poniedziałek, 18 stycznia 2016

ślimaczki półfrancuskie orzechowe

Kolejne już ślimaczki orzechowe, po prostu mam do nich ogromną słabość, nic na to nie poradzę, uwielbiam to połączenie smaków i ten przepis jest jak na razie najlepszy! Wykonane są na bazie ciasta półfrancuskiego, którego dokładny sposób wykonania oraz składniki znajdują się TUTAJ.Nowością jest dla mnie nadzienie, które smakuje dokładnie tak jak według mnie powinno, czyli mocno orzechowo. Orzechy włoskie, które zawierają ogromnie dużo magnezu wzmocnią w pyszny sposób Wasz układ nerwowy i zapobiegną nadmiernej senności.
Jeśli lubicie się czasem troszkę po-gimnastykować i zdarzają się Wam skurcze, to magnez zawarty w orzechach włoskich również zapobiegnie tym nieprzyjemnym skutkom ubocznym przeciążenia organizmu. Oczywiście najzdrowiej byłoby zjeść po prostu garść orzechów, ale jeśli można połączyć przyjemne z pożytecznym- dlaczego nie :).


półfrancuskie z orzechami
półfrancuskie z orzechami



przepis na 16 ślimaczków:
  • ciasto półfrancuskie z TEGO przepisu,
  • 1 białko,
  • 200 g orzechów włoskich,
  • 100 g orzechów laskowych,
  • 1 szczypta soli,
  • 50 g miodu,
  • 40 g cukru z wanilią,
  • 20 ml „Kirschwasser” lub czegoś podobnego,
  • kilka kropel extraktu z gorzkich migdałów (ewentualnie aromatu),
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego,
  • garść orzechów włoskich
  • garść orzechów laskowych


lukier:
  • 150 g przesianego cukru pudru,
  • 1 łyżeczka Kirschwasser lub soku z cytryny,
  • 3 Łyżki gorącej wody,




sposób przygotowania:

Blaszki na muffinki wyłożyć papilotkami.

Orzechy uprażyć i ostudzić.

Ostudzone orzechy umieścić w misce i wymieszać.
Mieszankę przełożyć do malaksera i dokładnie zmalaksować na gęstą masę. Masa jest dość zwarta, lecz powinna być również smarowna, jeżeli dojdziecie do wniosku, że nie daje się rozsmarować dolejcie niewielką ilość śmietany kremówki.

Dwie garście orzechów laskowych oraz włoskich uprażyć na suchej patelni, ostudzić i grubo posiekać. Odjąć 3 Łyżki posiekanych orzechów na bok do dekoracji.

Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie na prostokąt o wymiarach 30 cm x 64 cm.

Na cieście rozsmarować masę orzechową zostawiając około 2- 3 cm bez nadzienia.

Posypać nadzienie grubo posiekanymi orzechami i zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu jak naleśnik.

Zwijanie krok po kroku przedstawiłam TUTAJ.

Zaznaczyć sobie na naleśniku 4 cm odcinki.

Za pomocą ostrego noża lub żyłki pociąć naleśnik na 4cm walce.

Każdy walec umieścić w papilotce.

Odstawić ślimaczki w ciepłe miejsce na 30 minut do napuszenia.

Nagrzać piekarnik do 180°C.

Blaszki z napuszonymi ślimaczkami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25- 30 minut. 

W razie potrzeby przykryć ślimaczki od góry papierem do pieczenia- jeśli zbyt mocno się zaczną rumienić.

Upieczone ślimaczki wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia na kratkę.

Można w tym czasie zająć się przygotowaniem lukru.
W tym celu należy umieścić w miseczce przesiany cukier puder z Kirschwasser oraz gorącą wodą i dokładnie wymieszać. W razie konieczności można zwiększyć ilość cukru pudru lub gorącej wody.

Ostudzone ślimaczki polać lukrem i posypać posiekanymi orzechami.

Najlepiej smakują dnia pierwszego, ale szczelnie przechowane będą kolejnego dnia również niezwykle smakowite.





ślimaczki



półfrancuskie z orzechami
półfrancuskie z orzechami

półfrancuskie z orzechami
półfrancuskie z orzechami


półfrancuskie z orzechami
półfrancuskie z orzechami

półfrancuskie z orzechami
półfrancuskie z orzechami

ślimaczki
ślimaczki





2 komentarze:

Podziel się swoim pomysłem :)

DRUKUJ PRZEPIS