niedziela, 22 maja 2016

torcik rabarbarowy z marcepanem

rabarowo- marcepanowy

Rabarbalove powoli dobiega końca, więc postanowiłam uczcić te ostatnie chwile torcikiem z jego zastosowaniem. Znalazłam przepis na fajnie zapowiadający się torcik na stronce :”einfachhausgemacht”,(autorką przepisu jest Anette Robers-Thesing)i postanowiłam go wykonać, ciekawa smaku, który zapowiadał się bajecznie interesująco. Troszkę przystosowałam do własnych potrzeb, uważam, że tak jest lepiej.

Z wyglądu nie olśniewa urokiem, jednak smak nadrabia niedobory wizualne. Torcik jest dość ciężki, krem bardzo zwarty, rabarbar nie przytłacza marcepanu (czego się obawiałam) a oba smaki nawzajem się uzupełniają- fajnie, ale te migdały! Uwielbiam TEN smak.
Przyznaję, że nie oszalałam na jego punkcie, ale odnalazłam w nim potencjał, do którego powrócę w innej formie.
Wykonanie jest łatwe, nic nadzwyczajnego, przeczytajcie po prostu dokładnie przepis zanim zabierzecie się za jego wykonanie, a wszystko powinno się udać ;).

torcik rabarbarowy z marcepanem
torcik rabarbarowy z marcepanem




składniki na ciasto 23 Øcm:
  • 225 g masła (podzielone na 125g i 100g),
  • 225 g cukru (podzielone na 125g i 100g),
  • 3 jaja,
  • 200 g mąki,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200 g płatków migdałów,
  • 3 Łyżki mleka,
  • szczypta soli+ szczypta soli,
  • 1 Łyżka budyniu waniliowego w proszku,

składniki na nadzienie:
  • 500 g rabarbaru,
  • 100 g cukru,
  • 150g marcepanu,
  • 250g śmietany kremówki,
  • 2 Łyżki mascarpone,
  • 2 Łyżki budyniu waniliowego w proszku,
  • 4 Łyżki wody,




sposób przygotowania:



dzień pierwszy:


W garnuszku rozpuścić przy niskiej temperaturze 100 g masła, dosypać 100 g cukru oraz szczyptę soli i dokładnie wymieszać.

Dosypać płatki migdałów i dokładnie połączyć z masą.
W dalszym ciągu podgrzewać.

Proszek budyniowy wymieszać z mlekiem i wlać do pozostałych składników w garnuszku.
Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do zabulgotania, następnie wyłączyć palnik i odstawić na bok do lekkiego przestudzenia.

Nagrzać piekarnik do 175ºC.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.

125g masła+ 125 g cukru utrzeć mikserem na białą puszystą masę.

Jajka rozbijać na talerzyk i kolejno wlewać do masy cały czas ubijając, należy robić przerwy między kolejnymi jajkami. Następne jajo dodawać dopiero wówczas, jak poprzednie dobrze się połączy z masą.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wmieszać delikatnie szpatułką do ubitej masy.

Ciasto przełożyć do formy.

Na masę wyłożyć zawartość z garnuszka i lekko wyrównać.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30- 40 minut.

Upieczone ciasto wyjąć i odstawić do całkowitego ostudzenia (najlepiej na noc).

Rabarbar dokładnie umyć i drobno posiekać, wymieszać z 100 g cukru i odstawić na noc, aby puścił sok.

Marcepan drobno posiekać/porwać i wraz z kremówką umieścić w garnuszku, wolno podgrzewając i dokładnie mieszając pozwolić, aby oba składniki się połączyły.
Jednolitą masę odstawić do ostudzenia, chłodną umieścić na noc w lodówce.



dzień kolejny:


Kolejnego dnia odsączyć na sitku rabarbar, odmierzyć 150 ml soku i doprowadzić do wrzenia.
Wymieszać proszek budyniowy z wodą i wlać do wrzącego soku rabarbarowego, doprowadzić do zabulgotania i dosypać rabarbar, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilkę potrzymać mieszając na ogniu.

Ostudzone ciasto przekroić na 2 części.

Na dolną część nałożyć obręcz i zacisnąć.

Rozprowadzić po dolnej warstwie rabarbar w budyniu (niekoniecznie całość, według mnie trochę za dużo wyszło z przepisu).
Odstawić do ostudzenia.

W międzyczasie umieścić w misie miksera mieszankę śmietany z marcepanem oraz mascarpone i ubić.

Gotową masę rozprowadzić po warstwie rabarbarowej i całość przykryć górną częścią ciasta (tą z migdałami).

Całość lekko docisnąć i odstawić do przegryzienia, do lodówki (najlepiej na całą noc).

Kroić za pomocą ostrego noża i przechowywać w lodówce.


torcik rabarbarowy z marcepanem
torcik rabarbarowy z marcepanem

torcik rabarbarowy z marcepanem
torcik rabarbarowy z marcepanem

torcik rabarbarowy z marcepanem
torcik rabarbarowy z marcepanem








8 komentarzy:

Podziel się swoim pomysłem :)

DRUKUJ PRZEPIS