niedziela, 10 kwietnia 2016

brioszki muffinkowe- szybkie


Na niestrawności, delikatne brzuszki, jako przekąska na pierwsze w tym roku wyprawy, lub po prostu z dżemikiem morelowym do porannej kawusi, jak tylko chcecie, lubicie, potrzebujecie.

Przepis na te bułeczki jest w moim najbardziej podręcznym arsenale już od dłuższego czasu, piekę je w zasadzie bardzo regularnie, gdyż mój mały synek na śniadanie tylko te bułeczki chce jeść. Nie lubię suchych, nudnych ciast drożdżowych, szukałam więc długo takiego przepisu, który będzie mi odpowiadał*. Dzięki sporej ilości żółtek oraz masła bułeczki są mięciutkie, leciutkie, ładnie wyrośnięte, puszyste i wprost rozpływają się w ustach, takie właśnie jak lubię.
Ich przygotowanie nie jest tak czasochłonne jak tradycyjnych francuskich brioszek a smak nabrał już nie jedną osobę.

Z przepisu otrzymacie 12 pięknie wyrośniętych bułeczek, które prawidłowo przechowywane będę mogły was cieszyć kilka dni z rzędu swoim smakiem.
Recepta jest na bułeczki sauté, ale jeśli lubicie dodajcie ulubione dodatki, robiłam je już z rodzynkami, mrożonymi malinami, twarożkiem, kruszonką, czekoladą i orzechami, wszystkie smakowały wybornie.

brioszki muffinkowe
brioszki muffinkowe



składniki na 12 bułeczek:
  • 210 g mąki pszennej chlebowej,
  • 9 g drożdży suchych,
  • 40g drobnego cukru,
  • 60 ml letniego mleka,
  • 2 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 1 szczypta soli drobnej,
  • 60 g miękkiego masła,
  • 2 Łyżki ekstraktu waniliowego lub Calvados,
  • 5 Łyżek mleka (opcjonalnie+ rozmącone żółtko do posmarowania)

opcjonalnie:
  • cukier puder do oprószenia,
  • 60g rodzynek lub groszków czekoladowych, orzechów lub malin

* przepis znalazłam w „1 Form 50 Muffins”



sposób przygotowania:


Mąkę przesiać do miski i wymieszać z solą.

Do miseczki wlać mleko, wsypać drożdże oraz cukier, dokładnie wymieszać i odstawić na 5- 10 minut.

Mieszankę z drożdżami wlać do wgłębienia w mące i dodać jajka oraz ekstrakt, wszystko razem dobrze wymieszać łyżką drewnianą lub umieścić w misie robota kuchennego i uruchomić ugniatanie hakiem do ciasta drożdżowego.
Ciasto powinno mieć lepką konsystencję, nie podsypywać go mąką.

Przykryć miskę z ciastem i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut aby drożdże mogły popracować.

Do podrośniętego ciasta dodać masło w temperaturze pokojowej i dokładnie połączyć. Teraz również należałoby dodać ewentualne dodatki.

Ponownie przykryć i odstawić na 20 do podrośnięcia.

Bez ponownego wygniatania podzielić ciasto na 12 porcji i z każdej uformować bułeczkę.

Formowanie bułeczek polega na składaniu ciasta do wewnątrz, tak aby łączenie znajdowało się pod spodem.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.

Piekarnik nagrzać do 165°C.

Każdą bułeczkę ułożyć ostrożnie w papilotce i odłożyć na 5 minut do lekkiego napuszenia.

Napuszone posmarować delikatnie za pomocą pędzelka mlekiem (może być z dodatkiem żółtka).

Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 18- 23 minut do zarumienienia.

Upieczone bułeczki odstawić do ostudzenia i oprószyć cukrem pudrem jeśli lubicie.

Przechowywać gdy tylko ostygną w szczelnym pojemniku do 4 dni.





brioszki muffinkowe
brioszki muffinkowe

brioszki muffinkowe
brioszki muffinkowe

brioszki muffinkowe
brioszki muffinkowe

brioszki muffinkowe
brioszki muffinkowe



2 komentarze:

Podziel się swoim pomysłem :)

DRUKUJ PRZEPIS