi, ale te mi posmakowały, wrócę do nich jeszcze nie raz.

muffinki czekoladowe
muffinki czekoladowe





składniki na 12 muffinek:
  • 60g Budyniu czekoladowego,
  • 3 Łyżki płaskie kakao,
  • 90g brązowego cukru,
  • 225ml zimnej wody,
  • 75g masła pokrojonego w kubiki,
  • 125g ciemnej czekolady grubo posiekanej,
  • 75ml oleju neutralnego w smaku (np. słonecznikowy, rzepakowy)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (w oryginale jest 1 łyżeczka mielonej wanilii)
  • 2 jaja
  • 75g brązowego cukru (tak, znów)
  • 125g mąki pszennej 405 lub 505
  • 2 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia,




Nagrzać piekarnik do 175 C.

Wyłożyć blaszkę do muffinek papilotkami.

W garnuszku wymieszać proszek budyniowy, kakao, 90g brązowego cukru, cukier waniliowy z wodą i doprowadzić do wrzenia cały czas intensywnie mieszając.
Powstanie bardzo, bardzo gęsta masa, należy uważać, żeby się nie przypaliła, po zgęstnieniu natychmiast zdjąć z kuchenki.

Do gorącej masy dodać posiekana czekoladę oraz kubiki masła i wymieszać.
Mieszać aż masło oraz czekolada się rozpuszczą.

Przełożyć masę do misy miksera i zacząć ucierać, dodać pozostały brązowy cukier cały czas ucierając.
Gdy masa przestygnie dodać kolejno jajka oraz olej.
Wszystko razem dobrze zmiksować.

Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wmieszać szybko do masy.

Gotowe ciasto rozdzielić między papilotki i natychmiast wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec 15- 20 na środkowym poziomie.

Upieczone wyłożyć do ostudzenia na kratownicę.

Smaczego!

muffinki czekoladowe
muffinki czekoladowe




muffinki czekoladowe
muffinki czekoladow







4 komentarze:

Podziel się swoim pomysłem :)

DRUKUJ PRZEPIS