wtorek, 19 kwietnia 2016

torcik serowy z morelami

Pod tą nazwą kryje się wyjątkowo kremowy i mazisty sernik na zimno na biszkoptowo- tłuszczowym spodzie z przełamującą nutą aromatycznej moreli, wszystko otoczone cytrusowym posmakiem mocno orzeźwiającej cytryny. Dla mnie bomba :)
Ten cudny smak już od dawna nie opuszczał moich myśli, w końcu znalazłam chwilę, by go urzeczywistnić.
Możecie użyć brzoskwinie, jeżeli wolicie, ale morele nie mają sobie równych i doskonale pasują do zastosowanej masy serowej.
Przepis uszczknęłam od „von loewe_bs” z niemieckiego portalu „kochbar”, oczywiście dostosowałam go do własnych upodobań i potrzeb, aczkolwiek z żelatyny tym razem nie zrezygnowałam ( zapomniałam kupić agar :/ ).

Przepis polecam z czystym sumieniem, choć z czystym sumieniem jeść się go nie da ;).

sernik na zimno
sernik na zimno




składniki na tortownicę 23 cmØ:


składniki na spód:

  • 3 Ł. mąki tortowej,
  • 3 Ł. drobnego cukru z wanilią,
  • 3 Ł. Neutralnego w smaku oleju,
  • 2 duże jaja (z wolnego wybiegu),
  • szczypta drobnej soli,
  • 4g proszku do pieczenia,




składniki na masę serową:

  • 15g żelatyny,
  • 1/8 szklanki wody,
  • 50 ml mleka,
  • 100g drobnego cukru,
  • 2 Łyżki opakowanie cukru z wanilią,
  • 250g mascarpone,
  • 250 g bardzo drobno mielonego twarożku,
  • 2 Łyżki soku z cytryny,
  • skórka otarta z 0,5 niewoskowanej cytryny BIO,
  • szczypta soli,
  • 300 g śmietany kremówki (schłodzonej),
  • 3 Łyżki konfitury morelowej,

ponadto:
  • puszka 850g moreli w syropie,
  • 1 Łyżka żelatyny,
  • 6 Łyżek wody,





sposób przygotowania spodu:


Tortownicę natłuścić i oprószyć mąką tortową, nadmiar strzepnąć.

Nagrzać piekarnik do 160°C.

Jajka ubić z solą za pomocą robota kuchennego (ew. miksera) na pianę, pod koniec ubijania dodawać bardzo małymi partiami cukier.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.

Do ubitej piany jajek z cukrem wmieszać szpatułką ostrożnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszać zawsze w jednym kierunku i starać się zniszczyć jak najmniejszą ilość pęcherzyków powietrza. Mieszać z wyczuciem.

Pod koniec wmieszać olej.

Masę przelać do tortownicy, wygładzić i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec 25- 30 minut, do suchego patyczka.

Upieczony spód pozostawić do całkowitego ostudzenia bez zdejmowania obręczy (polecam silikonową ze szklanym dnem).




przygotowanie masy serowej:


Żelatynę zalać w rondelku wodą i odłożyć na 10 minut do napęcznienia.

Napęczniałą żelatynę zalać mlekiem i podgrzewać przy najmniejszej mocy palnika cały czas mieszając, aż do momentu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.

Odłożyć i zabrać się od razu za przygotowanie masy serowej.

Do misy miksera przełożyć, twaróg, cukier oraz sól i utrzeć na jednolitą masę, dodać drobno mascarpone i zmiksować dokładnie.

Do masy dodać skórkę oraz sok z cytryny i krótko wymieszać.

Do lekko schłodzonej masy żelatynowej dodać ¼ masy serowej i dokładnie wymieszać, następnie otrzymaną masę dodać do ucierającej się masy serowej i połączyć.

Ubić śmietanę kremówkę na bita śmietanę.

Z ubitej śmietany dodać 1/3 do masy serowej i delikatnie wmieszać, identycznie postąpić z pozostałymi 2 częściami śmietany.

Na biszkopcie rozsmarować marmoladę, jeżeli będzie zbyt zwarta można ją lekko podgrzać, ale nie może być zbyt ciepła.

Masę serową przełożyć na rozsmarowaną marmoladę i wyrównać.

Wstawić całość na przynajmniej 4 godziny do lodówki, masa powinna stężeć.

Gdy masa serowa stężeje odcedzić morele z zalewy (zalewę zachować).

Morele pokroić ostrym nożem na cienkie plasterki i poukładać centrycznie na masie serowej.

W międzyczasie zalać żelatynę wodą i odstawić do napęcznienia (jak wyżej).

Zalać żelatynę zalewą i podgrzewać przy minimalnej mocy palnika do całkowitego rozpuszczenia, cały czas mieszając.

Lekko przestudzić i wylać ostrożnie na poukładane centrycznie plasterki moreli.

Wstawić ponownie do lodówki aby galaretka mogła stężeć.

Powinno to trwać nie dłużej niż 3 godziny, choć najlepiej pozostawić całość na całą noc.

Polecam kroić ogrzanym nożem.


Spożyć w ciągu 4 dni.


sernik na zimno



sernik na zimno
sernik na zim



sernik na zimno



sernik na zimno
sernik na zimno


sernik na zimno








4 komentarze:

Podziel się swoim pomysłem :)

DRUKUJ PRZEPIS